Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Föräldrar inte välkomna på Luciafirande på Råsundagårdens förskola i Solna: ”Föreståndaren har kört över oss”

av | 24 nov, 2018 | Svenska traditioner

Lästid: 4 minuter

Igår kunde vi läsa att förskolan Kärrbacken i Motala inte kommer att fira Lucia i år. Nu kan Katerina Magasin avslöja att det inte är den enda förskolan som ruckar på de svenska jultraditionerna som hittills varit självskrivna i de flesta förskolor och skolor runt om i landet. Besvikna föräldrar har hört av sig för att berätta att Råsundagårdens förskola i Solna kört över föräldrarådet och bestämt att stänga ute föräldrarna från årets Luciafirande. Skälet bakom beslutet uppges att föräldrarnas närvaro kan “stressa” barnen och att inte alla barnens föräldrar deltar, vilket kan göra dessa barn “potentiellt ledsna”.

– Det här har upprört mig och många andra föräldrar på Råsundagårdens förskola, berättar föräldern som vill vara anonym. I år har förskolans ledning bestämt att inte ha Luciafirande med oss föräldrar närvarande. De menar att de istället ska ha ett Lucia-uppmärksammande internt, där föräldrar inte ska delta. Beslutet kom oväntat och plötsligt och många av oss föräldrar tyckte det var ett märkligt tillvägagångssätt. De har nu i efterhand skickat ut information som de menar ska förklara deras beslut. De huvudsakliga anledningarna de hänvisar till är att barn kan känna sig stressade över att behöva öva in sånger och att det inte är alla barns föräldrar som alltid deltar vilket kan göra de barnen ledsna. Men det som jag och många av oss ändå tycker är värst är att de tagit detta beslut helt enväldigt – utan att nå ut till oss föräldrar eller med samråd av föräldrarrådet.

Vad tror du att det egentligen handlar om?

– Jag vet inte, men anledningarna de angett för sitt beslut upplevs ganska substanslösa då inget egentligen ändrats sen vi själva var barn, alltså inte alla barn kommer uppskatta alla aktiviteter. Och det känns oklokt och orättvist att man ska beröva traditioner och glädje från barn för att fåtalet tycker det känns oangeläget eller stressigt. Vissa barn tycker t ex inte om att vara ute för de kanske inte har så många vänner och blir ledsna, kan man ta bort det också då med den logiken? Eller så har vi inte förstått det helt för att de inte gett oss hela bilden. Jag vet inte som sagt, men många blir ju konspiratoriska tack vare det här. Vissa har tolkat det som att det kan vara en värdegrundsfråga också. T ex kallar läroplanen luciafirandet numera för “uppmärksamma luciatraditionen” – vilket visar på en devalvering av högtiden – från firande av våra traditioner till en mer passiv hållning – ett uppmärksammande av en tradition. Men sannolikt handlar det kanske om att vissa i personalen inte själva tycker traditionen är särskilt betydelsefull i jämförelse med arbetet som det ibland krävs av dem – för självklart innefattar det nog en del stressmoment för dem med.

Enligt vad som framkommer är det Råsundagårdens personal som verkar velat ha bort föräldrarna från barnens Luciafirande. Något som föreståndaren helhjärtat stöttat. Personal och ledning har här hållit varandra om ryggen utan att visa intresse eller ta hänsyn till de åsikter vårdnadshavarna har i frågan. Föräldrarrådet har ingen roll i detta enligt föreståndaren – förskolan handlar enväldigt i frågor kring barnperspektivet – och beslutet fattades för “barnens skull”. Trots att det verkar som att många barn och vårdnadshavare sett fram emot det här.

Hur känner du dig som förälder nu då?

– Överkörd. De har meddelat att de inte tänker ändra sig trots att många av oss har hört av oss till dem och meddelat att vi kommer samla in namn till en namnlista som protest. Men jag beklagar verkligen hur det blivit med detta och hur det skötts. Våra barn älskar Lucia och Luciatåget, och sett fram emot när föräldrarna kommer till förskolan. Det är trots allt en av de få stunder vi är med på förskolan. Så vi känner oss ledsna för att man berövar oss alla en fin tradition vi själva uppskattade som små och hade uppskattat ha med våra barn. Det är trots allt en klassisk tradition som många av oss håller av och vill fira.

*******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer