Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Fake news: När faktakollen brister är det bara att erkänna att man gjort fel

av | 15 jan, 2019 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Ibland åker man på en näsbränna. Risken för detta kan minimeras om man gör sitt jobb ordentligt. Det brukar jag göra. Denna gång brast jag och kollade inte fakta som jag alltid annars gör, något jag givetvis tar helt och hållet ansvar för. Jag blev grundlurad och har ringt till den berörda skolans rektor Jens Kleiman och bett om ursäkt. Men ingenting ont som inte för något gott med sig. När man blir utsatt för en kupp blir man ännu mer vaksam, ännu mer noggrann. Man lär av sina misstag och jag har inga problem att erkänna att jag nu begått ett.

Jag mejlades med ”eleven” fram och tillbaka ett par gånger och upplevde honom som trovärdig. Naturligtvis borde jag ha ringt rektorn med en gång, men gjorde det inte. Utan att faktakolla uppgifterna la jag under kvällen ut artikeln med rubriken ”Skolan ställer in resan till Auschwitz efter protester från muslimska elever”. Personen som mejlat mig hade föreslagit att jag kunde ta rubriken ”Rektorn viker ner sig”. Visst var tonen i mejlet avancerad, alltför avancerad för att vara en 15-åring, men problematiken med antisemitism och förnekelsen och mörkandet av vissa problem är tyvärr alltför konkret i det svenska samhället så det är lätt att bli triggad. Även situationen i de svenska skolorna är på många håll under all kritik, och det är inget påhitt. Men även när en problematik finns, betyder det inte att man ska slarva med faktakollen i ett specifikt fall.

Imorse fick jag ett meddelande av en person som kontaktat skolan och fått uppgifter om att det var tio år sedan som man gjorde resor till Auschwitz och att en elev med det namnet som uppgavs inte fanns på skolan. Jag visste direkt att det var illa. Jag mejlade tillbaka till ”eleven” och fick då svaret att han medvetet satt dit mig för att ”kolla” mina arbetsmetoder.

För att vara så transparent som möjligt i den här ”affären” publicerar jag här hans mail i sin helhet, även om jag har anonymiserat hans namn och stad, som troligen också är fejk:

”Hej. Rektorn talar sanning. Mitt riktiga namn är XX precis som det står i mailet och inte ”Nicke”, jag är 31 år och jag bor i X-stad. Hela historien är uppdiktad från början till slut. Jag ville kolla dina arbetsmetoder och dina kvalitéer som journalist. Jag har länge misstänkt att du tar dina anonyma mail som sanning om det står det du och dina läsare vill läsa, och personerna som mailen handlar om alltid ljuger när du kontaktar dem. En riktig journalist hade aldrig publicerat den här berättelsen, ännu mindre ha en rubrik om ”muslimska elever” inom bara några minuter och sedan publicerat den innan man ens pratat med den namngivna rektorn, lärare på skolan eller ens ta ett anonymt mail som sanning. Även om jag tog en någorlunda invandrartät stad och en specifik skola och en namngiven rektor, alla helt slumpmässigt utvalda, för att öka trovärdigheten lite så borde några varningsklockor har ringt när jag råkade outa mitt riktiga namn som jag registrerat min mailadress i, samt att sättet att skriva på skiljer sig markant mellan en 31-åring och en 15-åring. Jag har nu sett att du bara vill bekräfta det folk visste, det syns tydligt när folk skriver om att muslimer i allmänhet hatar judar och att de samarbetade med nazisterna som reaktion på Twitter, och jag bekräftade det jag redan visste att folks reaktioner och storyn är viktigare än ett ordentligt journalistiskt arbete. Du säger det göra det jobb som ”mainstream-medias” journalister inte gör men tacka gudarna för att riktiga journalister inte jobbar på det viset. Jag vill framföra mina ursäkter till rektor Kleiman för att jag slängde honom under bussen och till de invandrade eleverna på skolan för att spä på hat mot dem. Bemöda dig inte att maila tillbaka för din mailadress hamnar i spamfiltret.”

Det finns ingenting mer att säga om saken. Jag tar fullt ansvar för att jag brast i min faktakoll. Antisemitism är ett stort problem, det finns gott om dokumentation om just muslimers hatbrott mot judar inte bara i Sverige utan runt om i hela världen, inte minst i till exempel Malmö och Göteborg, men detta betyder inte att problematiken ska hanteras vårdslöst och att en viss skola felaktigt ska pekas ut i sammanhanget. Däremot är det ett problem hur medier hanterar frågor som anses ”känsliga”, hur fakta ofta mörkas och hur läsare inte ges hela bilden av vissa brott. Det är konkreta frågor vi måste diskutera mer. Det sjunkande förtroendet för medierna blir i förlängningen ett demokratiproblem för hela samhället. Mediernas roll i den ökande polariseringen kan inte nämnas ofta nog.

Jag ringde upp rektor Jens Kleiman på Västervångskolan i Landskrona och berättade vad som hade hänt. Jag skulle kunna skylla på stress och sjukdom och att jag jobbar ensam men de faktorerna har ingen betydelse, eftersom det bara är det publicerade resultatet som räknas och nu blev det riktigt, riktigt illa. Jag har givetvis avpublicerat den fejkade texten. Vi hade ett bra samtal och rektorn tackade för att jag tog mig tid att kontakta honom och säga som det var. För mig är det en självklarhet att försöka ställa saker till rätta när jag gjort fel.

För så är det: När man begår ett misstag är det enda rätta att dra ner sina brallor. Och det har jag nu gjort. Jag anser därmed saken vara utagerad.

*******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer