Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Grindsamhället är bara en logisk konsekvens av den växande brottsligheten

av | 1 okt, 2018 | Kriminalitet

Lästid: 4 minuter

Ingen vill ha ett samhälle där man bygger murar, staket och tvingas införa kodlås. Ingen vill heller ha ett samhälle där människor rånas i hemmet av pistolbeväpnade män. Där flickor och kvinnor våldtas. Där gemene man blir fastbunden medan knivbeväpnade och maskerade rånare länsar huset på värdesaker. Ingen vill att glasrutan krossas och bilnycklar tas, för att bilen sedan ska stjälas. Ingen vill ha inbrott, ingen vill bli misshandlad. Tusentals brott hinner inte utredas. Seriekriminella släpps fria. Utländska stöldligor ser Sverige som ett smörgåsbord av möjligheter. Stöldgods forslas ut ur landet i stor mängd. Men istället för att försöka lösa problemen varnar nu forskare för ett samhälle där man bor bakom lås och bom, och rika krönikörer hånar folks oro. Märkligt är resonemanget, där man angriper symtomen istället för sjukdomen.

En debatt har blossat upp om att allt fler vill skaffa sig stängsel och hägna in områden där de bor, så kallade gated communities, på grund av att kriminaliteten ökar. ”Är det ett sådant samhälle vi vill ha” frågar sig forskare i tidningen Expressen, och krönikören Alex Schulman hånar och förlöjligar den oro som människor i dag tvingas leva med i Sverige då det blir allt vanligare med överfall, rån, misshandel och inbrott. Frågan är dock fullständigt felriktad, då problemen inte börjar med att man bygger staket runt sitt boende – problemen börjar med anledningen till varför dessa staket alls måste byggas. Man bör ställa sig frågan varför gated communities inte var aktuella förr? Vi har haft ett Sverige där staket, murar och kodlås inte behövdes, vare sig på privatbostäder eller på sjukhus, skolor, förskolor och kommunhus. I dag är det dock allt fler som vidtar sådana åtgärder. I USA, där kriminaliteten historiskt varit högre än i Sverige, är till exempel metallbågar vardagsmat i skolorna. Numera har även visiteringar sökt sig till Europa, och våra tidigare öppna samhällen sluter sig allt mer. Svaret är enkelt: Vi vill inte bli skadade, misshandlade, våldtagna, mördade. Vi vill inte bli dödade i terrordåd. Vi vill leva.

Det är inte av förakt för andra människor som murar byggs. Det är av enkelt självebarelsedrift – för att skydda sin egendom, sig själv, sin familj och sitt liv. Att Alex Schulman som själv bor i ett av de dyraste och än så länge tryggaste områdena i Stockholm inte begriper enkelt logik utan väljer att raljera över att människor försöker skydda sig mot brott är häpnadsväckande korkat. Att forskare frågar, ”är det ett sånt samhälle vi vill ha” är en fråga som är fullkomligt felställd. Självklart vill vi inte ha ett samhälle där gamla människor får sina halskedjor avryckta och där flickor och kvinnor våldtas och människor knivrånas i sina hem. Självklart vill vi inte ha ett samhälle där rättsstaten checkat ut och där polisen är underbemannad och därför inte räcker till. Men eftersom vi nu fått detta samhälle, blir svaret att murar byggs. Det är bara ett helt vanligt rationellt svar på ett samhälle som inte skyddar sina medborgare.

Jag har också fått en del bilder på hur det börjar se ut i Sverige. Inte bara i Gnosjö försöker man skydda sig så gott man kan. Staket, inhägnader och låsta grindar. Grindsamhället är här. Bilderna i denna artikel är läsarbilder från Malmö, en stad där myndigheterna för länge sedan tappat kontrollen över brottsutvecklingen. Här är texten jag fick av en av läsarna:

”Ang inlägget om inhägnade bostadsområden så sänder jag bilder på sådana från där jag själv bor + bara ett litet antal av de som finns inom mitt närområde (det finns många fler). Här i Malmö finns det många andra områden som har något liknande. Ursäkta för dåliga bilder men staketen sträcker sig runtom rätt så stora bostadsområden där bara de som bor inom området kommer in. Vi ser det inte som något ovanligt, undrar hur många städer som har det likadant?”

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer