Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”EU:s nya länkskatt hotar yttrandefriheten på sociala medier och skapar ett kontrollsamhälle a la 1984”

av | 12 sep, 2018 | Utrikes

Lästid: 4 minuter

Europaparlamentet sa under onsdagen ja till båda de mest kritiserade punkterna i förslaget till nytt direktiv för digital upphovsrätt. Det handlar om artikel 11 som innebär att plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material – exempelvis nyheter – som läggs upp. Det som av kritikerna kallas länkskatt i debatten. Det handlar också om artikel 13, vilket betyder att plattformarna ska bli skyldiga att blockera upphovsrättsskyddat material, i praktiken ett uppladdningsfilter. Detta innebär i praktiken att EU hotar yttrandefriheten i sociala medier. Att artiklarna 11 och 13 klubbas igenom, gör att vi nu tar ett stort kliv mot kontrollsamhället a’ la ”1984”, skriver Ronnie Wenngren.

Detta är en gammal galenpanneidé som Jean-Claude Juncker nämnde i sitt tal om ”tillståndet i unionen”, 2016: ”Jag vill att journalister, förläggare och upphovsmän ska få skäligt betalt för sitt arbete, oavsett om det utförs i studion eller i vardagsrummet, oavsett om det sprids på eller utanför nätet, oavsett om det publiceras med en kopiator eller en länk på webben.”

Om FB måste betala upphovsrättspengar för alla de nyhetslänkar från europeisk media som postas i sociala medier blir det totalt kaos. Facebook och andra plattformar kommer förmodligen inte att gå med på det utan skapar istället olika filter som bromsar rubbet från att delas. Och det kan ju knappast bli Facebookmedlemmar som ska betala, för då dör FB i en svinblink.

”Europaparlamentet röstar nu ja till båda de mest kritiserade punkterna i förslaget till nytt direktiv för digital upphovsrätt. Det handlar om artikel 11 som innebär att plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material – exempelvis nyheter – som läggs upp. Det som av kritikerna kallas länkskatt i debatten. Det handlar också om artikel 13, som handlar om att plattformarna ska bli skyldiga att blockera upphovsrättsskyddat material, i praktiken ett uppladdningsfilter. Dessutom har en ny passage lagts till nyligen från det rättsliga utskottet i Europaparlamentet. Det handlar om artikel 12 a och innebär att enbart den som arrangerar ett sportevent ska kunna göra det tillgängligt genom att publicera, reproducera det eller spela in det. I praktiken ett förbud mot att filma exempelvis en fotbollsmatch med sin mobil. Även det förslaget gick igenom.”

Det blir alltså förbjudet att både filma och förstås dela det man filmat på konserter, matcher etc på grund av att någon annan har upphovsrätten!

EU-kommissionens vice ordförande Andrus Ansip, med ansvar för den digitala marknaden, gick i fredags ut med en förklaring som enbart skapar förvirring kring beslutets kommande konsekvenser. ENBART när man utgår från att FB och andra plattformar tänker betala för till exempel delandet av nyheter så blir EU:s Andrus Ansips fantasi verklighet. Han säger:
– En nytillkommen rättighet bör inte begränsa människors frihet att länka till artiklar på internet eller till mem. Det är ett grundläggande inslag i den fria debatten på nätet.

Vad händer då om Facebook och andra plattformar säger nej till avgifterna och väljer olika slags uppladdningsfilter?

Andrus Ansip:
– Dessa två frågor har väckt störst uppmärksamhet och skapat störst oenighet. Den första gäller att ge tidningsutgivare en ny rättighet som underlättar deras förhandlingar med onlineplattformar om användningen av deras publikationer. Detta liknar den rättighet som redan finns i dag för skiv- och filmproducenter och tv- och radioprogramföretag. Som ett möjligt sätt att stödja kvalitetsmedierna är denna lösning acceptabel för mig. Men en nytillkommen rättighet bör inte begränsa människors frihet att länka till artiklar på internet eller till mem. Det är ett grundläggande inslag i den fria debatten på nätet. Den andra frågan handlar om skyddet av konstnärerna. I denna fråga tror jag fortfarande att våra förslag har varit på rätt spår från första början. Vi nämnde tidigare att större internetplattformar – där människor kan ladda upp stora mängder videoklipp, foton och annat innehåll – i samarbete med rättsinnehavarna bör identifiera upphovsrättsskyddat material så att konstnärerna får skälig ersättning när sådant används. I vissa avseenden är det här samma sak som när bibliotek håller räkning på utlånade böcker eller radiostationer håller reda på vilka låtar som har spelats.

– Vi föreslog inte någon ändring av de grundbestämmelser som reglerar plattformarnas ansvar på internet: Europaparlamentet och EU-ländernas regeringar intog en annan ståndpunkt och ville anpassa dessa.
Det har de all rätt att göra. Men i denna fråga vill jag fokusera på följande saker:
• Vi bör undvika risken att införa regler som leder till omfattande filtrering,
• Vi bör upprätthålla yttrandefriheten,
• Vi bör se till att bestämmelser finns som skyddar mot överdriven utrensning av material och mot all slags generell övervakning av internet.
I dagens debatt låter det som om vi måste välja mellan att antingen skydda konstnärerna eller internet. Det håller jag inte med om. Vad det är vi borde göra är att – tillsammans – skydda bådadera: att se till att konstnärerna får skäligt betalt för sitt arbete, och samtidigt skydda yttrandefriheten och kreativiteten på internet. Vi bör alltså inte godta någonting som innebär en fara för den friheten.
Vi bör heller inte godta att konstnärer och kvalitetsmedier lämnas utan skydd. De två ställningstagandena har varit min utgångspunkt i utarbetandet av kommissionens förslag. Och de har inte förändrats.

Man talar alltså med dubbla tungor och gissar sig till ett framtida scenario för att lyckas få igenom ett förslag som kan få precis vilka konsekvenser som helst för sociala medier.

Länkar för den som vill läsa mer:

https://computersweden.idg.se/…/1…/eu-upphovsratt-omrostning

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3010_sv.htm

https://computersweden.idg.se/…/1.7…/upphovsratt-eu-internet

RONNIE WENNGREN

RONNIE WENNGREN är skribent, medarbetare på Projekt Sanning och EU-kritiker.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer