Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

EXPO, personkontrollerna och den svenska staten

av | 24 feb, 2019 | Maktmissbruk

Lästid: 5 minuter

Stiftelsen Expo bedriver en statligt sanktionerad åsiktsregistrering, som ni kunde läsa i ett tidigare inlägg här på Katerina Magasin. Dess tidskriftsredaktion har juridisk tillåtelse att föra register över de personer som Expo uppfattar bör kartläggas på grund av deras åsikter om islam, invandring eller annat för regimen misshagligt. Men att föra bok över vanliga medborgares åsikter i sociala medier är inte acceptabelt, även om det faktiskt må vara lagligt. Det skriver Jan Sjunnesson i sin andra text om hur statligt finansierade Expo kartlägger medborgare vars värdegrund avviker från den som Expo och staten anser vara lämplig anser vara lämplig. Detta samtidigt som man blundar för andra slags extremister, till exempel vänstergrupperingar samt våldsbejakande islamism.

Denna möjlighet har alla redaktioner och vissa utnyttjar den maximalt när det handlar om kända personer. Varje större redaktion har en datafil redo över vårt kungahus, artister, idrottshjältar, folkkära politiker och så vidare. Det är inget märkligt eftersom vid ett dödsfall måste redaktionen snabbt få fram ett personporträtt. Men att föra bok över vanliga medborgares åsikter i sociala medier är inte acceptabelt, även om det faktiskt är lagligt. Expo bedriver åsiktsförföljelse över oss i alternativmedier och ni som läser inlägg som dessa. De bokför era kommentarer på Facebook och ni ska aldrig veta exakt hur de kan eller kommer att användas mot er.

Det som är problematiskt är att den svenska staten stöder Expo på många sätt. Expos tidskrift får bidrag från Statens Kulturråd och stiftelsen har projekt som drivs med statliga medel. Men om vi ser närmare på dess styrelse ser vi att banden är tätare än att bara staten beviljar skattemedel.

Ordförande i Expos stiftelse är Kerstin Brunnberg som också är ordförande i Statens Kulturråd. Hon har tidigare varit ordförande i Sveriges Radio.

Där finns också styresledamoten Nisha Besara som varit politiskt sakkunnig för Socialdemokraterna på Justitiedepartementet, anordnare av den s.k. ”Kärleksmanifestationen” efter terrordådet 2017 (där Stefan Löfven talade), chef över statliga teatern Unga Klara, skribent i de Socialdemokraternas närstående tidningarna Aftonbladet och Dagens Arena.

I Expos styrelse finns även den tidigare moderata riksdagsledamoten Olof Lavesson (i riksdagen 2006-2018, bl. a ordförande i kulturutskottet och kulturpolitisk talesperson för M). Laveson har suttit i styrelserna för statliga Svenska Institutet, statliga Operahögskolan och i det offentligt finansierade Dansens Hus.

Förutom dessa statligt väl förankrade ledamöter har Expos styrelse även Mikael Ekman. Han är VD för researchbolaget Acta Publica, vars dotterbolag Beinformed AB bedriver bakgrundskontroller privatpersoner. På deras hemsida https://beinformed.se/ erbjuds tjänster: ”Är du osäker på om dina kontakter är hederliga? En bakgrundskontroll på BeInformed är säker, billig och tar bara några sekunder att göra”.

En annan styrelseledamot, vice ordförande Robert Aschberg, har också erfarenhet av personkontroller via sitt tidigare bolag Piscatus AB som 2016 slogs ihop med just Acta Publica. Men spåren till tveksamma personregister stannar inte vid Acta Publica idag. Expos ledamöter Aschberg och Ekman har tidigare arbetat hop i Piscatus som de startade 2010. Då fanns även vänsteraktivisten Martin Fredriksson med, en av ledarna i vänsterorganisationen Researchgruppen som hängt ut privatpersoner i pressen för deras åsikter och fått det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden 2014 för detta.

Journalisten Ola Sandstig genomgång i Dagens Samhälle 2016 https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/granskare-som-inte-tal-en-granskning-14461 beskriver banden mellan Researchgruppen och extremvänstern, särskilt AFA. Men Expos styrelseledamöter Robert Aschbergs och Mikael Ekmans kompanjon Martin Fredrikssons kontakter begränsar sig inte till våldsvänstern. I början av 2000-talet hade Fredriksson rapporterat till Säpo https://www.svd.se/nar-verklighetens-salander-salde-ut-till-sapo. Dessutom är Fredriksson idag medgrundare till Be Informed AB, Ekmans bolag https://actapublica.se/nyhetsbyran-siren-och-piscatus-slar-samman-verksamheter-skapar-tillsammans-sveriges-storsta-arkiv-med-domar-och-myndighetsbeslut/ och äger Piscatus tillsammans med Aschberg och Ekman.

Sammanfattningsvis:

I Expos styrelse sitter två personer som bedrivit åsiktsförföljelse i samarbete med en våldsam aktivist (dömd 2006 för misshandel av meningsmotståndare), som dessutom varit informatör till Säkerhetspolisen, och tagit betalt för det via sina bolag. Där sitter en ordförande som dessutom är myndighetschef och beviljar statliga medel från sin myndighet till den stiftelse hon leder vid sidan av. Där sitter två personer som arbetat i riksdagen respektive i regeringskansliet, varav en skrivit i regeringslojala tidningar och den andre varit aktiv i statliga kulturella organisationer.

Att kalla detta för en ohelig allians är att vara för snäll med orden.

JAN SJUNNESSON

Jan Sjunnesson gjorde 2014 en kartläggning av Researchgruppen, AFA, medier m fl https://sjunne.com/2014/09/21/utred-den-nya-svenska-rattsrotan/

Ifall du missat: Läs här den första delen om Expos åsiktsförföljelse:

https://katerinamagasin.se/granska-expos-underrattelseverksamhet-och-asiktsregistrering/

 

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer