Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Europakonventionen om mänskliga rättigheter står över svensk lag – därför begår den beslöjade läraren i Skurup ett brott mot religionsfriheten

av | 14 jan, 2020 | Islamisering av Sverige

Lästid: 4 minuter

Slöjförbudet i Skurups kommun följer Europakonventionen om mänskliga rättigheter och är således helt korrekt. Läraren Naouel Aissaoui som anser sig ha rätt att som lärare bära den starka symbolen hijab då hon har lektion, bryter mot denna konvention som står över svensk lag. Rektorn Mattias Liedholm säger enligt media att ”slöjförbudet på Skurups skolor strider mot svensk lag och är därmed i praktiken verkningslöst”. Enligt media säger skolverkets jurist Andreas Lindholm att ”Vi bedömer att generella förbud mot huvudduk strider mot Europakonventionen om religionsfrihet och mot diskrimineringslagen”. Här har de helt fel. Det skriver idag Rutger Staaf, mångårig lärare och förespråkare av mänskliga rättigheter.

Europadomstolen har redan avgjort frågan om slöjor i skolan enligt Europakonventionen om Mänskliga Rättigheter, EKMR som står över svensk lag och dess beslut måste svenska myndigheter rätta sig efter. Som mångårig lärare vill jag upplysa alla inblandade parter om hur olämpligt det är att en lärare inför skolbarn uppträder i den starka religiösa symbolen hijab. Att förbjuda lärare att bära hijab eller khimar under sin arbetsutövning är dessutom inte ett generellt förbud.

Se fallet inför Europadomstolen, DAHLAB v. SWITZERLAND.

”The applicant [Lucia Dahlab], a Swiss national born in 1965, is a primary-school teacher and lives in Geneva (Switzerland). She was represented before the Court by Mr M. Lironi and Mr C. Aellen, both of the Geneva Bar.  https://hudoc.echr.coe.int/eng#{”itemid”:[”001-22643”]}

Både författningsdomstolen i Schweiz och Europadomstolen motiverar det på samma sätt att ”hijaben är en kraftfull religiös symbol, inte ett värdeneutralt klädesplagg” och därför inte lämplig för en lärare att bära. Att bära en liten religiös symbol runt halsen invänder inte Europadomstolen emot.

Detta beskrivs även i boken ”Bed och arbeta, Om religionsfriheten i arbetsliv och skola” av Reinhold Fahlbeck, prof em vid Juridiska Fakulteten vid Lunds Universitet. (sid 54.)

Dessutom påbjuder inte Koranen att kvinnor ska bära slöja i alla sammanhang. Det finns inget i Koranen som påbjuder att någon ska annonsera sin tro genom sin klädedräkt. Men det finns ett stort missförstånd på detta område. Se sammanfattningen av de muslimska synpunkterna.

Enligt sharialagen ska kvinnor som lämnar sitt hem bära en ansiktstäckande slöja, detta ur kyskhetssynpunkt. Den heltäckande slöjan får inte bäras i moskén och vid pilgrimsvandringen till Mecka. I moskén påbjuds khimar, en slöja liknande den som Naouel Aissaoui ses ha på bilder i media. Vill påpeka att det inte är nödvändigt att betrakta skolan som en moské.

Den som vill fördjupa sig i vad sharialagen säger om slöjor, kvinnor och skolverkets tveksamma anvisningar om detta rekommenderas att läsa detta.

RUTGER STAAF

Rutger Staaf är lärare och bor i Vårgårda

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer