Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Fullskaligt informationskrig när techjättarna raderar Trump och hundratals andra stora konton från sociala medier

av | 9 jan, 2021 | Yttrandefrihet

Lästid: 5 minuter

Det sveper en iskall vind genom ”den fria” världen just nu. Vi bevittnar kanske det största slaget mot den yttrandefrihet som vi känner till den. Det är ett sorgligt historiskt ögonblick, denna natt mellan 8:e och 9:e januari 2021. Från att president Donald Trumps Twitterkonto låstes i 12 timmar har det nu raderats permanent, samtidigt som många andra stora republikanska och nationella konton, däribland Sidney Powell och Lin Wood. Den fria plattformen GAB har tagits bort av Google. WhatsAp har uppdaterat sina villkor – de äger nu dina bilde roch ditt material… och detta tros bara vara början på en omfattande censur av vår kommunikation och möjligheter att dela information med varandra. Känslan av att vår värld så som vi känt till den försvinner bokstavligt talat inför våra ögon är svindlande, lika otäck som profetiorna om en mörk vinter och ”tio dagar av mörker”. I spåren av presidentvalet 2020 tycks detta kompakta mörker för yttrandefriheten vara oundvikligt – med start i att det så uppenbart fanns många frågetecken om hur presidentvalet hade gått till, frågetecken som inte fick rätas upp på sansad väg. Man må tycka vad man vill om Trump men han stod upp mot liberal smörja och socialistisk hjärntvätt, såväl i samhället som på universiteten. Han försökte skapa ett mer rättvist liv för det amerikanska folket och sätta sin nation i första rummet – till skillnad från dem som kallar sig demokrater men som gör allt i sin makt för att underminera just demokratin och schyssta livsvillkor för den lilla människan. Med rätta nominerades Trump till Nobels fredspris. Hans insatser för att mäkla fred och ena jordens olika folk är enastående och för det ska han bli ihågkommen.

Den relativa frihet vi haft att säga ifrån till makthavare som sätter sig över oss har många av oss tagit för given – även om priset för enskilda individer ofta blivit högt. När vi varnat för deplatformering- och cancel-kulturen anade vi systemkritiker att värre tider kunde finnas bakom hörnet. Vi är i händerna på techjättarna vars plattformar vi vant oss att leka på – men där vi egentligen bara tillåts agera så länge vi följer de politiskt korrekta regler som dessa företag satt upp. Vi är som små hjälplösa möss som de stora techkatterna roar sig med. Vilket skådespel! Och bottenlöst hyckleri. Techjättar som Google, Facebook och Twitter censurerar det fria ordet ­ men låter samtidigt totalitära ideologier, som islamism och vänsterextremism, frodas. Dessa techjättar kontrolleras idag av maktmissbrukande eliter som inte är intresserade av yttrandefrihet. De är bara intresserade av makt – som gynnar dem själva.

I Polen har det blivit olagligt att godtyckligt deplatformera individer för deras åsikters skull. Polen, vem hade kunnat tänka sig det! USA, som alltid varit det fria ordets hemvist, är det sämre ställt med nu, och det finns anledning att tro att det kommer bli än värre med Joe Biden och Kamala Harris vid spakarna. Under förevändningar att det är yttrandefrihet och demokrati man värnar skapar man istället en totalitär stat, där misshagliga åsikter och retorik bestraffas genom att avsändarens tystas. I nära samarbete med de sociala plattformarna utövar man på så sätt diktatur och censur i vårt högteknologiska tidevarv. Den som har minsta insikt i hur åsiktsfötryck fungerar vet att vi befinner oss i ett ytterst farligt läge.

Samtidigt, här i Sverige, har vi en statsminister som knappt verkar veta vad internet är för något. Det förklarar den vårdslösa inställning till yttrandefriheten i vårt land, och hur man så skamlöst kan styra sociala medier politiskt. Självklart har makten sett till att techjättarnas representanter samarbetar med regeringen och etablissemanget, och cheferna på de stora plattformarna är givetvis bästa vänner med styrande politiker. Till exempel är Googles Sverigechef Anna Wikland rådgivare åt Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) vilket jag avslöjade för några dagar sedan. Bedrövligt är ett för svagt ord här. Vi som söker sanning och frihet är givetvis förtvivlade över denna utveckling – medan extremistvänstern och den jolmiga kvasiliberala falangen jublar, i tron att all världens ondska beror på Trump. Jag har en sak att säga er. Det handlar inte längre om Trump. Det handlar om nationer vars arroganta eliter missbrukar sitt folk. Det handlar om rörelser kraftfullare än en förlust i ett presidentval. Det handlar om sanningen mot lögnen. Just nu har lögnen tyvärr vunnit den första ronden. Det är onekligen mycket, mycket mörkt.

 


*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer