Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Gotlänningar vädjar till stockholmare: ”Res inte hit i påsk!”

av | 1 apr, 2020 | Coronakrisen

Lästid: 6 minuter

En enda ambulanshelikopter för Gotlands alla behov och blott fem-sex respiratorer. Den älskade ”Öjn” har hittills varit relativt förskonat från omfattande coronasmitta, men nu ökar farhågorna att detta snabbt kan komma att ändras med tanke på att stort antal resande väntas dit inom den närmaste framtiden. Frågan är än mer aktuell sedan fjällanläggningar stänger och socialministern uppmanar folk att inte resa någonstans i påsk för att minska smittspridningen. Runt 10 000 fastlänningar är dock inbokade på färjorna till Gotland under det stundande påsklovet. Många kommer från Stockholm som har den största smittspridningen av Covid-19 i Sverige. På Gotland bor ungefär 59 000 bofasta personer. Färjebolaget Destination Gotland erbjuder nu ett presentkort på 500 kronor till alla som ombokar sin biljett för att minska riskerna för smittspridning både ombord på båtarna men också på själva ön. Men räcker det för att hålla resesugna stockholmare borta? ”Här på Gotland följer vi utvecklingen med förfäran ju närmare den stora besökshelgen påsken vi kommer”, säger en Gotlandsbo. ”Att de ansvariga på Gotland inte vågar sätta ned foten är bedrövligt.”

Jag har kontakt med Eva, som är en äldre dam och som bor på Gotland. Hon har skrivit på Twitter att hon hoppas att folk ska stanna hemma och därför ber jag henne utveckla tankarna.

– Här på Gotland följer vi utvecklingen med covid-19 med förfäran ju närmare den stora besökshelgen påsken vi kommer. Själva har vi, som är 70+, hållit oss i frivillig karantän sedan den 8 mars. Vi har avstyrt alla vanligt förekommande besök på Öjn av våra barn och barnbarn. Vi skulle ha åkt till Stockholm och firat dotterns 40-årsdag och mött bästa väninnan med make från England. Allt avbokat förstås i dessa tider. Jag har ställt in körövningarna och medverkan i Norra Gotlands stora körevenemang på Kristi Himmelsfärdshelgen. Flera kantorsuppdrag och annat som hade varit trevligt. Men inget snack om saken. Vi ska inte bli bromsklossar i kön på det lilla men välskötta lasarettet om smittan sprider sig här.

Eva fortsätter:

– På vår hästgård har vi både en läkare och en sköterska som arbetar på Visby Lasaretts IVA och några personliga assistenter. De har länge berättat om hur de kämpar för att bemanna sina verksamheter och när man får veta att vi har 5-6 respiratorer till förfogande för våra öbor på ca 59 000, så hissnar tanken.

– Vad händer vid ett utbrott på Öjn? Hittills är vi förskonade med 11 smittade, varav 9 tagit med sig smittan från fastlandet och utlandsresor. Övriga är smittade av dessa och en 80-åring är inlagd på IVA. Det tillresta kanske inte tänker på är rekommendationen eller ”vädjan” – som det så vackert innebär – också omfattar att man ansvarar för att ta sig hem vid sjukdomssymtom… Det kan man göra från alla platser, utom just Gotland. Jobbigt med febrig bilresa från Sälen eller Österlen, men det går! Från Gotland fungerar det naturligtvis inte med färja eller flyg. Det finns en ambulanshelikopter för öns samtliga behov.

– Att de ansvariga på Gotland inte vågar sätta ned foten är bedrövligt. De är väl rädda on öns goodwill och turistnäringen och att smittskyddsläkaren talar om att ”rätt” nivå för antal smittade inte uppnåtts än är ju inte klokt. Här lämnas folket åter åt sitt öde av de ansvariga och resultatet blir att ett fördjupat dike grävs mellan ett vi och dom, bofasta och fastlänningar.

– Det är som om det skulle kommit ca 237 000 kineser från Wuhan på jullov till Stockholm där det bor ca 2 377 081 (2019). Region Gotland vädjar, statsministern vädjar, FHM vädjar, Socialstyrelsen vädjar, Destination Gotland vädjar och erbjuder fritt byte av biljetter och 500 kr i belöning…

– På Gotland har det bildas en Facebookgrupp ”Stoppa Färjan”, som fått mer än 1000 medlemmar på ett dygn. Färjorna riskerar att bli flytande smitthärdar. De största tar cirka 1650 passagerare som tillbringar 3,5 timmar tillsammans ombord på täta sittplatser i olika salonger, ekonomiplatser, kupéer, biograf, resturang och affär. Till och från bilarna trängs de bilburna passagerarna långsamt i trånga trappor till bildäck. Vad säger erfarenheten om hur Covid-19 smittar på fartyg? Många människor instängda på samma yta? Hur är smittorisken jämfört med butiker, resturanger, gallerior? Här finns inga möjligheter att hålla avstånd. Det går inte att desinficera färjan mellan avgångarna.

Att stoppa färjorna är dock inte aktuellt, menar regiondirektör Peter Lindvall. Han säger att han kan förstå att det finns funderingar och oro och att frågan behöver ”hanteras med respekt”. Han får medhåll av smittskyddsläkare Maria Amér.

– Vi strävar efter att ha en informerad befolkning som fattar välvilliga beslut istället för att använda tvång. Råden är att stanna hemma och begränsa fysisk kontakt, säger hon. Beslut om att sätta Gotland i karantän tas av Folkhälsomyndigheten på uppmaning av smittskyddsläkare Maria Amér. Hon förklarar att det beslutet dock kräver att smittspridningen når en viss nivå på Gotland, vilket den inte har gjort.

Eva tycker att argumenten inte håller och använder den estländska ön Ösel som exempel. Ösel drabbades hårt av coronaviruset sedan man haft ett italienskt volleyboll-lag på besök.

– Estland sattes i katastrofläge redan för flera veckor sedan. Hårdast drabbat är ön Ösel, där hälften av alla som har smittats av coronaviruset har påträffats. Viruset antas ha kommit till ön i samband med att ett volleybollag från Milano spelade i staden Kuressaare.

Men trots erfarenheter från Ösel om Covid-19 väljer nu de ansvariga i Sverige och på Gotland att göra om samma misstag.

– Hur blir läget en vecka efter påsk? Vad händer med smittade från fastlandet som insjuknar på Gotland under påsken? Statsministern och myndigheterna säger att alla som rest ut i landet är skyldiga att ta sig hem själva. Hur ska det gå till? Vilka ska sjukvården på Gotland ta hand om, den bofasta befolkningen, där många gamla finns, eller de tillresta påskfirande gästerna? Gotland ska enligt smittskyddsläkare Maria Amér vänta med säkerhetsåtgärder när smittspridningen når en viss nivå? Hur många är det?

– De har ju vetskap om förmodad utveckling och de gigantiska riskerna, säger Eva. Varför avstyr man inte detta nu när chansen finns? Var är ansvar, solidaritet och folkvettet nu?

Eva och flera andra som bor på Gotland anser att man ska stänga av de passagerare som inte är bofasta på ön. Men säger samtidigt att det är en svår avvägning.

– Det finns ju de som satt sig i karantän här som tillhör riskgrupper. De ska ju inte åka (coronafärja) egentligen, men inte heller eventuellt belasta sjukvården då de riskerar blir svårt sjuka… Påsklovsfirarna som redan tagit sig till Gotland borde dock åka hem för att inte riskera att överbelasta sjukvården. De bör åka från Visby till Nynäshamn.

Att ”stänga” Gotland från icke bofastas in- och utresande är ett beslut som bara kan tas av regeringen eller ansvarig myndighet. Vad som kommer att hända är i dagsläget oklart.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer