Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Gängvåldtagna 13-åringens pappa om #metoo: ”Tar bort fokus från allvarliga våldsbrott”

av | 25 okt, 2017 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

För några veckor sedan var jag i Göteborg och intervjuade då ”Peter”, pappa till en tonårstjej som blev drogad och gängvåldtagen av fem män från Mellanöstern. Reportaget väckte många och starka reaktioner. I går fick jag ett mejl från pappan, som i sin tur reagerar på den pågående kampanjen  #metoo, där övergrepp mot kvinnor belyses. Jag publicerar hans mejl, eftersom det han tar upp också är en viktig och relevant diskussion.

Att belysa alla slags övergrepp är givetvis av stort värde, men finns det en risk att brottsoffer som skadats för livet känner sig förminskade när en klapp på låret jämställs med en brutal överfallsvåldtäkt? Blir tonen i debatten fel när man pratar om samtycke i en relation, att mannen måste be om lov bara han passerar sin hustru i köket och vill ge henne en puss i förbifarten, samtidigt som många våldtäktsoffer förbigås med tystnad? Går man för långt i sin iver att skuldbelägga sånt som är förhållandevis harmlöst? Kan resultatet av en alltför bred kampanj bli att offer för grovt sexuellt våld känner sig kränkta av att någon jämställer en kommentar eller en gest med det oerhört grova övergrepp och efterföljande lidande de tvingas utstå?

Läs gärna Peters mejl och reflektera. Vad anser du?

Hej igen Katerina, och tack för Ditt besök hos mig. Det har varit ett led i min läkning. Jag har inte tidigare hunnit tänka på mig själv, så länge min dotter var i akut kris. Jag kan inte låta bli att bli ledsen när jag ser vilken vändning den här metoo-kampanjen tagit. Den tar ju helt bort fokus från de riktigt allvarliga kränkningarna/våldsbrotten som till exempel det min dotter varit med om. Händelser som den vilket gjort att småflickor inte velat fortsätta att leva.

I förhållande till det känns mycket i #metoo som en light version. Som att man kastat en blick på en kollegas rumpa eller sagt något otillbörligt. Vilken man har inte gjort det förresten? Jag har det åtminstone och den som inte har gjort det ”kan väl kasta första stenen” för att citera bibeln. Naturligtvis och självklart ska man inte tafsa eller visa morgonståndet för någon snygg arbetskamrat det är självklara understatements, men, men…Tilläggas kan att jag själv även fått en nakenbild av en tjej. Borde jag känna mig kränkt? Eller anmäla?

Vårt fina land är idag tyvärr översvämmat av personer kapabla till riktiga vidriga övergrepp på barn och minderåriga, av grova hemska våldtäkter och av nästan onämnbara gruppvåldtäkter som inte hinner utredas på flera år p.g.a. resursbrist. Var i helvete skulle man då ta resurser till en olämplig flört? Synd att allt i det här landet ska urarta, bli urvattnat och till slut enbart patetiskt och fånigt. Naturligtvis ska inga övergrepp mot kvinnor stora eller små förekomma, det är så själklart att det inte ens behöver nämnas.

Med vänlig hälsning ”Peter”

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer