Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Genom lögner och hån polariserar Dagens Nyheter inte bara debatten – utan hela samhället

av | 13 sep, 2018 | Media

Lästid: 8 minuter

Att jag har svårt för Dagens Nyheters vinklade agendajournalistik är vid det här laget knappast någon hemlighet. En av anledningarna till det är att DN med hjälp av sin svartvita och ofta rent lögnaktiga journalistik splittrar och polariserar samhället. Det man gärna vill peka ut som ”populism” är istället något man själv ständigt ägnar sig åt. Dagens Nyheter är tyvärr fortfarande en stor medial plattform som många förlitar sig på och inhämtar information och opinion från. Därför är det viktigt att denna tidningsprodukt inte får stå oemotsagd, just för att en sådan stor aktör har ett enormt ansvar.

Att Dagens Nyheter avskyr den moderate riksdagsmannen Hanif Bali samt Sverigedemokrater (men även mindre nya partier som till exempel Medborgerlig Samling, oklart varför) är ingenting som behöver påpekas en extra gång, det är bortom allt rimligt tvivel. Men att tidningen är så pass ohederlig att man skrupelfritt kör stenhård agendasättande hatkampanjmetodik både mot SD och dess många väljare och stämpar samtliga som mindre vetande rasister, nazister och fascister, är såväl farligt som förslappat. Där har systertidningen Expressen åtminstone försökt anstränga sig att göra lite mer nyanserade analyser, faktiskt så även Aftonbladet, vars ledarsida annars gärna går full Henrik Arnstad (ni vet, han som ser nazister i varje buske och som tror att Jimmie Åkesson i själva verket är en förklädd, återuppstånden Adolf Hitler).

Medier har stor skuld i att debatten varit så dysfuktionell i Sverige, och Dagens Nyheter är en av de aktörer som i störst omfattning bidragit till detta sjukliga tillstånd med sin insinuanta och grandiosa ton och självbild. Man har inte dragit sig för att hänga ut helt vanliga människor som man med drevandets hjälp försökt misskreditera och tysta, helt enligt de manér som propagandakanaler i diktaturer arbetar efter. Man har också satt sig på höga hästar genom att betrakta sig själv som finare och moraliskt överlägsen andra. Det har inte varit någon hejd och stopp på snobberiet och elitismen. Ängsligheten för att inte vara tillräckligt politiskt korrekt har lyst inte bara mellan raderna utan också i vem man valt att intervjua och hur man därigenom velat framstå som godast, bäst och mest humanistisk och antirasistisk. Nog för att DN alltid varit rätt pretto men en gång i tiden hade man åtminstone ambitionen att låtsas vara nyanserad. Veckan före valet tyckte man till exempel att det var lämpligt att ge stort utrymme till den förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt, som varit arkitekten bakom den fullkomligt förödande migrationspolitik som skapat så många problem för Sverige. Men Reinfeldt ges plats och framställs som en förebild och en mysfarbror att lita på. Kunde DN verkligen inte bättre än så?

Okritiskt har man också spritt information om så kallade falska botar, uppgifter baserade på rena felaktigheter. Det fanns aldrig någon ”botarmé” som ”stöttade SD”. DN har tidigare även drevat mot den moderate riksdagspolitikern Hanif Bali;

Dessutom har man ägnat sig åt rena konspirationsteorier med sina reportage om ”den ryska signalspaningen på UD”.

Trovärdigheten hos DN är numera i paritet med Grönköpings Veckoblad. Men hatet man sprider kan i förlängningen vara farligt, då detta kan legitimera angrepp på människor som arbetar politiskt i de partier DN ogillar.

DN:s fingertoppskänsla är lika med noll när det handlar om vem som ges medialt utrymme, och hur det sker. Låt oss också tala lite om anständighet, eller anständighetens gräns. Hur är det möjligt att Arif Moradi, en nyligen dömd sexbrottsling, har givits utrymme i tidningen att skriva om hur viktigt det är att sprida kärlek? Alla som följt debatten vet hur Arif Moradi har spridit sin kärlek i det svenska samhället, det vet dock främst den 14-åriga flicka som Moradi sexuellt ofredade på ett konfirmationsläger, ett brott han också fälldes för. Inte nog med att flickan blev utsatt för Moradis kärleksspridande, efteråt fick han också stöd av en hel uppsjö svenska kvinnor som valde att misstänkliggöra offret och istället dränka förövaren med digitala ömhetsbetygelser. Vänsterpartister och socialdemokrater har tävlat i vem som kan skicka flest hjärtsmileys och styrkekramar till Moradi, och man har anklagat flickan för att ljuga om vad som skett. Är det verkligen meningen att flickan och hennes föräldrar ska behöva återuppleva traumat genom att via Dagens Nyheters omsorg se och läsa om hur han ges spaltutrymme för att tala om kärlek, när deras sanning om Moradis ”kärlek” handlar om rädsla, förnedring, sorg, ilska och förtvivlan. Men detta bekymrar inte Dagens Nyheter. Enligt Dagens Nyheter är han en förebild, en viktig röst för samtiden.

(Fotnot: Trots att Moradi efter flera månaders lobbyverksamhet från sina kvinnliga fans givits uppehållstillstånd, greps han nyligen i Kungsträdgården i samband med en demonstration då han uppträtt olämpligt och våldsamt. Läsarbild från gripandet.)

De senaste dagarna har Dagens Nyheter helt tappat det man själv kallar för anständighet. När valresultatet blev känt, enligt den räkning som framkommit och där Sverigedemokraterna fått nästan 18% av rösterna, ryckte DN ut för att förnedra dessa väljare. Man slog på sedvanligt pompöst vis fast att de som röstat SD var obildade, underförstått: korkad pöbel. Medan det i akademikerstaden Lund minsann röstats mycket finare! Och värdegrundskorrekt. Man plockade fram en professor som bekräftade tesen. Vad tjänar en sådan artikel till, kan man fråga sig, annat än till att sprida förakt och polarisera ett redan ituslitet land? Kanske borde man, om man velat skildra skillnader i väljares utbildning och socialklass, samtidigt även visat att väldigt lågt utbildade röstat på Socialdemokraterna i Sverigest mest utsatta områden. Men nej, detta var Dagens Nyheter inte intresserade av. Syftet var tydligt: Kränk, håna, förnedra de väljare som lagt sina röster på SD.

Varför behövs denna nedlåtande syn på hårt arbetande folk, på dem som formligen bär Sverige med sina bara händer? Hederliga arbetare och knegare, de, som alltid utgjort själva basen för det ett land bygger sin välfärd på. Varför ska DN prompt sätta sig över och peka finger åt alla dem som inte har högskoleutbildning och insinuera att dessa är mindre intelligenta, kanske rentav mindre värda? DN:s människoförakt och mobbningsmentalitet är rent äcklande och rimmar illa med prat om ”värdegrund” och ”alla människors lika värde” som man annars är snabb att dra fram när det passar.

Men det tar inte slut här. Idag har vi ett nytt guldkorn, som publicerats i DN. Här spottar man åter folk i ansiktet och hävdar att SD är ”partiet för dem som vill ha ett universalproblem att skylla sitt livs alla nederlag på”. Ursäkta men vad är det för totalt hjärndött svammel? Snacka om billig populism! En text som den här skapar verkligen ett ”vi” och ”de” samhälle, där somliga är förmer än andra, medan de andra är något som katten släpat in och som möjigen duger att torka sina smutsiga skor på. Jag förstår inte ens att man kan publicera sådan smörja. Men det gör man.

Två exempel till innan jag slutar:

Så kallad ”högerextremism” och ”högerpopulism” och nu även ”högerradikalism” (vad nu det är) är en fix idé hos Dagens Nyheter, och något man slänger sig med så snart man har slut på argument. Det är slapp och vulgär journalistik. Dessutom tyder det på okunskap om vad högerextremism faktiskt är. Att vara samhällskritisk är inte per automatik extremism, oavsett vilken politisk färg den är färgad av. Vi har kritiker både till höger och till vänster och även i mitten, hör och häpna. Men Dagens Nyheter slår fast att allt som inte passar deras egna galoscher är ”högerextremism” – som till exempel tidningen Nya Tider. Den diskussionen har varit uppe förut, men nu är den aktuell igen, då DN åter ljuger om att Nya Tider är just ”högerextrem”. Denna retorik runt all alternativmedia är så oerhört polariserande och skapar ännu större klyftor mellan människor. ”Det står i DN” är för vissa mindre självständigt tänkande individer ett fullt godtagbart argument för att till exempel avskeda, säga upp bekantskap, förtala och frysa ut.

Och så till slut, förfasandet över ordval, fingerpekandet, hånandet, sökandet efter minsta feltramp man kan slå ner på och lyfta fram. Attackerna minskar inte trots att valrörelsen är över. Nej, nu går vi in i rond två, då varje Facebookinlägg ska skärskådas. Allt till höger om Miljöpartiet kommer även fortsättningsvis anses högerextremt, högerpopulistiskt och troligen även högerradikalt enligt Dagens Nyheter – utan minsta tillstymmelse till självinsikt eller analys.

Förstår ni varför det svenska debattklimatet ser ut som det gör?

Varför folk är rädda för att säga vad de tycker?

Varför så många misstror och tar avstånd från varandra?

Samsyn skapar inga rubriker, skapar inga klick, skapar inga dramer.

Vad det skapar: Misstänksamhet, avståndstagande – och troligen att SD får 5-10-15 nya procent i nästa fall. Eller mer. De föregående fyra årens kampanjande har ju gett 4,7%-ig ökning för partiet, så varför tro att trenden skulle brytas om tongångarna och svinhuggen skärps ytterligare?

Kanske borde Dagens Nyheter istället testa en annan väg för en gångs skull, en väg som istället för av hat präglas av den kärlek, som de nu så generöst låter Arif Moradi predika om. MIndre brunsmetning, färre överdrifter, tunnare med lögner och påhitt, och mer tolerans och förståelse. Mer intellekt och bildning, rentav.

Tills dess, förundras inte över att vi i allt större utsträckning vänder oss ifrån varandra.

Det är så medieaktörer som Dagens Nyheter tjänar pengar, och därför är det så de vill ha det.

Tidigare text om hur tokigt det blir när man gullar med en förövare:

Ladies, we have a problem – om det ohemula gullandet med en dömd sexbrottsling

Och hur man mobbar ett brottsoffer:

Mamman till 14-åringen som utsattes för övergrepp: ”Det enda jag vill är att trakasserierna mot mitt barn ska upphöra”

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer