Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Fem år sedan attentatet mot Vilks i Köpenhamn – idag hukar Sverige än mer för lättkränkt extremism

av | 15 feb, 2020 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Den 15 februari 2015 sköts två danskar ihjäl i samband med ett stödarrangemang för den svenska konstnären Lars Vilks. Filmregissören Finn Nørgaard och synagogvakten Dan Uzan mejades ned brutalt av jihadisten Omar El-Hussein, som själv därefter dödades av dansk polis. Det har gått fem år sedan skotten avlossades i Köpenhamn och därför är dagens datum värt att uppmärksamma, inte minst för att konst idag omges av hyckleri och rädsla. Jan Sjunnesson har ett radikalt förslag. Han föreslår att försvarare av konstnärlig frihet borde hyra en släpvagn, på den montera kopior av kontroversiella verk av Vilks och Park i plåt och sedan turnéra runt i förorter och runt köpcentra runt Stockholm under ett par veckor: The Vilks-Park Free Art Tour. Reaktionerna i Jakobsberg, Rinkeby, Kista och Danderyd ställs mot de i Lidingö, Bromma och Vällingby. Besökare får skriva ned sina intryck på ett webbforum. Polisbevakning och egna vakter får skydda arrangörerna. Det vore ett svenskt initiativ som skulle återupprätta Vilks.

Vi svenskar har ett ansvar för att upprätthålla deras minne och stödja Lars Vilks i minst samma grad som Helle Merete Brix och andra i den danska Lars Vilks Kommittén https://www.hellemeretebrix.com/english/ . Något motsvarande existerar dock inte i Vilks hemland Sverige. Ännu.

Lars Vilks är öppen med vad han gör på sin blog www.vilks.net som visar upp hans konstteorier, iscensättningar, konceptkonstens historia och hans personliga möten. Av bloggen förstår man att en teckning av Mohammed som rondellhund 2007 bara var en liten del av hans projekt som fått orimliga proportioner på grund av ett antal lättkränkta våldsamma muslimer, för vilka det svenska samhället krökte rygg.

Går det att ta idéen om konst som installation på allvar utan att provocera någon? Kanske inte. Om publiken reaktioner på konstverk ska ses som en del av verket måste några reagera på bilder och uttryck. För Vilks är alla reaktioner en del av hans konstverk.

En, antagligen i dagens Sverige omöjlig, installation i Vilks och i hans lärjunge Dan Parks anda vore att visa upp deras verk där de väcker starka och ljumma reaktioner. Kanske är det farligt, men den konstnärliga friheten behöver prövas, även om Kulturhuset vid Sergels Torg inte var beredda när han besökte huset 2016, ens som besökare vid konstkollegan Anna Odells utställning (https://fokus.dn.se/larsvilks/). Om inte Kulturhuset klarar av att ta konst på allvar kan andra fritänkande konstvänner ta vid och visa mod och initiativförmåga.

Om några försvarare av konstnärlig frihet skulle ta och hyra en släpvagn och på den montera kopior av kontroversiella verk av Vilks och Park i plåt vore det ett svenskt initiativ som återupprättar Vilks. Detta ekipage skulle sedan turnéra runt i förorter och runt köpcentra runt Stockholm under ett par veckor: The Vilks-Park Free Art Tour. Reaktionerna i Jakobsberg, Rinkeby, Kista och Danderyd ställs mot de i Lidingö, Bromma och Vällingby. Besökare får skriva ned sina intryck på ett webbforum. Polisbevakning och egna vakter får skydda arrangörerna.

Slutstationen för ekipaget blir givetvis Sergels Torg där plåtarna får stå tills alla arga har bankat sig trötta på dem. Kanske Kulturhuset vågar ta in dem då.

JAN SJUNNESSON

(Fotot är taget i februari 2017 då yttrandefrihet diskuterade i Opinion Live).

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer