Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Håller svenska bussar på att förvandlas till rullande no go-zoner? Så kapitulerar bussbolagen inför våldet

av | 4 nov, 2019 | Det nya Sverige

Lästid: 6 minuter

Arbetsmiljöproblemen eskalerar nu på Sveriges bussar och flera andra kommunala färdmedel. Katerina Magasin kunde tidigare rapportera om problem på till exempel spårvagnarna i Göteborg. Våldet mot chaufförer och personal har blivit grövre till exempel i den tidigare lugna akademikerstaden Uppsala.Två bussförare har på kort tid misshandlats av ungdomar. Nu ställer sig allt fler frågan om bussbolagen och samhället håller på att kapitulera inför det ökande våldet – håller svenska bussar på att bli rullande no go-zoner och särskilt utsatta områden?

https://www.texttv.nu/100/arkiv/sida/24730291

I tisdagskväll i förra veckan misshandlades en bussförare av ett gäng ungdomar. Ungdomarna hade gått in genom bakdörren på 4:ans stadsbuss utan att betala. (Något som är tillåtet på vissa hållplatser i Uppsala centrum, men bara mellan klockan 06-18). När chauffören sa till dem att använda framdörren och visa färdbevis blev det handgemäng som slutade med att chauffören misshandlades och ungdomarna avvek. Några dagar senare var det dags igen. På fredagen blev en busschaufför skallad när han försökte avvisa en person från en buss i centrala delen av staden.

Uppsalas bussförare har under många år upplevt ökande hot och våld. Därför vågar de inte be alla fripassagerare om färdbevis. De har också av arbetsgivaren uppmanats att inte be om färdbevis om de riskerar att utsättas för hot och våld. Facket har larmat om stora arbetsmiljöproblem under flera år. Även kontrollanterna har utsatts för hot och våld och har länge krävt att få använda s.k. kroppskameror. Men Bussbolaget har sagt nej. Man har satt upp kameror i bussarna. Bussförarna har uppmanats att inte argumentera med fripassagerarna och absolut inte försöka stoppa dem fysiskt utan de skall larma trafikledningen och invänta deras ankomst. Det är lättare för bussförarna att strunta i det hela. Detta har medfört att många fripassagerare bara går rakt in i bussen och sätter sig.

Nedanstående tabell är långt ifrån komplett. Många bussförare rapporterar inte alla händelser.
”Särskilda händelser” på Stadsbussarna i Uppsala

2017                                                                       2018 (Fram till 16 januari)

145 fall av betalningsvägran                                 12 fall av betalningsvägran

78 fall av skadegörelse                                        2 fall av hot

31 fall av hot eller våld                                         1 fall av våld

10 ”dispyter”

5 laserbeskjutningar

(Källa: Gamla Uppsalabuss, inrapporterade händelser)

Den lokala gratistidningen, ”UppsalaTidningen” tog i en serie artiklar upp dessa problem. I nummer 4, 25 januari-31 januari 2018, hade man ett stort uppslag på framsidan och ett stort dubbelsidigt reportage på sidorna 4-5 om det hot och våld som Uppsalas bussförare och kontrollanter upplevde.

Det har under många år varit problem med fripassagerare och fuskare på bussarna i Uppsala. På den buss jag åkte med tidigare från Resecentrum var det vanligt på eftermiddagen, efter jobbets slut, att många bara gick rakt in utan att betala. Jag räknade ibland in ett tiotal. De hade ingen färdhandling alls, en del kunde visa upp ett kvitto, viket som helst och gick och satte sig. En del visade upp gamla busskort för föraren men lät bli att registrera dem i avläsaren bakom föraren. Många visade fram sin mobiltelefon, någon tiondels sekund, framför föraren och gick snabbt och satte sig. De med ogiltig färdhandling stod och argumenterade med föraren tills han gav upp och de gick och satte sig. Jag har sett föräldrar med barn som bara gått rakt in och satt sig.

På bussarna i Uppsala satt kortavläsaren bakom chaufförens rygg. Föraren kunde inte se kortavläsaren. Ett kompisgäng kunde gå in samtidigt men bara en läste av sitt kort. Chauffören kunde inte se hur många som registrerade resan. Några visade bara kvittot till busskortet medans någon annan i familjen, eller en vän bara visade upp busskortet. På så sätt hade familjen två busskort. Någon kastade ut busskortet genom bakdörren och kompisen åkte med nästa buss. Ofta kunde ett tiotal passagerare, med de som klev på vid nästa hållplats i centrum, åka gratis detta på eftermiddagen med långa köer. Och detta var bara en av många turer per timme.

Uppsalabuss torde förlora stora intäkter på detta fusk. Under 20 års tid med regelbundet åkande såg jag bara några kontrollanter på mina busslinjer och det var då främst under 2017 och 2018. Däremot var de ofta på tåget. En busschaufför jag känner har berättat att det är ett enormt fuskande och många fripassagerare men att de inte skall ingripa. Många struntar i att ringa efter hjälp. Det är lättast att inte bry sig.

Det är dyrt att åka buss i Uppsala. En enkelbiljett vuxen kostar 39 kronor, en enkelbiljett för ungdom upp till 19 år kostar 27 kronor. Ett månadskort i Uppsala kostar 840 kronor per månad. Årskortet för pensionärer har på tre år höjts med ca 50%! Vilken annan produkt i Sverige har höjts så mycket? Det är ständiga prisökningar på Uppsalas bussar. Nu ryktas om nya höjningar efter nyår.

Efter alla negativa skriverier i lokaltidningen om de ökade hoten och våldet mot bussförarna v blev det plötsligt fritt fram att gå in genom bakdörrarna utan att behöva köpa eller visa färdbevis för bussföraren. Stora gula dekaler upplyser Uppsalaborna om detta, både på svenska och engelska.

På hållplatserna vid Resecentrum kan alla gå in genom bakdörren och sätta sig i bussen utan att passera föraren. Detta gäller mellan kl 06:00 t.o.m. 18:00 under veckan men inte på helgerna. Underförstått, det sker på egen risk, det kan dyka upp kontrollanter. Chansen att klara sig är dock mycket stor.

Vilken är den riktiga anledningen till denna förändring? Är det för att kapa köerna vid påstigning som bl.a. beror på allt trassel och trixande vid köp eller uppvisande av färdhandlingar. Biljetten är för gammal. Någon hittar inte sin biljett. Betalkortet fungerar inte, och så vidare. Eller är det en kompromiss för att försöka slippa ifrån hot och våld mot bussförarna?

De ökande hoten och våldet mot bussförare och alla andra problem finns inte bara i Uppsala utan överallt i Sverige. På små orter och i stora städer. Här är bara ett litet axplock av alla artiklar som skrivits på senare år från 2006 och framåt.

https://www.unt.se/nyheter/uppsala/krav-pa-slopad-biljettkontroll-4937195.aspx

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/gratisakning-pa-stockholmsbussar

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/hot-och-vald-mot-bussforare-okar

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/hot-och-vald-mot-bussforare-och-tagvardar-allt-vanligare

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/bussforare-utsatts-for-hot-och-vald

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/llt-s-nya-problem-det-dealas-mycket-knark-pa-bussarna

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=7077662

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/busschauffor-slagen-i-skovde

Frågan om huruvida bussar och andra kommunala färdmedel håller på att förvandlas till rullande no go-zoner är relevant. Ännu viktigare är hur samhället tänker agera för att stävja denna utveckling.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer