Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Förtalsombudsmannen (FO) tar upp kampen mot vänsterns offentliga smutskastning – och har redan lyckats få en mobbare fälld

av | 13 apr, 2023 | Förtalsombudsmannen, Yttrandefrihet

Lästid: 4 minuter

”2023 blir ett dyrt år för vänstern”. Löftet kommer från Förtalsombudsmannen, en nybildad instans som tar upp kampen mot de förolämpningar, förtal och hot som formligen väller över borgerliga och konservativa opinionsbildare och profiler från det vänsterliberala etablissemangets aktörer. På sociala medier är det gott om dessa utspel där det verkar fritt fram att sprida missaktning mot Sverigevänner och ofta gå till angrepp med aggressiva tongångar där även våld utlovas. Det är knappast någon hemlighet att vi inte är lika inför lagen i Sverige, eftersom aktörer till vänster hittills kunnat komma undan med grova påhopp och dödshot och blir till och med försvarade av den socialdemokratiska makteliten, till exempel Magdalena Andersson och Annika Strandhäll. Nu har Förtalsombudsmannen rönt sin första framgång då man lyckats fälla en vänsteraktivist för förtal. Och många fler stämningar väntar.

Taktiken är välkänd från totalitära stater och främst kommunistiska diktaturer: Smutskastning och anklagelser om att individer som uttrycker åsikter som går emot etablissemangets ska anklagas för att vara klandervärda och på olika sätt olämpliga, i Sverige går det främst ut på att anklaga individer för att vara rasister och nazister. På så sätt vill man diskreditera sina meningsmotståndare. Genom att sprida falska anklagelser och rykten skapas missaktning och rädsla för att bli associerade med ”fel” åsikter. Se bara drevet nu senast mot Carola, när hon bara säger hur verkligheten i Sverige urartat! Men de här smutskastningskampanjerna är effektiva, de leder till att Åsiktskorridoren cementeras och de flesta vågar inte uttrycka sina åsikter offentligt, i rädsla för att bli brunmålade och i värsta fall utfrysta och förlora jobb och social ställning. Jag vet, för jag har själv blivit utsatt och utsätts fortfarande för den här ohederliga taktiken. Därför är det glädjande att se att förtalen nu får mothugg och kanske inte kommer fortsätta ske lika ostraffat i framtiden. Nystartade Förtalsombudsmannen har redan skördat sin första seger då politikern Evelina Hahne tilldömts skadestånd för att ha blivit grovt förtalad.

Jag tog kontakt med Christian Peterson, som är talesman för Försvarsombudsmannen, för att be honom berätta mer.

Hej, berätta lite mer om Försvarsombudsmannen. 

– Med åren har den politiska debatten reducerats till att allt mer likna en gyttjebrottning där den smutsigaste spelaren har vunnit debatten i sociala medier. Extremister, långt ute på vänsterkanten, har utnyttjat sitt våldskapital och ställning inom media för att förfölja politiska motståndare genom hatkampanjer och brun-smetning. Begrepp som ”nazist”, ”rasist”, och ”fascist” har missbrukats till den grad att de inte längre innehåller någon substans. Vilket är synd, framförallt för de som har drabbats av dessa ideologier.

– Förtalsombudsmannen är en förening som erbjuder gratis juridisk rådgivning, bakgrundskontroller på gärningspersoner och civilrättsliga stämningsansökningar för privatpersoner som felaktigt har pekats ut som klandervärda i sociala medier och utsatts för drev. Vid exceptionella fall finansierar vi enskilda åtal genom vårt nätverk av sponsorer och jurister. De organiserade förtalskampanjer som pågår i sociala medier är skadligt för en sund diskurs på nätet. Förtalsombudsmannen vill verka för en hövligare, trevliga och mer human kommunikation människor emellan.

– Eftersom jag har rätt många kontakter som jobbar som advokater och jurister sedan tidigare ville ta saken i egna händer och ta striden mot vänsterns näthatare. Vi började med att stämma IRM-grundaren Henrik Johansson och hans poddkollega Axel Öhman. Därefter växte projektet som ett informellt nätverk som senare blommade ut i ett mer officiellt och utåtriktat projekt som fick namnet Förtalsombudsmannen. På grund av det polariserade debattklimatet som vänstern har skapat kan inte våra tjänstgörande jurister gå ut med sina identiteter på grund av risken för eventuella våldsbrott som vänstern brukar utföra mot civilsamhällesorganisationer som granskar deras verksamhet. Vi ville även stödja opinionsbildare som felaktigen förföljs av vänstervridna åklagare.

Har ni fler stämningar som ligger i pipelinen?

– Just nu har vi pågående stämningar mot AFA-aktivisten Loan Sundman, Henrik Johansson, Axel Öhman, Myra Örman, flera twittertroll, centerpartisten Anton Sauer, en dokusåpakändis, RKU-aktivisten Smilla Jalasjoki, EXPO-aktivisten Morgan Finnsjö och ett antal andra vänsteraktivister och politiker som vi ännu inte kan nämna vid namn. Vi har redan blivit en motvikt mot vänsterns olika frontorganisationer såsom Näthatsgranskaren, ”Civil Rights Defenders”, Juridikfronten och så vidare.

Vad är målsättningen framåt? Vad är din vision för debattklimatet?

– Förtalsombudsmannen vill att den svenska debatten ska präglas av sakpolitik och inte personförföljelse. På så vis möjliggör vi för fler oppositionella att ta steget ut i offentligheten så vi på allvar kan diskutera Sveriges ödesfrågor!

Kan man stötta Förtalsombudsmannens arbete och var hittar man mer info?

– Vi arbetar på att lansera en hemsida där vi kommer att uppdatera våra följare med aktuella stämningar och ge bakgrundsinformation om varför vi stämmer vissa personer, till exempel Mathias Wåg. Vi planerar också att starta en podcast men väntar på ett utgivningsbevis innan vi lanserar hemsidan.

– För tillfället kan man följa oss på våra sociala medier: TwitterFacebookoch Telegram. För att stödja oss kan man dela våra inlägg på sociala medier och swisha oss på: +46760891489. Till skillnad från andra civilrättsorganisationer får vi inte bidrag från staten.

Vårt långsiktiga mål är att stödja brottsoffer samtidigt som vi straffar brottslingar. Genom att göra detta hoppas vi minska polariseringen i debattklimatet, så att fler oppositionella vågar kritisera det som sker i Sverige och på så sätt bidra till en verklig förändring.

Vi önskar Förtalsombudsmannen lycka till och hoppas att de kommande stämningarna ska bli framgångsrika. Det ska aldrig vara okej att med ohederliga metoder, smutskastning och rena lögner svartmåla meningsmotståndare!

*****

Katerina Magasin har haft en rad tekniska problem och blivit utsatt för såväl sabotage som andra typer av attacker. Jag hoppas sidan ska kunna fungera som vanligt igen.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer