Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Flytten av Tommy Robinson till högriskfängelset är en inofficiell dödsdom”

av | 14 jun, 2018 | Utrikes

Lästid: 3 minuter

Det råder fortsatt tystnad bland svenska mainstream-medier om den brittiske medborgarjournalisten och visselblåsaren Tommy Robinsons öde (förutom när han i Expressen pekas ut som ”högerextrem”). I går blev det känt att Robinson godtyckligt flyttats till ett fängelse i Midlands med en stor andel muslimska fångar. Samma kväll slog medfångarna på sina dörrar och skrek att de vill döda Robinson. Nu fruktar den brittiska oppositionen och omvärlden som stöttar Robinson för hans liv. Många menar att flytten till muslimfängelset, sanktionerat av Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid, i själva verket är en inofficiell dödsdom.

En av de få svenska mainstream-medierna har rapporterat helt kort om Robinson, och det var Expressen som var snabba att slå fast att Robinson är ”högerextrem”. Detta i en tid då uttrycket missbrukas friskt för att demonisera och misstänkliggöra politiska motståndare, ett grepp som frekvent används även I Sverige, dock en metod som får allt mindre effekt eftersom medborgare genomskådar taktiken och vägrar acceptera detta förljugna narrativ. Expressen menar alltså att den som pekas ut som ”högerextrem” inte åtnjuter några mänskliga rättigheter som är förbehållna andra ”vanliga” medborgare utan man antas vad? Skylla sig själv? Att en medborgarjournalist kastats i fängelse för att han rapporterar om övergrepp och samhällets mörkande av sexuellt våld som berör inte bara det egna landets medborgare utan faktiskt hela Europa och väst, är man däremot mindre öppen om. Att de brittiska medierna börjat bete sig som verktyg i en fascistregim nämns inte heller.

Tommy Robinson har, sedan han tillfångatogs och hastigt dömts till 13 månaders fängelse den 29 maj i år, uttryckt stark oro för sin personliga säkerhet, då han tidigare misshandlats och även hotats till döden av främst muslimer. Frågan är om den brittiska regeringen medvetet försöker tysta honom för gott? Hans enda ”brott” har varit att han fört upp fakta om de muslimska gruppvåldtäkterna, de så kallade ”groominggängen” till allmänhetens kännedom, fakta som myndigheterna velat mörka. Det är Sajid Javid,Storbritanniens inrikesminister, som fattat beslutet att flytta Tommy Robinson. Han anger dock ingen motivering till att Robinson flyttats till fängelset i Midlands.

Tommy Robinson har nu blivit ett ännu mer eftertraktat byte för sina motståndare, då han fått mycket publicitet och hans fall blivit känt över hela världen. Situationen mot honom är starkt fientlig och hotfull. Att man placerar en politisk fånge bland mördare och våldsverkare på ett högriskfängelse är inget annat än ett politiskt ställningstagande och ett straff för att han stått upp för sina åsikter. ”Det är oerhört skrämmande”, säger Robinson kollega Caolan Robertson. Nu riskerar Robinson att bli martyr i sanningens namn. Hans filmklipp tas bort från Youtube, man försöker tysta hans uttalanden och arbete. Och etablissemanget tiger.

Vår egen svenska utrikesminister Margot Wallström, som gärna lägger sig i andra länders politiska angelägenheter, ser inga problem med fallet Tommy Robinson: ”Björn Söder (SD) har frågat mig om jag eller regeringen i våra förbindelser med Storbritannien efterhört eller avser efterhöra hur man ser på gripandet av Robinson, och om det enligt min bedömning i något avseende är principiellt problematiskt att i en EU-medlemsstat belägga journalister med rapporteringsförbud om ingripanden mot politiska aktivister. Vi ser ingen anledning att ifrågasätta brittiska rättsvårdande instansers tillämpning av brittisk lag, som vi kan utgå från står i överensstämmelse med internationella åtaganden om mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet.”

I dagsläget planeras nya inhemska, men även internationella demonstrationer för att Tommy Robinson ska friges. Även svenskar som stöttar Robinson planerar att åka till Storbritannien, och runt om i världen sjuder missnöjet. Det har även talats om manifestationer vid Storbritanniens ambassad i Stockholm, aktioner som hittills inte blivit av. Dock borde även Sverige som ett (hittills) relativt demokratiskt land visa sin solidaritet med Robinson. Kanske blir det då svårare för medierna att förbigå det som nu sker med tystnad, avståndstagande och smutskastning.

FOTO: @Tommy Robinson/Facebook

Stötta Tommy Robinson här:

http://tommyrobinson.online

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer