Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Har KTH förvandlats till ett kuddrum för söndercurlade småttingar?”

av | 29 mar, 2018 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

”Föreställ dig ett land där universiteten, liksom allt annat, präglas av ett förtryckande och monolitiskt åsiktsklimat. Angivare och lismare stryker runt i lärosätenas korridorer på jakt efter oliktänkande som uttrycker sig i strid med den rätta läran. Den student som vädrar åskådningar som inte godkänts av högre ort löper risk att kallas till förhör med universitetsledningen och eventuellt relegeras. Var kan detta vara, undrar du? Det finns flera rätta svar.” Katerina Magasins krönikör Paul Pascalau skriver idag om värdegrundsskandalen på KTH och undrar om den anrika skolan förvandlats till ett kuddrum för söndercurlade.

”Å ena sidan beskrev jag ett valfritt universitet i Östeuropa under kalla kriget, typ sådant som mina föräldrar gick i. Men samtidigt så beskriver jag även Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, som nuförtiden verkar ha samma ideologiska basis som de sovjetiska lärosätena.

I korthet verkar följande ha hänt; en student vid KTH diskuterar politik med feministiska tjejkompisar och får höra det vanligt förekommande ”AMEN BA KÄLLA PÅ DET?” när han påstår att utrikes födda är överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken. Som en ordningsam och saklig person kompilerar han statistik från BRÅ och tingsrätter som styrker hans påståenden. Denna kompilering sprids sedan runt på KTH:s campus. Detta leder till att några kränkta medstudenter mitt i aulan under pågående föreläsning anklagar honom för att vara rasist, varpå universitetet lovar att vidta åtgärder mot honom.

Vi vet inte exakt vad som försiggick, förstås. Ord står mot ord. Men man kan fråga sig om en rödglödgad vänsterfeminist hade utsatts för repressalier av universitetsledningen ifall hon påstod att män våldtar oftare än kvinnor? Och hade inte fler än Fria Tider reagerat, och påtalat det demokratifientliga i att man blir utsatt för repressalier för att ha framfört helt korrekta, faktabaserade åsikter?

Anders Lindström, adjunkt på KTH, uttrycker sig på ett sätt som får varningsljusen att blinka för envar med ursprung i en f.d. diktatur. Han säger att det finns saker ”man får säga, inte säga och kanske också vad man bör säga och inte bör säga.” En svensk tiger, helt enkelt, för Gud(run) nåde den svensk som inte gör det. Att tänka fritt är stort, att tänka rätt – det vill säga rött, är större. Tänk rött, eller tänk inte alls. Och om du tänker i andra nyanser, tala inte, ty tiga är guld.

Det är möjligt att det finns mer till den här historien än vad framkommer av Fria Tider. Det är möjligt att studenten ifråga uttryckt sig plumpt och olämpligt, inte bara åsikter och fakta som andra ogillar. Men vad jag vet är KTH ett universitet, inte ett kuddrum för söndercurlade småttingar. Det kanske har förändrats på sistone, i och med att genus och feminism blir allt vanligare inslag i KTH:s ”teknologiska” kurser – men då bör man sluta göra anspråk på att vara en högskola. Ordet förskola passar då bättre. Det är trots allt inte en genusflummande nonsensfakultet vi talar om. Det är KTH. Kungliga Tekniska Högskolan. Det är där vi, åtminstone nominellt, utbildar framtidens ingenjörer. Då uppstår frågan vilken sorts ingenjörer vi vill ha – de som kan identifiera vithetsprivilegier, eller de som kan identifiera brister i byggnaders strukturella integritet? För ett höghus är faktiskt inte en social konstruktion.

PS: För övrigt anser jag att nästa logiska steg är att KTH avsäger sig ”K”:et. Med den postmoderna vänsterns logik är det ju fruktansvärt förtryckande att ha en förmögen vit heterosexuell äldre man som högste beskyddare. Varför inte en rasifierad rullstolsburen transkvinna, hallå…?”

PAUL PASCALAU

Paul Pascalau är juridikstuderande och krönikör. När han inte ägnar sig åt att traggla sig igenom tjocka faktaböcker publicerar han  regelbundet sina mycket uppskattade samtidsbetraktelser över extremistlandet Sverige, ”THE SWEDEN VÄRDEGRUND REPORT” på Facebook. Han har hittills lyckats bli avstängd en gång.

 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer