Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

EU-ländernas öppna migrationspolitik förvandlas nu till ”Fästning Europa”

av | 4 jul, 2018 | Migrationskrisen i Europa

Lästid: 3 minuter

Djävulen sitter i detaljerna. EU ländernas migrationspolitik är på väg att svänga till vad man i Bryssel redan börjat kalla ett nytt Festung Europa – ”Fästning Europa”… Det som för några dagar sedan såg ut att vara en kraftmätning mellan Angela Merkel och hennes inrikesminister Horst Seehofer, från bayerska CSU, systerparti till Merkels CDU, har redan givit en dominoeffekt. Schengenavtalets öppna gränser mellan 26 EU-länder är starkt hotat genom Seehofers nya migrationsprogram.

Varken politiker eller allmänhet vill se ett nytt tyskt val så nära inpå det som tog fem månader av regeringsförhandlingar innan en haltande koalition mellan borgerliga och socialdemokrater knöts ihop för några månader sedan. Seehofer och Merkel kompromissade ihop sig om utformningen av gränskontroller, främst mellan Tyskland och Österrike, där man vill stoppa migranter som redan sökt asyl i annat land. Man sneglar åt den ungerska modellen med containerbyar och höga stängsel medan asylprövningarna genomförs. Den tredje koalitionspartner, det betydligt mer invandringsvänliga tyska socialdemokratiska SPD drar benen efter sig, och vill inte acceptera gränsläger, men kommer tvinga troligen ge med sig då ett nyval skulle vara förödande för partiet.

Men bortom den tyska inrikespolitiken har dominioeffekten redan börjat märkas. Östterrikes nye starkt högerinriktade statsminister Sebastian Kurz hotar med tuffare gränskontroller gentemot Italien, Slovenien och Ungern. Han har också flaggat för att det nyss inledda österrikiska ordförandeskapet i EU ska inriktas på migrationsfrågor. Den italienska grannen lär applådera det väntade stödet för att stoppa människosmugglingen över Medelhavet.

Angela Merkel, som den politiska överlevare hon är, har ännu en gång lyckats klamra sig fast vid kanslersämbetet genom politiska kompromisser. Men hennes makt är bruten. Hennes öppna armar policy när det gäller invandring, som också djupt skakat om Sverige, är en saga blott. Från att ha varit ledande i att välkomna miljoner asylsökande till Europa är det nu Tyskland som tar initiativ till det nya Festung Europa. Vad vi ser är början till slutet för Merkel som Europas okrönta drottning. Det här kommer med stor säkerhet också påverka valdebatten framöver i Sverige.

När Merkel på onsdagen talade i tyska riksdagen var det fortfarande med Merkels klassiska dubbeltydighet: ”Hur vi hanterar migrationsfrågan kommer att avgöra huruvida Europa kan fortsätta att existera framöver”. Huruvida hon själv hade någon skuld till den krissituation som uppstått undvek hon nogrannt att beröra.

CHRIS FORSNE

Chris Forsne är journalist, författare och mångårig utrikeskorrespondent med Frankrike och Nordafrika som bas.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer