Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Gruppvåldtäkterna är vår tids största problem i fråga om kvinnors fri- och rättigheter”

av | 30 apr, 2018 | Debatt

Lästid: 4 minuter

Nyheterna om gruppvåldtäkter får många att plocka fram argument som att alla män våldtar, vilket i sig är en sanning med modifikation. Alla män våldtar inte, oavsett härkomst. När den värsta uppståndelsen lagt sig kring en ny gruppvåldtäkt blir allt som vanligt igen, utom för offret. Gruppvåldtäkter börjar bli så vanliga att det krävs något extra för att de ska uppmärksammas: Ett 20-tal män som i grupp deltar aktivt eller passivt, att ett flickebarn gruppvåldtas, eller att offren sviks av rättsväsendet. Bristen på statistik och korrekt analys är dock förödande för att hitta en väg framåt. De skenande gruppvåldtäkterna är ett av vår tids största problem i fråga om kvinnors fri- och rättigheter. Det skriver idag Madeleine Lilja Rönnqvist. (Fotot är taget på Åkers Runö, där årets första gruppvåldtäkt skedde den 1 januari 2018.)

 

Med få undantag plockas offrens trauma fram eller belyses. Det unika med gruppvåldtäkter är att de i regel är råare och att många av gärningsmännen är av utländsk härkomst. Det borde inte bortförklaras, men det gör det. Det är inte så att en diskussion uteblir, men den handlar oftast om att gärningsmännen är offer för andra omständigheter, eller att den som tar upp relationen mellan gruppvåldtäkt och härkomst är rasist, eller att alla män våldtar. Debatten, om det nu varit någon, präglas av bortförklaringar och av ett svartvitt tänkande där man är mer intresserad av att diskutera påhittade strukturer än gruppvåldtäkterna. Hur ska samhället kunna förändras om vi inte ges möjlighet att diskutera avgörande faktorer?
Istället för att rannsaka sin egen agenda och kanske rentav dra lärdomar av offrens berättelser, andra länder med samma problem, försöker man brännmärka alla som har invändningar mot denna unika svenska inställning; att alla män våldtar. Det är alla andra som är udda och konstiga. Om vi ska hårdra det så avslöjar det här ett hyckleri och ett kvinnoförakt vi inte tidigare sett i vårt samhälle. Män av utländsk härkomst, gärna de asylsökande, som våldtar, har blivit något av ”våra killar”. De är samhällets gullgossar. De är offren. De är de utsatta. De förstår inte. Varför ska just de som redan är så utsatta, utsättas igen. Medkänslan med de brott offren utsatts för är mycket liten.
Undfallenheten när det gäller gruppvåldtäkter är så massiv, trots att de är ett av vår tids största problem när det kommer till kvinnors fri- och rättigheter. Frånsett från några få starka debattörer gäller största möjliga tystnad. Vi ser också att fortsatt analys och statistik av våldtäkter stoppas, samtidigt som man använder brist på just färsk statistik som en ursäkt att tysta andra. Polismannen Peter Springare sa för en tid sedan att gruppvåldtäkter är ett hyfsat nytt fenomen som eskalerat och att det fanns ingen tvekan om att det är ett kulturellt fenomen. Springare backade upp det han sade, förutom att hänvisa till tillgänglig statistik, med att säga: ”det märker vi i förhören” och ”det finns även etniska svenskar som ägnar sig åt gruppvåldtäkt men inte i den numerären som vi ser hos utlandsfödda våldtäktsmän”.
Istället för att lyssna på Springare, och dra viktiga lärdomar, blev han istället attackerad och smutskastad. Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, menade att hans uttalanden var anmärkningsvärda och hävdade att Springare hade dåligt omdöme. Hon gick så långt att hon kallade hans uttalanden för rasistiska. Det är obehagligt att man försöker demonisera dem som vill lyfta problemen och tala klarspråk, inte minst därför att det i högsta grad bidrar till att alla män av utländsk härkomst misstänkliggörs, men framför allt därför att det aktivt hindrar att åtgärder kan vidtas för att stävja den här utvecklingen.
För en tid sedan skrev jag ett inlägg om en gruppvåldtäkt som i skrivande stund delats över 8000 gånger och gillats av fler än så. Jag ställde mig frågan vad det var som fick så människor engagerade i texten. Min slutsats landade i att det berodde på att jag öppet skrev om den vanmakt många av oss känner när det kommer till just gruppvåldtäkter.
MADELEINE LILJA RÖNNQVIST
Madeleine Lilja Rönnqvist är skribent och initiativtagare till nyhets- och opinionssidan ProjektSanning

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer