Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Föredrag i Cannes hos Rivieraklubben: ”Utlandssvenskar är inte så politiskt korrekta”

av | 7 nov, 2018 | Blogg

Lästid: 4 minuter

Tidigare i år blev jag tillfrågad att föreläsa för svenska Rivieraklubben i november och jag tackade givetvis ja. Jag älskar ju att föreläsa och att få kombinera ett föredrag om mitt författarskap och om hur det svenska samhället utvecklar sig, samt givetvis om mediernas roll, om den politiska korrektheten, helt enkelt om Sverigebilden och om allt som sker, kändes som ett drömjobb.

En sak är säker: Svenskar som bor i utlandet är ofta mycket mindre ängsliga och förnekande än svenskar som bor i Sverige. Den politiska korrektheten är inte lika närvarande och man betraktar Sverige utifrån. Kanske har man också blivit mer internationell och inte lika präglad av konsensustänkandet. Man andas annan luft, blir inspirerad och påverkad av andra kynnen och kulturer och därmed också mer ”nykter” i hur man betraktar det ”svenska tillståndet”. Och jo, många utlandssvenskar är bekymrade över hur det går för gamla Moder Svea.

Tisdagsluncherna hos Rivieranklubben är ett härligt initiativ som vid det här laget har ett antal år på nacken, många gäster har passerat, senast var det författaren Per Brinkemo som skrivit böcker om klankulturen som var och föreläste. Eventet blev fullbokat, och trots att regnet öste ner swedish november style kom nästan alla de anmälda. Jag blev presenterad och sen var det bara att dra igång. Jag berättade om min bakgrund, som barn till politisk dissident i forna Tjeckolsovakien och hur vi gav oss av till först Danmark och sedan till Sverige, och parallellerna mellan gamla östatstaternas åsiktsförtryck och det ensidia hyllandet av socialismen och kommunismen, något som vi dessvärre ser även i den svenska offentligheten. Jag berättade om mediernas roll i nedmonteringen av samhällsygget och varför jag anser att alternativmedia blir allt starkare. Folks längtan efter ett mer neuttralt nyhetsrapporterande, inte detta tillrättalagda fjäskande för makten. Givetvis även hur Sverige påverkas och förändras till det sämre, inte minst på grund av fullständigt ansvarslös massmigration. Det var ju inget nytt och kontroversiellt för svenskarna i Rivieranklubben, jag talade för redan frälsta. Förutom en herre som tog mikrofonen och som presenterade en politiskt korrekt bild av hur Sverige enbart gynnas av stor flyktinginvandring. Alltså exakt de sagorna som mainstreammedierna idogt serverar sina medborgare för att invagga dem i tron att allt är i sin ordning i Moder Svea. Och gissa vad, denne herre blev utbuad. Varpå även jag sa ifrån. Det blev riktigt drag under galoscherna, kan jag berätta!

Man är ju inte helt van numera att ens tankar är självklara i offentliga sammanhang. Men här hade folk faktiskt för länge sen förstått att den svenska samhällsutvecklingen är allt annat än gynnsam. Jag fick frågan hur det kommer sig att det är främst personer med utländsk härkomst som säger ifrån om de galenskaper som pågår i Sverige. Jag svarade att det beror på att vi har andra erfarenheter och att vi drar paraleller mellan det som nu sker i Sverige och sånt vi erfarit i våra hemländer. Till exempel det socialistiska och kommunistiska förtrycket, hur yttrandefriheten stryps, jakten på oliktänkande och utfrysningen av den som vågar säga ifrån. Men också personer som kommit till Sverige för att fly undan islamistiskt förtryck och som nu med fasa ser på hur det snälla svenska samhället tillåter aggressiva doktriner bre ut sig. Hur vår demokrati utnyttjas för att låta odemokratiska krafter vinna mark.

Jag tackar Rivieraklubben och alla dess medlemmar och initiativtagare för ett väldigt trevligt genomfört arrangemang. Och i dag den 7 november har vädret faktiskt skärpt till sig och är mer rivieranlikt igen. 20 C och sol och frukost på terrassen i en av alla de franska byarna läng medelhavet. Min franska resa går vidare. Fortsättning följer.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer