Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Folket vann över medierna

av | 29 mar, 2020 | Media

Lästid: 5 minuter

I takt med att åsikterna glider allt mer isär i många av västvärldens länder hårdnar också mediekriget. De gamla medierna ser sig allt mer bli omsprungna av de fria aktörerna, de som stämplats som alternativa men som allt mer seglat upp som representanter för de folkliga rösterna, som inte räds att ta strid med dammiga och många gånger förljugna gamla auktoriteter, som i Sverige dessutom springer den socialdemokratiska maktens ärenden. Nu hårdnar striden om om yttrandefriheten ytterligare. Dock finns en vinnare i allt detta, och det är den lilla människan, som numera inte är lika beroende av de stora mediehusen, vars annonsintäkter istället sviktar och där paniken om fortsatt överlevnad sprider sig. Jan Sjunnesson, bloggare och författare, aktuell med boken ”Skandinavisk kulturkamp”, skriver idag om hur folket vann över medierna.

När jag började skriva för Newsmill 2011, ägt av Bonniers och lett av PM Nilsson och Sakine Madon, hade de förskräckliga alternativmedierna börjat låta talas om sig allt mer. Newsmill var mer städat men tog in texter av Gunnar Sandelin, Jan Tullberg, Lars Bern, Rolf Hillegren med flera som av etablissemanget betraktades, och betraktas fortfarande, som systemkritiker. Och mig. Men rågången mot de alternativa mediera var klar. Värst var Politiskt Inkorrekt, där Chang Frick skrev, ”hatsajten” som toppade listan över politiska bloggar 2010 och som man av vänsterröster inom mainstreammedierna avråddes att dela. Vid 2014 hade den bytt redaktion och bytt namn till Avpixlat. Själv hade jag gått över till SD:ägda Samtiden och Chang Frick till NyheterIdag.

När jag såg Chang hemma hos Per Gudmundson på kalas hösten 2014 förstod jag att mediestriden var igång och vunnen av NyheterIdag. De alternativa medierna hade växt och delades allt mer öppet i sociala medier. Alla talade om vad som stod i dem. De var plötsligt korrekta rapportörer från en verklighet som de politiskt korrekta medierna vägrade befatta sig med.

Men något har hänt sedan dess. Min tes är att varken mainstreammedier eller alternativa medier har vunnit. Istället har sociala medier fyllts av beskrivningar, direkt från utsatta vanliga människor som berättat om vad de sett och hört, direkt på Facebook (ett allemansmedium) eller twitter (en klubb för 100 000 sökande individer med för mycket fritid, däribland jag).

Vad jag efterlyst sedan 2015 https://sjunne.com/2018/02/13/medelklassen-borjar-bli-forbannad/ är att just detta: äkta ärliga rapporter från arbetsplatser, resor, skolor, från gator och torg, middagar med släkten och vänner, kommentarer till händelser som medier felrapporterat och så vidare. Idag fylls Facebook alltmer av dessa insikter i vad som sker varje dag runt om oss. Jag är förvånad men stolt över alla som tar sig tid att beskriva vardagliga händelser som 2015 hade förtigits.

2018 intervjuade jag Katerina  Janouch om just detta https://sjunne.com/2018/06/01/katerina-janouch-om-vardagsjournalistik/ Hon får som alla vet många tips och texter till denna sida. En del publiceras anonymt av hänsyn till folks arbeten och rykte.

Till exempel  fick  jag i morse  reda på att en Facebookvän står utan fortsatt praktik på grund av just att denne delat och skrivit på Facebook saker som detta multinationella svenska storföretag inte accepterar. Men då har företaget inte hängt med. Det befinner sig kvar i 2012, då Avpixlat och Fria Tider var det värsta man kunde läsa och dela.

Effekten av att läsa denna förbjudna frukt är den smakar desto mer. Radio Nord hette en fri radiokanal som sändes från en båt i Stockholms skärgård i 16 månader 1961-62. Intresset var enormt, liksom för Radio Luxemburg som sände popmusik vid samma tid.

De alternativa medierna har under 2010-talet blivit enormt mer populära än 1970-talets trista varianter. Jag själv sålde den maoistiska tidskriften FolketiBild/Kulturfront när jag gick i gymnasiet i Uppsala och på Akademiska sjukhuset där jag jobbade extra som biträde, men försäljningen och intresset var klent. Få ville se Gudrun Kessles gravyrer av afghanska bönder eller läsa Jan Myrdals skriftställningar (tidvis läsvärda, men oftast bara besynnerliga).

Folkets röst har i och med de sociala medierna äntligen hörts långt in i etablissemangets led.  Avpixlat i synnerhet hade en pådrivande effekt inför valet 2014 vilket vi kan tacka Kent Ekeroth och Mats Dagerlind för, en mycket kompetent redaktör som borde få Stora Journalistpriset.  Jag skrev för Avpixlat 2015-17 och vet vad han gjorde.

Men i det senaste valet och i debatten sedan dess har just frimodiga medborgare utnyttjat Facebook till att driva debatterna framåt. De alternativa medierna i all ära men folkets egna texter och bilder är vad som nu gäller. Direkt från källan.

JAN SJUNNESSON

Jan Sjunnesson bloggar på www.sjunne.com och är aktuell med boken ”Skandinavisk Kulturkamp”, som du kan köpa här: https://www.vulkanmedia.se/skandinavisk-kulturkamp/

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer