Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Fakta om valresultatet i utsatta områden: Totalt ökade SD med 14% medan S minskade med 3%

av | 17 sep, 2018 | Val 2018

Lästid: 4 minuter

Det är lätt att förledas att tro att människor i utsatta områden i Sverige per automatik röstar på socialdemokraterna och på vänstern. Men när man skrapar på valresultaten och analyserar siffrorna blir bilden en annan. Sanningen är att valdeltagandet minskar, och socialdemokraterna och vänstern backar, medan SD istället går framåt. Denna unikt framtagna statistik som analyserats av Katerina Magasins medarbetare Peter Lindmark, bekräftar mina samtal med en rad invandrare i områden som präglas av otrygghet och våld. En av de unga kvinnorna jag pratat med sa sig vara särskilt besviken på just socialdemokraterna, och motiverade detta med att hon var trött på sharia och män som behandlar kvinnor enligt hederskulturella principer.

Efter valet cirkulerade på Facebook en svårläslig bild med valdistrikt som verkade ha påfallande röda resultat, något som bland annat Ivar Arpi kallade Särskilt Socialdemokratiska Områden. Jag ville gräva djupare och ta reda på hur det låg till i de utsatta områdena, vilket NOA (Polisens nationella operativa avdelning, Underrättelseenheten) definierade i en rapport i juni 2017 som 61 utsatta områden (https://polisen.se/siteassets/dokument/ovriga_rapporter/utsatta-omraden-social-ordning-kriminell-struktur-och-utmaningar-for-polisen-2017.pdf). Dessa 61 områden är indelade på grad av utsatthet i 23 särskilt utsatta, 32 utsatta samt 6 riskområden.

Valdistrikt i Sverige består av mellan 1 000 och 2 000 personer. Det finns naturligtvis inga valdistrikt som till 100% motsvarar NOAs definitioner, därför fick jag manuellt gå igenom de valdistrikt 2014 och 2018 som bäst motsvarar dessa utsatta områden (Google maps is your friend, Nils Holgersson).

I själva verket minskade vänsterblocket med 4 procentenheter som helhet i dessa områden. De fick 68 procent i särskilt utsatta områden jämfört med 72 procent förra valet. Inte heller ökade valdeltagandet nämnvärt, och röstandelen har sjunkit av att fler som bor där är nyanlända utan rösträtt i riksdagsvalet. Totalt kom ca sex procent av vänsterblockets röster från dessa områden, vilket är signifikant, men ingen förändring mot förra valet.

SD däremot ökade markant i dessa områden med ca 3 procentenheter. SD fick 11 procent i särskilt utsatta områden, 15 procent i utsatta och 18 procent i riskområden, dvs. de på väg att bli kriminella. Det ger totalt 14 procent i no-go-zonerna.

Alliansen vann 0.8 procentenheter (pe) i dessa områden, jämför det med 0.9 procentenheters uppgång i hela Sverige. Socialdemokraterna förlorade 2.7 pe (2.8 i hela landet). Vänsterpartiet ökade med hela 4.2 pe (2.2 pe i landet).

Miljöpartiet förlorade 3.1 pe i de utsatta områdena, det finns naturligtvis undantag: Jag noterade redan på onsdagen efter valet att det var något konstigt i Hammarkullen och Hjällbo. MP i Hammarkullen gick oväntat upp 5.6pe, liksom i Hjällbo. Nu vet vi ju att det beror på den lyckade personvalskampanjen av Leila Ali Elmi. I Biskopsgården och Lövgärdet gick det inte så bra med hennes personvalskampanj. Det står klart var somalierna flockas i Göteborg, detta är klanröstning i praktiken.

Ali Khalil avslöjades före valet att han skulle sälja 3 000 MP röster till M i Botkyrka. Det vi ser i Alby är att MP går ned i dessa valdistrikt fran 8% – 11% till 2% – 3%. I dessa distrikt är SD och V vinnarna.

Att FI räknas in i analysen är viktigt, för de hade 3% av rösterna i de utsatta områdena 2014. Nu är de tack och lov nere på 0.4%.

Och här ser du förändringen i procent:

(Källa: Valmyndigheten. Peter Lindmark är bosatt i Luxemburg och är medarbetare i Katerina Magasin.)

 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer