Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Fallet Jimmy Durmaz: En välregisserad påverkansoperation för att skapa ytterligare polarisering?

av | 25 jun, 2018 | Uncategorized, Politik

Lästid: 4 minuter

Jag har precis som många andra följt fallet Jimmy Durmaz på sociala medier i helgen och precis som många andra i en första reaktion förfasat mig över att fotbollsspelaren med utländskt påbrå och yvigt skägg enligt utsago fått utstå rasistiska glåpord på grund av sitt ursprung och insats på plan. Men sedan blev det snabbt för mycket och jag blev misstänksam. Kunde det i själva verket röra sig om en välorganiserad så kallad påverkansoperation, där landet ytterligare skulle polariseras och de som är kritiska till förd politik utmålas som inget annat än simpla och hatiska dumskallar?

 Det har tidigare sagt att 2018 års val kommer att bli ett av historiens smutsigaste. Att polariseringen och lögnerna kommer att eskalera. Att man kommer utnyttja varje möjlghet till att smutskasta och misstänkliggöra även människor som inte har onda avsikter.  Jag säger inte att jag med hundraprocentig säkerhet vet att det är detta som skett i fallet med landslagsspelaren Jimmy Durmaz, men ju fler detaljer som kommer upp desto fundersammare blir jag. Bland annat sägs det att det Fifa-kontot på Twitter som spred  ”de rasistiska inläggen” var falskt och att de rasistiska kommentarerna inte alls var så många som mainstream-media gärna ville göra gällande.

Kort sammanfattning för dig som inte riktigt hängt med: Jimmy Durmaz orsakade alltså frisparken som tysken Toni Kroos sedan skruvade in och Tyskland vann över Sverige med 2-1. Efter förlusten påstods den svenske mittfältarens sociala konton ”svämmas över” av hatkommentarer, varav många hade rasistiskt innehåll. Mainstream-medierna såg förstås sin chans att blåsa upp konflikten mellan ”vi” och ”dem”. Historien blev snabbt väldigt svart-vit, exakt som många av de berättelser där flickor med huvudsjal säger sig vara diskriminerade på arbetsplatser och där man försöker skapa drev mot företag som har en tydlig policy kring uniformer och enhetlig klädsel. Flera gånger har sådana historier visat sig vara fabricerade av aktivister, men ändå getts stort utrymme och sedan inte dementerats.

De som sitter inne med alla svar och som med säkerhet ”vet” vilka som är ”ondskans bärare” hade givetvis scenariot klart för sig: ”Så här blir det när man öppnar dammluckorna och tillåter rasism ta fäste i samhället”, hette det, med en outtalad adressering till systemkritiker och SD som ställer sig emot okontrollerad migration och som kritiserar den förda politiken. Man blandade skamlöst samman enstaka personers hjärndöda påhopp (somligt, eventuellt alltihop, kanske skrivet under alkoholpåverkan, vilket i och för sig inte är någon ursäkt men väl en möjlig förklaring, för alla vet ju att där spriten går in går vettet ur) med de strömningar i samhället som är ett resultat av missnöje över hur Sverige styrs och hur framför allt migrationspolitiken ser ut.  Och genast fick vi en för de så kallade ”antirasisterna” bekväm förklaringsmodell: ”Titta, svensken är rasist och hatar alla som inte är blonda och blåögda! Det var så här det började på 30-talet i Tyskland! Vi är på väg mot en totalitär fasciststat om vi inte släpper in 30 miljoner flyktingar nästa vecka!”

Ja, jag överdriver, men om nu rasisthatet mot Durmaz var iscensatt, vad är då allt detta om inte grova överdrifter som skapar ännu mer splittring och hat i ett samhälle som redan är skört och överkänsligt? De så kallade ”goda antirasisterna” får vatten på sin kvarn och ska nu demonstrera med handhjärtan mot ”hatet”. Debatten kantrar än mer och det blir legitimt att använda Durmaz-kortet så fort någon vill kritisera systemet. Och än en gång beskylls visselblåsare och systemkritiker för en dold rasistisk agenda.

Det lilla landet Sverige påminner ibland om en godtrogen och inte alltför skarpsinnig klasskamrat som lätt luras åt olika håll av slugare, utstuderade vänner som helst vill lura av den snälla dennes godispåse. Det talar om påverkanskampanjer och att ”någon” vill manipulera valet, och frågan är om detta faktiskt inte är sant. Men tänk om det är så att de som vill påverka och manipulera mest kan vara de som utger sig för att vara ”de goda”? Fråga dig själv vem som har mest att tjäna på att stora grupper av befolkningen beskrivs som rasistiska, fråga dig i vems intresse det är att man brunkletar helt vanligt folk? Jag har gott förtroende för dig, kära läsare, så jag låter dig själv besvara min fråga…

Och vad gäller Jimmy Durmaz själv, idrottsmannen, den svenske med assyriskt/syrianskt ursprung: Det är så här olyckligt det blir när identitetspolitik blir ett missbrukat verktyg i händerna på dem som utger sig för att vilja väl men som i själva verket uppvisar fascistoida tendenser. Jimmy Durmaz är en duktigt idrottsman. Som alla har han bättre dagar, och sämre dagar. Ibland spelar han bra, ibland mindre bra. Hans ursprung är dock irrelevant, precis som Zlatans. Att hans utländska påbrå används mot honom är bara ytterligare ett bevis på hur sjukt samhället är, mainstreammediernas förfall, och vissa individers intellektuella kollaps.

 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer