Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Grattis kära Sverige på nationaldagen!

av | 6 jun, 2018 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

Vackra blågula Sverige! Grattis älskade moder Svea på din nationaldag. Du är en smula tilltufsad just nu, du utsätts för slitningar och inre oro, du ifrågasätts och härjas, du plågas och det bråkas med dig. Men du har en stolt vikingasjäl och du kommer att klara dig. Jag vill tro det, jag måste tro det. Sverige, du vidunderligt vackra, just idag vill jag hylla dig lite extra. Du behöver vår kärlek. Vi måste hålla ihop.

I dag är det nationaldagen, denna dag som vi firar till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges konung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, men även till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under samma dag. En gång i tiden var det självklart att hissa fanan och varje liten stuga med självaktning hade en flaggstång på tomten för detta ändamål. Faktiskt minns jag hur mina föräldrar till och med förundrades en smula när vi kom till Sverige. Alla dessa stolta flaggstänger i villaträdgårdarna! Och så snart något skulle firas, åkte den blågula fanan i topp!

Men det var då det, på 70-talet, när man redan börjat ifrågasätta nationalstaten. Och det började sjungas att man skulle bränna flaggan, skända den, att nationen var något dåligt, att det svenska var pinsamt och sämre än alla andra länder. Och till slut blev det blågula till och med kallat rasistiskt… Hur gick landet Sverige så vilse?

För att kunna älska andra måste man älska sig själv. Inte kan man ge kärlek om man föraktar det egna ursprunget, den egna identiteten, nationen, landet man lever i! Jag vet knappt några andra som så ivrigt tar avstånd från allt det svenska som vissa förmögna svenska kändisar, elit, politiker, bortskämda rikemansbarn gör, dessa individer som inte har vett att uppskatta det fantastiska land de bor i. Istället tror de att det är rätt att håna det svenska, att göra narr av den nationella identiteten, att säga att det minsann inte finns något att vara stolt över. Det är både sorgligt och synd.

Jag själv är inte född svensk, jag har dock levt här i 44 år och har blivit svensk på många sätt, även om mitt ursprung är i andra länder (som jag också älskar). Jag har inte alltid förbehållslöst älskat det svenska, gör det fortfarande inte, framför allt är det många politiker och beslutsfattare jag inte gillar, och vänsteraktivister jag inte förstår. Jag är inte förtjust i den mentalitet som tillåter vanskötsel av landet, feghet, undfallenhet, ryggradslöshet och en attityd som gör att moder Svea blir misshandlad värre än den mest kuvade hustru, av vandaler som tar för sig frikostigt av hennes generositet och sedan spottar henne i ansiktet. Sådant system kritiserar jag. Men jag inser också att medberoende och destruktiva relationer kan vara svåra att ta sig ur. Så jag vill ta moder Svea i min famn och viska i hennes öra, slit dig fri! Du behöver inte böja nacken för män som våldtar dig, som misshandlar dig, som smutsar ner dig.

Stå stolt, älskade Svea. Detta är din dag. I dag firar vi dig! I dag sträcker vi på oss, sjunger nationalsången och viftar med den vackra flaggan, som symboliserar blå himmel och sol, de vackraste av de vackra sommardagar du skänker oss. I dag blickar vi framåt, tillsammans. Håller vi ihop så klarar vi oss.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer