Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Fler poliser börjar säga ifrån när politiker ljuger om brottsligheten

av | 20 jan, 2019 | Kriminalitet

Lästid: 4 minuter

Det är snart två år sedan som Örebropolisen Peter Springare i februari 2017 gick ut med sitt numera världberömda Facebookinlägg som började med orden ”Jag är så jävla trött” och som handlade om invandrares överrepresentation i grov brottslighet. Inlägget skapade en storm och man hade kunnat tro att mycket skulle ha hänt på dessa två år, men tyvärr fortsätter mörkandet och hummandet om kriminaliteten bland politiker och makthavare. Men nu säger allt fler poliser ifrån. Senast är det justitieminister Morgan Johansson som på Twitter försöker ge sken av att kriminaliteten är på väg åt rätt håll – men får kraftiga mothugg av erfarna poliser. Det är en glädjande utveckling. Vi behöver en svensk glasnost om kriminalitet och andra samhällsproblem ska kunna lösas.

I torsdags la justitieminister Morgan Johansson upp ett inlägg på Twitter, där han belåtet konstaterar att antalet anmälda brott minskar i Malmö och är lägst på 17 år.

Johansson länkar till en artikel i Sydsvenskan som publicerar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå), som visar en minskning med drygt tio procent sedan 2017. Totalt inkom 53 192 anmälningar, den lägsta siffran sedan 2001, trots att Malmö växt med omkring 75 000 invånare sedan dess. Vad Johansson inte skriver är att det inte är anmälningarna av grova brott som minskat, utan mindre allvarliga brott som skadegörelse, stölder och rån. Utvecklingen i Malmö går tvärt emot den i Stockholm och i hela landet. På nationell nivå har brottsanmälningarna överlag ökat med omkring två procent, enligt Brå.

För den som läser statistik med rosa glasögon kan Morgan Johanssons glädjeutrop på Twitter te sig lovande. Men för den som är realist är det snarare ett negativt tecken som visar att människor verkar både uppgivna och rädda. Det är nämligen inte ovanligt att rån- och misshandelsoffer hotas och därför inte vågar anmäla brott. Vi har också fall där vittnen hotas och även dödas. Tystnadskultur brer ut sig, eftersom det kan innebära fara för livet om man säger för mycket.

På sociala medier har Morgan Johansson fått flera mothugg av erfarna poliser, som inte alls skriver under på bilden att man är på väg åt rätt håll. Tvärtom beskriver de en ohållbar situation. Johansson blev kraftigt ifrågasatt:

En annan reaktion var denna:

Även på Facebook reagerade polisen:

I december blev det dessutom känt att polisen i Stockholm tagit beslutet att i princip avkriminalisera bedrägeribrott under 5000 kronor. Man anför resursbrist och hög arbetsbörda som skäl. Vid sådana brott ska polisen inte ens hämta in bevis, utan bara skriva av ärendet direkt. En talesperson för Stockholmspolisen uppger för Sveriges Radio Ekot att det ”i praktiken handlar om en avkriminalisering”. Det, plus faktum att man idag lägger till exempel våldtäktsanmälningar på hög, bidrar knappast till att människor rusar till polisen för att försöka få ordningsmaktens hjälp då de utsatts för brott.

 

Bedrägeribrott avkriminaliseras – polisen har inte resurser att utreda

Att politiker, som står handfallna inför den ökande kriminaliteten i samhället försöker skönmåla utvecklingen är intet nytt. Det som däremot inger visst hopp är att allt fler poliser tar bladet från munnen och bemöter flosklerna. Kanske är detta en väg mot svensk glasnost, alltså klarsyn ifråga om hur det faktiskt står till i Sverige. Bara så kan man på allvar börja lösa de allvarliga problem som ansvarslösa politiker (inklusive sådana som Morgan Johansson) orsakat vårt land.

Tack till Steget Efter för illustration!

*******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer