Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

FN:s dolda flyktingpakt: Sverige kan ta emot 440 miljoner flyktingar

av | 1 dec, 2018 | Migrationspolitik

Lästid: 3 minuter

Som flera oberoende medier – dock inte några av de etablerade medierna – rapporterat de senaste dagarna är FN:s migrationsramverk Global Compact inte den enda överenskommelse som ska undertecknas vid konferensen i Marocko den 10-11 december. Här smygs nämligen ännu ett FN-dekret in – något som bäst kan beskrivas som en ”flygtingpakt” där Sverige enligt EU beräknas ha en kapacitet på att ta emot 440 miljoner flyktingar, alltså en tredjedel av hela Afrikas befolkning, en folkmängd av hela två Nigeria. Jag gissar att Sverige planerar att underteckna även denna överenskommelse, som inte på något vis är gynnsam för landet.

 Parallellt med det hårt kritiserade migrationsramverket Global Compact har FN också tagit fram en flyktingpakt.

Även om denna inte formellt anses vara rättsligt bindande, talas det här om länders skyldigheter gentemot flyktingar, begrepp som är luddiga och vars betydelse är långtifrån tydlig. Man kan beskriva det som ett slags ”mjuka” lagar som begränsar ländernas självbestämmanderätt och suveränitet.

Här är några av punkterna som ingår i den andra planerade flyktingpakten:

  • Flyktingbegreppet utvidgas till att omfatta människor som drabbats av klimatförändringar och miljöförstöring (punkt 12).
  • Vart fjärde år från och med 2019 kommer ett globalt flyktingforum framställa ett index för att kontrollera hur varje land har levt upp till att följa avtalet (punkterna 17-19).
  • Ett globalt akademiskt nätverk med universitet, akademiska föreningar och forskningsinstitut kommer att upprättas för att skapa möjligheter för flyktingars utbildning, forskning och stipendier (punkt 43).
  • Målsättningen är att främja en positiv inställning till flyktingar – negativ rapportering om migration ska motarbetas (punkt 90).

Inte bara FN arbetar aktivt för att skapa förändringar i migrationsfrågor, det gäller även för EU samt en rad andra aktörer. Här ingår bland annat verksamhet för att kunna omlokalisera flyktingar mellan länder – det vill säga att länders flyktingpolitik bestäms på högre ort och inte enbart av länderna själva.

I FN:s flyktingpakt används termer som ”obligatoriska åtgärder”, ”rättsliga instrument” och ”hard sell”, vilket antyder att de punkter som ingår kan tolkas som att de är av bindande karaktär. Kritiken mot FN:s Global Compact består bland annat i att det är fluffigt utformat, vilket i princip betyder att det kan tolkas godtyckligt, och även användas för att sätta press på regeringar och myndigheter.

Det som är iögnfallande i denna andra flygtinpakt är att här även tas med i beräkningen att EU beräknat hur många flyktingar varje land maximalt kan ta emot, alltså kapaciteten på flygtingmottagandet. Tyskland till exempel beräknas ha en kapacitet på att ta emot 274 miljoner människor – medan Sverige estimeras kunna ta emot hela 440 miljoner! (tabell 12).

Smaka på siffran: 440 miljoner.

Bara som en jämförelse:

Nigeria har 190 miljoner invånare.

Hela Afrika består av 1,2 miljarder människor.

Enligt internationella uppgifter är runt 60 miljoner människor i världen på flykt idag.

Men enligt EU har alltså lilla Sverige, idag med 10 miljoner invånare, kapacitet att ta emot en tredjedel av Afrikas befolkning – hisnande siffror som inte ens är relevanta med tanke på att långtifrån så många är på flykt…

När man läser dessa svindlande, fullständigt obegripliga uppskattningar, börjar man på allvar undra om inte Sverige borde dra sig ur FN (och Swexit känns allt mer aktuellt). FN, en organisation som en gång i tiden var relevant och verkade för att göra gott, tycks i dagsläget spåra ur allt mer, i synnerhet med tanke på att ett stort antal medlemsländer är diktaturer som inte tillämpar demokrati och som inte respekterar mänskliga rättigheter. Eller är en galen EU-prognos som denna till för att få Annie Lööfs vision om 30 miljoner flyktingar till Sverige att framstå som mild och rimlig?

Hela FN: s flyktingpakt kan läsas här.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer