Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Göran Adamson i ny bok: ”Svensken måste bli frisk från sitt självförakt”

av | 5 mar, 2021 | Samhälle

Lästid: 7 minuter

Jag har intervjuat sociologen och författaren Göran Adamson som är aktuell med en ny bok med ett för Sverige väldigt aktuellt ämne – nämligen ”den masochistiska nationalismen”. Boken som kommer i dagarna heter ”Masochistic nationalism – multucultural self-hatred and the infatuation with the exotic” (Routledge). Inspirerad av en essä av George Orwell har han analyserat de vänsterintellektuellas självförakt, som genomsyrar samhället och omöjliggör en sund och och harmonisk utveckling. ”Den enda skillladen mellan en gammal nationalist med tvinnade mustascher och en batikhäxa på Södertörn är geografisk. Den ene älskar sitt eget land sönder och samman, medan den andre älskar något avlägset, exotiskt land som de antagligen inte vet särskilt mycket om” säger Adamson. Inspirationen till boken har han hämtat hos George Orwell, intressant nog en tidig kritiker av multikulturalism. Det blev ett samtal om varför vissa svenskar njuter så av att förakta sitt eget ursprung, och hur man går till väga för att Sverige ska tillfriskna.

Sedan doktorsavhandlingen ”The spectre of Austria. Reappraising the rise of the Freedom Party from 1986 to 2000″ som skrevs på London School of Economics and Political Science 2009, har han skrivit ytterligare tre böcker. Kort efter att ”Svensk mångfaldspolitik. En kritik från vänster” kom 2014 fick Adamson sparken från sin tjänst som lektor vid Malmö högskola, där han arbetat i tio år. Det sas att ”uppsägningen” berodde på att högskolan skulle skära ner, men Adamson menar att orsaken sannolikt var ideologisk.

– Det var ju lite lustigt… jag skriver en bok om att multikulturalismen inte kunde kritiseras, och så visar min egen arbetsplats att det där har du verkligen rätt i!

Han har de senaste åren bott i ett flertal olika länder, till exempel Etiopien och Thailand, och bor idag i Jordanien, i Amman, där hans hustru arbetar. Men han pendlar till Sverige och det är vid hans besök här som jag träffar honom. Vi dricker te och pratar om hans nya bok och varför så många vänstermänniskor lider av ett destruktivt mentalt självskadebeteende.

Jag frågar hur han fick idén till boken om det nationella självföraktet? För det är lätt att känna igen syndromet och han sätter fingret på något väldigt känsligt men samtidigt centralt i mycket av det som är fel med dagens Sverige.

– Jag satt på Ras hotell i Addis Abeba och funderade på begreppet nationalism, säger han. Jag tänkte, kan det inte finnas ett begrepp som är motsatsen till vanlig nationalism – inte för att hylla den egna kulturen, utan för att förklena den. Så jag googlade ”Negative nationalism” och pang, där var det! En underrubrik på en gammal essä som hette ”Notes on Nationalism”. Och han som skrev det hette George Orwell.

Denne Orwell. Alltid så före sin tid. Alltid lika skrämmande aktuell.

– Orwell såg genom allt, säger Adamson. Negative nationalism är ett självhat som går ut på att man inte kan få nog av att kritisera sitt eget land, dra det i smutsen, och det ligger väldigt nära det vi kallar multikulturalism. Orwell är en tidig kritiker av multikulturalism. Det är väldigt intressant.

Varför tycker svensken så mycket om att förakta sig själv?

– Svensken tycker om att hata sig själv eftersom vi känner nåt slags liberal postkolonial skamkänsla. Vi tänker att vi gjorde en massa dumma saker för länge sen – fast gjorde vi egentligen det? Det spelar ingen roll, för det viktigaste är att vi känner skam, som får oss att känna oss rena och upphöjda och självkritiska. Var vi verkligen koloniala? Det var vi ju inte. Men det spelar ingen roll för den här självrannsakan är så njutningsfull och får oss att känna oss så sköna och toleranta. Ett slags självskadebeteende där vi renas genom att låta oxpiskan vina över vår egen rygg. Blodet rinner och vi känner extas.

– Dessutom är det ett sätt att ställa in sig hos andra kulturer, eftersom vi tror att det är rasistiskt att erkänna våra egna privilegier. Hellre ljuga om vårt elände, än erkänna vår framgång.

Ändå målas Sverige ut som ett drömsamhälle där världens alla folk vill bo. Alla vill bli svenskar!

– Ja, varför flyr miljoner människor till Sverige, om nu Sverige är ett så dåligt land? Det är en million dollar question. Det finns mycket humor i det här.

Snarare tragikomik…

– De människor som ägnar sig åt den här typen av självhat är en specifik sorts vänsterpolitiker och identitetspolitiker, som av någon anledning känner sig obekväma med det faktum att vi har det mycket bättre än de flesta andra. I självföraktet och strävan efter att föra fram det ständigt usla hos oss, finner de en väg ur sin självpåtagna skamkänsla. Det är ganska arrogant.

– Dessutom hittade Orwell på ett ännu bättre begrepp i sin essä: ”Överförd nationalism”. Det vill säga: Exporterad eller överförd nationalism. Det är egentligen samma dammiga sentimentala självbelåtna romantiserande av en kultur, men det handlar inte längre om vår egen utan om en avlägsen kultur. Man dyrkar och hyllar till exempel ett afrikanskt land. Den enda skillladen mellan en gammal nationalist med tvinnade mustascher och en batikhäxa på Södertörn är geografisk. Punkt slut. Så är det. Om man ser utifrån deras människosyn och hätskhet inför alla andra, likgiltighet inför principer och larviga idealisering av den kultur de hyllar så finns det ingen skillnad alls mellan en vänsterliberal pajas och en högerextremist.

– De politiker som är utlänningar och älskar sina länder i Sverige är å andra sidan nationalister. Så när exempelvis en kurd sitter i Sverige och rackar ner på en svensk som säger ”det här är mitt land” samtidigt som vederbörande högljutt utan att skämmas hävdar sina etniska gruppers ”rätt” till sitt eget land är personen helt ekelt en nationalist av gamla stammen, fast den nu råkar sitta i Stockholm…

Samtidigt är du väl inte emot nationalismen?

– Nej, självklart inte! En viss nationalism är faktiskt sund och viktig och vi kan inte leva utan den. Vi behöver sammanhanget, Känslan för vårt eget land. För vårt ursprung. De som tror att de kan leva utan rötter är bara tomma skal.

Vad vill du med boken?

– Jag vill visa hur olika ytterkanter tycker likadant. Båda angriper motståndarna med liknande argument. Vi måste försöka komma över käbblet mellan de båda typerna av nationalister. De klassiska och de masochistiska. Vägen ut går genom att plocka upp något som varit glömt väldigt länge: Nämligen politiska principer. Exempelvis att vi inte ska döma människor efter hudfärg.

Som till exempel separatisterna i BLM gör. BLM som hyllas av socialdemokraterna och vänstern…

– BLM säger att svart hudfärg är bättre medan vita högerextremister säger att vit hud är bättre. Båda säger att de är förmer än andra. Den politiska principen kan man då istället hänga upp på Martin Luther King och hans motto, drömmen om det färgblinda samhället. Där hudfärgen inte spelar någon roll. Demokrati och yttrandefrihet på riktigt. Och principen om att hudfärg är ointressant alldeles oavsett!

– När vänstern skriker oförskämdheter mot konservativa, då säger de att de kan ta till våld för att de är ”goda”. Men godhet är ingen bra grund för politik, eftersom även Hitler tyckte att det han gjorde var bra. Alla politiker tror att de är goda. Vänsterns naivitet och självgodhet trotsar all beskrivning.

– Man kan inte säga att man är emot nationalism fast det bara gäller svensk-svensk nationalism, samtidigt som man anser att alla andra folk ska få älska och hylla sina egna länder. Säger man så, då är man en hycklare.

– Man behöver sticka hål på multikulturalisternas falska självbild att de är antinationalister, för det är de inte. De är värre. De föreslår på sätt och viss något värre än den gamla nationalismen. De försvarar till exempel samhällen där kvinnor inte har någon bra situation. Hyckleriet måste kläs av, också för deras egen skull, så de förstår vilka idéer de själva försvarar. De är benhårda nationalister å exotiska kulturers vägnar, men det verkar de inte ha någon aning om.

Vi kommer tillbaka till Orwell. Hur han på sin tid genomskådade de vänsterintellektuellas hyckleri. 

– Orwell säger så här om de vänsterintellektuella: De vet att de kan aldrig uttrycka nationalism och den här typen av romantik å sitt lands vägnar, eftersom de personer de är beroende av aldrig skulle tillåta det. Däremot kan de packa sin resväska full med nationalistiskt tankegods, ta ett interkontinentalt flyg till en avlägsen exotisk kultur, öppna resväskan och ut flyger alla de reaktionära känslorna som de vet att de aldrig skulle kunna försvara för sitt eget lands räkning. Det här har nästan varit ett slags nationalsport inom vårt etablissemang. Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt och hela multikulti-entouraget som alla ler elakt åt sitt eget land men samtidigt går igång nåt sanslöst på allt exotiskt och avlägset som de egentligen inte alls förstår sig på.

 

Läs mer om boken här:

https://www.routledge.com/Masochistic-Nationalism-Multicultural-Self-Hatred-and-the-Infatuation-with/Adamson/p/book/9780367442330

 

 


*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer