Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Granska Expos underrättelseverksamhet och åsiktsregistrering!”

av | 16 feb, 2019 | Media

Lästid: 5 minuter

När Journalistförbundets egen facktidning Journalisten ska granska medier förväntar sig dess läsare – landets anslutna journalister – att nivån ska vara betydligt över Kamratpostens utsände som intervjuar Skansens djurskötare om de nya björnungarna. Därför blev jag intresserad när jag igår slog upp Journalisten nr 2/2019 och läste att vikarien Annica Heldt traskat ned till Gamla stan från Södermalms Nytorg för att hänga på Expo en eftermiddag. Men vid tredje meningen, ”Känslan av en annalkande ledighet ligger i luften”, insåg jag att journalisternas eget organ knappast skulle leverera en granskande och objektiv analys av stiftelsen Expo och dess verksamhet, skriver Jan Sjunnesson.

Med 16 anställda i den statsunderstödda stiftelsen Expo, varav en fjärdedel producerar Expos tidning, kan man förvänta sig att Journalistens utsände skulle ställa några kritiska frågor efter att ha grundligt granskat Expos verksamhet. Men eftersom Journalisten beställt ett hyllningsreportage blir de få lama invändningar som Expos välsmorde ledare Daniel Poohl får från vikarien Heldt bara pinsamma:

”Expo har ibland kritiserats för att vara aktivistisk och inte en oberoende granskare” på vilket Poohl svarar att Expos journalister både är kompetenta och tar ställning mot rasism. Han ser inga intressemotsättningar och får inga följdfrågor.

”Att de högerextrema sajterna Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) och Nya Tider skulle vara Expos motsats håller Daniel Poohl inte med om. -Vad de gör är att göra sken av att vara nyhetssajter och filtrerar nyheter genom en högerpopulistisk lins /…/ Det gör inte vi”.

I resten av intervjun får Daniel Poohl berätta om de hot och hat hans medarbetare utsätts för, hur bra deras ”Mytkollen” är och att Expos mål är ett samhälle där rasistiska idéer saknar inflytande. Det sista kan alternativmedier skriva under på. Vi vill inte heller ha rasism men vi tror att massinvandring leder till ökad rasism. Men om detta finns ingen förståelse och att öda tid på att övertyga Expo och Journalisten om att även vanliga medborgare kan hysa åsikter om invandring, islam och politisk propaganda utan att vara rasister är fruktlöst. Bättre då att gå till angrepp mot Expos ställning som farlig statligt understödd åsiktsregistrerare:

Journalisten hade kunnat ta upp det faktum att Expo använder sig av ett kryphål i Personuppgiftslagen (kvarstår tyvärr i EU:s Dataskyddsförordning GDPR från 2018 https://www.sjf.se/yrkesfragor/yttrandefrihet/journalistik-och-gdpr-vad-galler ). Jag skrev i Dispatch International 2015 https://web.archive.org/web/20160811125029/http://www.d-intl.com/2015/08/15/debatt-vad-har-ni-for-uppgifter-om-oss-expo/ och Nya Tider 2016 https://www.nyatider.nu/debatt-expos-registrering-av-oliktankande-strider-mot-lagen/ om att Expo för register över oss alternativmediejournalister.

Med stöd i Personuppgiftslagen anförde jag:

”Den personuppgiftsansvarige är skyldig att ge dig besked om han behandlar personuppgifter som rör dig eller inte. Om dina personuppgifter behandlas ska den personuppgiftsansvarige också lämna skriftlig information om vilka uppgifter om dig som behandlas, varifrån uppgifterna är hämtade, ändamålen med behandlingen och till vilka mottagare eller kategorier av mottagare som uppgifterna lämnas ut. Information ska normalt lämnas inom en månad från det att du gjorde din ansökan.”

Men Expo har aldrig berättat för mig om vad de har för uppgifter om mig i sina register trots att jag skickat många brev till deras kontor. Inga svar. Istället har de ljugit om mig https://sjunne.com/2015/11/05/expo-ljuger-om-folkets-demonstration/ och hängt ut mig på flera sidor https://sjunne.com/2017/07/10/stigmatisering-sjunne-och-den-sverigevanliga-folkrorelsen/ i sin tidskrift.

Mina åsikter om svensk invandringspolitik skiljer sig från vad Expo brukar hävda, men det i sig ger dem inte rätten att registrera mig – och tusentals andra svenskar. Genom sin särställning som ett etablerat forum mot antirasism har Expo kunnat bedriva åsiktsregistrering i åratal av medborgare som uttryckt åsikter som Expo inte delar.

Det kryphål som Expo utnyttjat på ett tveksamt sätt är ett undantag i dataskyddslagen som gäller vid ”behandling av personuppgifter som sker för journalistiska ändamål eller för akademiskt, konstnärligt eller litterärt skapande.”

Staten godkänner alltså att tidningar för register över medborgares åsikter. IB-affären 1973 handlade just om att statliga Informationsbyrån förde hemliga register över kommunister och dess sympatisörer. IB fick läggas ned, lagen skrivas om men tidningarnas personregister kvarstår. Idag är statens fiender s.k. högerpopulister varför statens stödjer Expo med miljonbidrag via Statens Kulturråd och MUCF.

Jag är fullständigt övertygad om att Expo har databaser där Katerina Janouch Facebookinlägg och kommentarer, hennes Twitter, texter här och intervjuer med henne loggas och förs in med datum och innehåll för att tas fram vid lämpligt tillfälle.

Givetvis är detta av intresse att undersöka för en facktidning för journalister, men icke.

En annan konsekvens av Expos makt är att åsiktskorridoren upprätthålls. Vanligt folk hängs ut när de sagt eller skrivit något om invandring. Expo är vad Stasi var i DDR, en hemlig statlig underrättelsetjänst.

Men turligt nog börjar vårt rättsväsende trötta på propagandan. Samnytt avslöjade 15/2 https://samnytt.se/avslojar-expos-utbildning-om-hogerextremism-har-nobbats-av-rattsvasendet/ att åklagare och domare som erbjudits gratis ”utbildning om högerextremism på nätet” tackat nej.

En annan vinst var när ett polisförhör med mig 2018 inte gick till åtal. Expos vapendragare Näthatsgranskaren gjorde sig då löjliga genom att dra mig till ett polisförhör utifrån sådant trams https://nyheteridag.se/jan-sjunnesson-kallad-till-polisforhor-efter-satirteckning-anmald-av-nathatsgranskaren/ , men det finns tragiska exempel på att vanligt folks åsikter bötfällts utifrån den märkliga lagen om hets mot folkgrupp.

Inget av detta finns i Expo, där ett tiotal anställda aktivister bedriver propaganda och åsiktsregistrering till stor del på skattebetalarnas bekostnad.

JAN SJUNNESSON

Jan Sjunnesson är av Expo illa sedd skribent och folkbildare, som dock skrivit om modiga kvinnor på Katerina Magasin: https://sjunne.com/2018/05/15/kvinnor-har-stake-skriver-jag-pa-katerina-magasin/ Sjunnesson driver även bloggen www.sjunne.com

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer