Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Exklusiv intervju med friade Karl Hedin: ”I Sverige är vi inte lika inför lagen”

av | 19 mar, 2021 | Samhälle

Lästid: 7 minuter

Idag kom så äntligen domen: Företagaren Karl Hedin frias från alla anklagelser om jaktbrott. Tingsrätten slår fast att det saknas bevis för att han försökt jaga eller förgifta varg. Också de tre medåtalade frikänns helt. Därmed är en 2,5 år lång karusell med vansinniga anklagelser, medieutspel, lögner och myndighetsmissbruk över. Jag träffade Karl Hedin under några timmar denna soliga fredag i Stockholm, vi åt lunch och fick oss en pratstund innan han emottog den friande domen i direktsändning på Swebbtv. Givetvis hoppades han att han skulle bli friad, men som han själv sa innan domen fallit: ”Man kan aldrig vara säker”. För det är den viktigaste lärdomen Hedin bär med sig från det som kan sammanfattas som en två och ett halvårig mardröm – att det i Sverige inte finns några garantier att rättsväsendet fungerar som det är tänkt. ”Människor är inte lika inför lagen i Sverige” säger Hedin. ”Man behandlas olika beroende på vem man är. Hade jag varit en socialdemokrat eller en vanlig Svensson, så hade jag aldrig straffats och förnedrats på detta sätt. Värdegrunden styr. Och det pågår en myndighetsjakt på de kanske mest laglydiga medborgare som finns – nämligen jägare.”

Karl Hedin har självklart vetat från dag ett – att han inte gjort det han blivit anklagad för. Alltså olovligen jagat eller försökt förgifta varg, det han blivit anklagad för, något han bland annat blivit telefonavlyssnad för och behandlad värre än en grovt kriminell.

– Jag känner ju fortfarande att de kan ju inte fälla mig för det här, säger han och skakar på huvudet. Jag är ganska trygg i att det blir jag inte. Jag har inte gjort något fel. Men det har har förändrat mitt liv ordentligt. Det har gjort det mindre trevligt.

Din syn på svenska rättsväsendet?

– Det funkar inte. Det jag kan säga är att det är katastrof.

Hade du förtroende för rättsväsendet innan? Hade du en känsla av att du var trygg i ditt eget land?

– Ja, det är kanske framför allt det. Att tryggheten försvunnit. Och det är inte de här åren bakåt, utan det är lika mycket framåt. Nu funderar jag på när jag ringer, att det här kan vi nog inte prata om på telefon… att vi får träffas. Det blir så eftersom man avlyssnat min telefon. Jag har sett polisens loggar, de skriver av, och märker med ord som ”viktigt” och ”analys”, de har tre graderingar… och de lyssnar på alla slags samtal.

– Förhoppningsvis trakasserierna nu äntligen slut. Jag säger kanske, för att jag också ska ha tillbaka mina jaktvapen innan det här är över.

Vad har de här åren inneburit för dig?

– Det har varit ständiga grubblerier, hur de kan tro så om mig? Mina advokater och jag har lagt ner många månaders arbete för att hitta svaret. Kanske trodde de till en början på sina egna misstankar, men sedan har det mest handlat om att man velat skyla över sina misstag. De här människorna har uppenbart inga problem med att skada människor i åratal bara för att de inte gillar deras åsikter… det kan också vara ren avundsjuka.

Känner du att du blivit behandlad annorlunda utifrån den du är?

– Ja, absolut. Man har hängt upp sig på att jag är miljardär. Det blir snaskigt att hänga ut en sådan, också för medierna. Det skapar intresse, kanske skadeglädje.

Trots miljarderna är Hedin en lågmäld herre, artig och belevad. Man skulle nästan kalla honom timid. När han pratar är han eftertänksam och ger ett ödmjukt intryck. Ingen vräkig grosshandlartyp direkt. Det som går igenom som en röd tråd är kärleken till hundarna och jakten. Han visar bilen, en pickup där tre hundar får plats. Självklart har han saknat jakten något så oerhört, den är en stor del av hans liv.

– Jag har tvingats gå igenom två och ett halvt år utan mina jaktvapen, vilket inneburit att jag inte kunnat jaga som jag brukar. Det är ett hårt straff för en person vars huvudsakliga fritidsintresse är jakt och jakthundar.

Att polisen agerat som de gjort är inget som gagnar medborgarnas trygghet, menar Hedin.

– Att staten trakasserar laglydiga medborgare på det här sättet skapar inte trygghet direkt. Vi jägare är med våra licenser kanske de mest kontrollerade människor som finns i Sverige! Vi är laglydiga och ofarliga. Ändå pågår något slags klappjakt på oss från myndigheters håll. Se bara det som hände i Orsa nyligen.

Han syftar på händelsen i början av mars då polisens insatsstyrka slog till mot en jaktstuga utanför Orsa i Dalarna. Polisen använde både helikoptrar och skotrar och de utsatta jägarna, som skulle sätta ut saltstenar till djuren i skogen, förstod inte proportionerna i insatsen. ”Som om de trodde vi skulle skjuta mot dem” sa en av jägarna till Dalarnas tidning.

Hedin berättar mer om de gångna åren, efter att han anklagats för att ha planerat att jaga varg. Från att ha förnedrats med bilder i fångkläder och handfängsel har han också utmålats i medierna som kriminell, och dessutom har han blivit omtalad av åklagaren som inte känt sig bunden av förundersökningssekretess, som annars är brukligt med den som misstänks för ett brott.

– Min livskvaltet har verkligen försämrats. 80 procent av min vakna tid har jag fått hantera det här, säger Hedin.

Han säger att hans enda önskan är att den här ”bestraffningen” som han kallar åtalet, ska avslutas. Han har berövats sina jaktvapen för något han inte gjort.

– Det som är positivit i allt det här eländet är att jag har förstått hur rutten kulturen inom REMA, Polisens Artskyddsgrupp och delar av vissa tingsrätter egentligen är. För dem gäller uppenbarligen inte lagen. De har begått tjänstefel i mitt fall i minst tio olika tillfällen, eller rent kriminella handlingar trots att de är statligt anställda personer. Den ende som inte gjort något lagvidrigt i det här ärendet, är jag.

Han säger också att han blivit medveten om att jakt och jägare är något som inte står särskilt högt i kurs hos svenska myndigheter.

– Specialenheter inom åklagarmyndigheten och polismyndigheter tycks ha en sammanhållen kultur som inte gillar jakt och jägare. Detta är förödande främst för myndigheternas anseende. Att på det här sättet särbehandla och trakassera en hel intressegrupp tyder på en intolerans, som om hade det varit en grupp baserad på etnisk samhörighet, skulle kallats rasistisk. Hur kan övriga inom polis- och rättsväsendet tolerera det här och hur kan cheferna, då ytterst justitieministern, riksåklagaren och rikspolischefen tolerera, att de här enheterna drar skam över deras myndigheter?

– Att ansvaret för att utreda jaktbrott mot de skyddade rovdjuren lades centralt och rikstäckande på Artskyddsgruppen, skedde enligt den information jag fått på förslag från Christer B. Jarlås,som ansåg att att de regionala poliserna inte gick att lita på i jaktbrottsmål. Vad var det man inte kunde lita på? Var det förståelsen att jägare inte är kriminella, bara för att de är jägare? Eller var det person- och lokalkännedom och att det fanns kunskap om jakt inom den regionala poliskåren, som besvärade Jarlås så mycket? Han fick dock som han ville, vilket tyder på att hans åsikter delades inom ledningen av polisen. Artskyddsgruppen utmärker sig genom att trots att de har ansvaret för utredandet av jaktbrott, inte har någon kunskap om jakt och verkar ha en förutfattad och helt felaktig mening om jägare, samt en fantasibild av att de skulle vara farliga. Vi ser bevis på det gång på gång. Nu senast i Orsa. Så kan vi inte ha det.

Hedin talar sig varm om jakten, inte minst om hur jägare behandlas.

– Hur jägare behandlas borde vara en högintressant fråga fråga för väldigt många av landsbygdens människor. Jakten är näst efter familjen den äldsta formen för mänskligt samarbete och har djupa rötter i svenska människors medvetanden. 87 procent av svenskarna är positivt inställda till jakt och inser dess betydelse för en levande lands- och skogsbygd. Det borde intressera något politiskt parti inför valet 2022, kan jag tycka…

Efter den friande domen och den påföljande livesändningen har Karl fått 66 grattis-sms på sin mobiltelefon, och 500 kommentarer har kommit in till Swebbtv med glada tillrop. Flera tusen har sett programmet. Stämningen är god och Karl ska snart bege sig hemåt till Dalarna. Hur ska han fira ikväll, undrar jag. Han skojar om att ”fruhan kanske har gjort i ordning en falukorv”. Men framför allt ser han fram emot att få tillbaka sina jaktvapen. Och att han ska få tillbaka sitt liv. I skogen, med hundarna. Det livet han älskar.

– Lite lättad är jag, onekligen, även om jag aldrig skulle kunna drömma om att bli fälld, men man vet ju aldrig. Och nu när det är klart ska vi ge oss på det här med mina vapen. Jag måste ansöka hos polismyndigheten och begära att de ska lämna tllbaka dem. Så får vi se då! Det är nästa match. I höst tänkte jag att jag skulle jaga som vanligt. Och då är det bra!

Det är bara lyckönska. Jag säger att han ska köra försiktigt, när han beger sig hemåt. Han lovar. Han har mycket att se fram emot. Främst att han nu får sitt liv tillbaka.

Här kan du se programmet, Karl Hedin får domen i direktsändning på Swebbtv.

 


*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer