Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Gissa min resa: ”No go-zonerna sprider sig nu till de finare delarna av city”

av | 12 jul, 2018 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Det kom sig att jag skulle ut på en resa, en sådan man ibland företar sig när det blir semester eller affärsangelägenheter. Jag kom på mig själv med att känna viss oro. De senaste veckornas, dagarnas skriverier i de stora tidningarna har satt igång tankarna. Behövde jag vidta särskilda åtgärder? Jag kontaktade därför en polis för att få lite råd. Han avfärdade mig inte, som jag först trodde att han skulle göra, utan tog mina frågor på fullaste allvar, och här är vad han sa. Jag uppmanar dig, läsare, att försöka gissa vart jag styr kosan. Rio de Janeiro? Caracas? Eller Raqqa?

”Den personliga säkerheten är givetvis extremt viktig. Tidigare har vi avrått i synnerhet kvinnor från att frekventera vissa områden nattetid. Numera gäller samma råd 24 timmar om dygnet”, får jag veta av den sammanbitne polismannen, som vill vara anonym. Man vill ju inte skapa mer oro än nödvändigt! Man vill inte uppvigla. Inte skrämma. Man vill att människor ska ”leva som vanligt”. Fast ingenting är som vanligt.

Även mitt på blanka dagen?

”Ja, även dagtid. Vi kan inte garantera din säkerhet annars. Du rekommenderas ta taxi dörr till dörr. Men res enbart med godkända taxibolag. Det förekommer att kriminella kör svarttaxi, även om dessa bilar ser ut att tillhöra etablerade åkerier.”

Okej. Något mer jag ska tänka på?

” Bli inte berusad eller ta droger. Är du på krogen ska du aldrig lämna ditt glas obevakat. Ta inte heller emot drinkar från främlingar. Kriminella utnyttjar människors sinnesbedövade tillstånd för att utsätta dem för brott. Och du, du tänker väl inte följa någon främmande karl hem från krogen?”

Finns det områden jag bör undvika?

”Jag skulle kunna säga, res inte hit överhuvudtaget. Men jag ska inte vara en dystergök. Dock behöver du vara medveten om att de så kallade ”no go-zonerna” (ja, jag vet att man inte ska använda det här begreppet, men vad gör man?) har börjat sprida sig till att omfatta även de inre delarna av city, platser som tidigare varit fredade. Undvik parker. Undvik även shoppinggallerior. Samt offentliga toaletter. Och parkeringsgarage.”

Är det något mer jag bör ha i åtanke?

”Kvinnor i alla åldrar är utsatta, och då i synnerhet etniskt svenska kvinnor med ljus hy och blå ögon. Det spelar ingen roll hur gammal du är. Jag föreslår att du inte exponerar hud eller hår. Täck gärna huvudet och ha på dig fotsida klädsel. Se inte heller förbipasserande i ögonen, solglasögon kan vara en bra idé. En oförsiktig blick kan räcka för att provocera fram våld i till exempel kollektivtrafiken. Någon kan bli kränkt! Undvik därför förstås också alla religiösa symboler.”

Okej… men det är sommar, och varmt. Jag brukar ha shorts och linne.

”Du bär sådan klädsel på egen risk. Jag kan givetvis inte förbjuda dig något, men det är upp till dig – är det viktigare att slippa svettas än att bli misshandlad eller våldtagen? Undvik även högklackade skor. Bär helst gymnastikskor som du kan springa i. Det är fördelaktigt att ha god kondition. Jag skulle rekommendera dig att du tar en kurs i självförsvar, samt satsar på att skaffa dig god fysisk kondition och all den styrka du kan uppbåda. Spela gärna upp scener i huvudet, som ett rollspel, om hur du skulle reagera om något händer. Vad gör du? Det är bra förberedelse om något händer. Försök att ligga steget före. Det kan innebära skillnaden mellan liv och död.”

Klart jag inte vill bli våldtagen.

”Bra. Vi avråder numera även från att bära smycken synligt, då de så kallade halsbandsrånen ökar kraftigt. Förresten, lämna samtliga värdesaker hemma. Det kreditkort du använder ska enbart innehålla en mindre summa pengar. Ha alla större summor på ett oåtkomligt konto. Bär med dig lite kontanter som du kan ge en eventuell rånare. Och skaffa en extramobil, det vill säga en billig telefon du utan problem kan lämna ifrån dig. Din riktiga mobil bär du dolt och svåråtkomligt innanför kläderna, såvida du inte väljer att lämna även den hemma för säkerhets skull”.

Är det allt?

”Nej, jag vill tillägga att du alltid ska låsa bilen när du kör, om du nu är bilburen. Stannar du vid rödljus ska du ha dörrarna låsta, då risk för kapning föreligger. Detta även i de tidigare ”bättre” kvarteren. Vi varnar även för risken att du blir uppsökt hemma då ditt registreringsnummer kan observeras av stöldligor, som tar reda på var du bor. Se om ditt så kallade skalskydd, det vill säga ytterdörrens lås. Även skottsäkert glas är att föredra. Bor du på nedre botten ska du överväga galler. DNA-märk också dina värdesaker…”

Det här låter ju hemskt! Men jag ska bara resa in i området temporärt…

”Just det, ja, jag glömde bort mig… vi försöker i största möjliga mån se till att civilbefolkningen skyddas från övergrepp. De här rekommendationerna är framtagna i samråd med våra makthavare.”

Får jag använda något för att skydda mig, om jag blir anfallen?

”Vi vill helst inte att medborgarna använder några som helst vapen.”

Men om något händer mig, då kommer väl polisen och hjälper mig?

Tystnad.

Svara på frågan, tack.

”I dagsläget vågar jag inte lova något. Men det är klart att det är meningen att det är så det ska funka. Det är det. RIsken finns dock att du blir åtalad och bötfälld om du blir påkommen med innehav av olaglig pepparspray. Eller något annat tillhygge.

Jag?

”Du, ja.”

Det är ett nedslående samtal. Och jag undrar, min kära läsare, om du kunnat gissa vart jag ska resa?

Nej, jag är inte på väg till Rio de Janeiro, Caracas, eller Raqqa.

Jag ska till… Göteborg.

Året är 2018.

Landet heter Sverige.

Kom ihåg att vi aldrig varit tryggare.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer