Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Hälsning från ett somrigt Prag

av | 24 jun, 2017 | Resa

Lästid: 4 minuter

Prag är så vackert och så hett och samtidigt så fridfullt. Det är lördag och det pågår små marknader både här och där, i parker och på Vltavas kajer. Det är mat och krimskrams och turister och gassande sol.

Jag kan verkligen rekommendera Prag som resmål, och det har inte att göra med att jag är partisk. För Prag erbjuder verkligen i princip allt man kan tänkas vilja ha av en storstad. Den tillfredsställer nog alla sinnen. Det är därför som turisterna är så blandade här. Unga, medelålders, gamla. Barnfamiljer. Förälskade par. Stora kompisgäng. De intellektuella och de sportintresserade, de hippa och de prydliga. Jobbarkompisar och väninnor. Smekmånader och möhippor. Återföreningar och nyfunna kamrater. Litteraturklubbar och ölälskare. Matnördar och teaterfantaster. Shoppingsugna och joggingfrälsta.

Det räcker egentligen utmärkt med att bara planlöst vandra runt i stadens centralare delar för att få sitt lystmäte av både kultur, intryck, historia och trevliga caféer, restauranger och uteserveringar. Jag får ofta frågor om exakt vart man ska gå och äta, men saken är den att kvalitén på mat är överlag hög även på de små kvarterskrogarna och de oansenliga pubarna. Tjeckisk mat är underbar, säger jag som är uppväxt med den, och det är sällan den smakar dåligt eller är illa tillagad. Jo, visst händer det att det slarvas med gulaschen eller att köttet i paradrätten svickova är segt (det ska vara oxfilé, vilket man ibland fuskar med), men på det hela taget blir man överraskad av de generösa portionerna och hur god den tjeckiska husmanskosten är. Men vill man inte ha knödel, surkål, schnitzel eller anklår så finns det massor av annat! Vietnamesiskt, italienskt, thai, internationellt, krogarna är många och även de dyraste turistfällorna vid Staromestske namesti serverar bra mat. Det som skiljer är priserna – på turistfällorna i de centrala delar av staden, vid Vaclavplatsen och runt där omkring, kan lunchen eller middagen kosta dubbelt eller till och med tre gånger så mycket som på mindre hak.

Wienerschnitzel som den ska serveras, med den klassiska tjeckiska kalla potatissalladen, rejält med citron och till det, för den så önskar, en väl kyld öl. Staropramen, Budwar, Kozel, möjligheterna är många för ölälskaren! Vår middag igår kostade ca 200 sek för två vuxna, huvudrätt och dryck.

Deminka är en klassisk kvarterskrog, där min farfar brukade äta minst en gång i veckan. Den har legat på samma gathörn i många decennier och bjuder en bit av det gamla hederliga Prag. Man kan sitta både ute och inne.

En annan specialitet som ej får missas är ”oblozene chlebicky”, det vill säga Tjeckiens variant av smörrebröd. Vanligen är det skinka, potatissallad och ägg på, även saltgurka och majonnäs. Mackan till höger kallas för ”studentska” och det är rivet ägg på. Kostar några tior och mättar bra.

Floden Vltava är Prags pulsåder. Om sommaren finns här många uteserveringar för den som vill låta brisen från vattnet svalka sig. Gott om både dryck, glass, grillade korvar och annat att äta! Passar alla åldrar.

 

Strandpromenaden, Manesovo nabrezi… denna 29-gradiga lördag i slutet av juni.

Slutet av strandpromenaden med de sista stånden. Här serveras unga kokosnötter med sugrör i…

Har du barn med dig så rekommenderar jag en båttur, ett besök på Prags ZOO och en vandring på Lill-sidan och såklart slottet och St Vitus-katedralen. Även ett besök på ljusshowen Laterna Magica bör du hinna med!

Slutligen några ord om en av Tjeckiens mest kända författare Bozena Nemcova. I detta hus satt och skrev klart sitt mest kända verk ”Babicka” (mormor/farmor), som är den tjeckiska litteraturens mest berömda klassiker. Klart jag var tvungen att gå förbi där och ta en bild på den vackra fasaden.

Nu är det dags att dra vidare en stund…

 

**************************

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag tas tacksamt emot via swisch på 0733289122. Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. >3

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer