Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Flyktingen Luai Ahmed: ”Gör svensk politik lagom igen”

av | 12 aug, 2018 | Politik

Lästid: 4 minuter

”Allt i Sverige är lagom. Gatorna är lagom. Dörrarna är lagom. Bankkontona är lagom. Tron är lagom. Sexlivet är lagom. Allt är lagom, förutom en sak: Politiken. I Sverige är politiken allt annat än lagom. Jag skriver här saker som jag aldrig skrivit innan i mitt liv. Men nu känns det som att jag är modig nog för att uttrycka mig precis som jag vill.” Läs en nyskriven text av flyktingen Luai Ahmed, som vill att även politiken i Sverige ska bli lagom igen.

”Innan jag flydde till Sverige 2014 googlade jag på det som skulle bli mitt nya land. Första ordet som jag fick lära mig var lagom. En glad svensk tjej dök upp på YouTube och utvecklade vad ordet betydde. Hon förklarade alltså att det inte finns synonymer till ordet, utan att det kunde definieras med en mening: Varken för mycket eller för lite. Dessutom påstod hon att ordet definierade Sverige och svenskarna mest.

I början förvirrade konceptet mig. Jag förstod inte hur ett land eller ett folk kan vara lagom. Fyra år senare har jag lärt mig vad hon syftade på.

Ingen stör dig på gatan: Svenska gator är lagom

Till skillnad från jemeniter går svenskarna på gatorna och bryr sig inte så mycket om det som sker omkring dem. Jemeniter måste ha koll på allt runt omkring, lite för mycket. Svenskar måste inte ha så mycket koll.

Det är lagom.

Ingen knackar på din dörr: Svenska dörrar är lagom.

Leaving Jehovas Vittnes aside… Till skillnad från jemeniter, knackar svenskarna aldrig på din dörr. Jemeniter måste knacka på din dörr konstant för att kolla om allt går bra. ”Ert barn skrek ganska mycket igår kväll, sov ni gott? Är hen sjuk? Ska vi laga mat åt er?” Så gör inte svenskar.

Det är lagom.

Ingen frågor om din ekonomi: Svenska bankkonton är lagom.

Till skillnad från jemeniter frågar svenskarna aldrig hur mycket pengar du tjänar. Knappt tre minuter efter att man börjat prata med varandra ställer en jemenit frågan: ”Hur mycket tjänat du?” Det är ingen dålig sak; hen vill bara veta om hur det går för dig. Men sånt skiter svenskarna i. Socialen finns till om det går dåligt för dig.

Det är lagom.

Ingen bryr sig om du tror på gud eller inte: Svensk tro är lagom. 

Till skillnad från jemeniter, vars ekonomiska situation är den värsta i Mellanöstern, är 99% av befolkningen starka troende på Gud. Svenskarna å andra sidan tänker aldrig på konceptet Gud. Även den minoritet som tror på Gud, struntar i Bibeln, och har sin egen kärleksfulla bild av Jösses.

Det är lagom.

Ingen bryr sig om vem med du ligger med: Svenska sexliv är lagom.

Till skillnad från jemeniter så struntar svenskarna i vem du ligger med. Det fick jag bevisat för mig på en fest.

”Har du en flickvän?” frågade hon.

”Nej..” svarade jag, helt berusad. Och för fösta gången i mitt liv kände jag mig trygg nog för att säga:

”Jag är faktiskt.. gay.”

Jag spände blicken i hennes, så gott jag kunde, i spänd förväntan på hennes reaktion.

”Oh.. cool.” svarade hon, helt nonchalant, helt lagom.

Då smög jag in på toa och storgrät. Jag önskande att jemeniter var lika lagom som hon. För det är lagom att inte bry sig om huruvida någon är gay.

Så: Allt i Sverige är lagom. Gatorna är lagom. Dörrarna är lagom. Bankkonton är lagom. Tron är lagom. Folks sexliv är lagom. Förutom en sak. I Sverige är politiken allt annat än lagom. I den ena änden är man extremvänsterkommunist som vill ta emot hela jordens flyktingar i Sverige utan att ta hänsyn till flyktingarna som redan finns i landet, eller för den delen till svenskarna, för Sverige är ju ett rikt land. I den andra änden  är man en nazistisk, rasistisk högerextrem hatare som vill skicka ut alla icke-blåögda blonda eftersom utlänningar är överrepresenterade i våldtäkter.

Det är inte lagom. Det är långt från lagom. Snälla. Gör den svenska politiken lagom. Alla som röstar vänster är inte extremvänster och de vill inte ta emot alla jordens flyktingar i Sverige. Alla som röstar på SD är inte nazister, rasister och fascister som vill skicka ut alla icke-blåögda blonda. Varför kan inte båda läger förstå detta? Vi måste kunna diskutera utan att smutskasta varandra. Därför önskar jag att Sverige blir lagom igen, precis så som som tjejen på YouTube konstaterade att det är så det är.

LUAI AHMED

Luai Ahmed är en 24-årig författare och politisk vloggare och flykting från Jemen. Han kallar sig själv för en ”arab feminazi” och ”european meninist”. I Jemen var han en feministisk aktivist och kulturarbetare som skrev om humanitära och progressiva värderingar. I Sverige har han själv skaffat arbete som diskare, vårdbiträde, butiksäljare och servitör. I år har han börjat studera International Migration and Ethnic Relations på universitet samt skriver sin första bok, en autobiografi med titeln ”A Refugee’s Crisis.” Han finns också på sociala medier: YouTube: Luai Ahmed – Instagram: LuaiAhmed – Twitter: @JustLuai

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer