Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

EU fäller svenska Migrationsverket – måste upphöra med omedelbara avvisningar

av | 7 aug, 2018 | Migrationspolitik

Lästid: 3 minuter

Det är oerhört tyst i de stora medierna om nya hinder för att den svenska migrationspolitiken ska fungera på ett tillfredsställande sätt. Det senaste bakslaget är att EU-domstolen fäller det svenska Migrationsverket och slår fast att personer som bedöms sakna tillräckliga skyddsskäl inte får avvisas med omedelbar verkan. Detta rapporterar Dagens Juridik, en facktidskrift som relativt få läser.

 Nyheten får förstås allvarliga konsekvenser om Sverige tänker acceptera EU:s beslut. Beslutet innebär mer krångel och byråkrati samt ”ett omfattande men inte absolut stopp av omedelbara verkställigheter”, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer till Dagens juridik.

Domen, som man alltså inte uppmärksammat nämnvärt i svenska medier och således inte kommit till allmänhetens kännedom, kom från EU-domstolen förra veckan. Det är enligt dagens juridk ett fall där Migrationsverket hade avslagit en ansökan om uppehållstillstånd och fattat beslut om omedelbar verkställighet eftersom ansökan ansågs vara ”uppenbart ogrundad”.

Så här skriver Dagens juridik:

”EU-domstolens dom innebär att Migrationsverket inte längre kan fatta beslut om att avvisa personer med omedelbar verkställighet när Migrationsverket ”bara” har gjort bedömningen att de skyddsskäl som personerna har åberopat är otillräckliga för att få skydd i Sverige – fall som till exempel kan handla om att det finns myndigheter i hemlandet som kan skydda den sökande. Dessa personer har tidigare avvisats från Sverige med omedelbar verkställighet, vilket innebär att avvisningsbesluten inte har behövt vinna laga kraft innan personen får lämna landet. En förutsättning för att Sverige ska få göra så är enligt EU-domstolen att Sverige först upprättar en förteckning över ”säkra ursprungsländer” enligt EU:s asylprocedurdirektiv. Först då kan man anse att dessa personers ansökningar ska anses ”uppenbart ogrundade”. Migrationsverket skriver i sin rättsliga kommentar efter domen: ”Sverige har inte genomfört direktivets bestämmelser om säkert ursprungsland. EU-domstolens dom betyder att vi därför inte kan tillämpa en motbevisbar presumtion om att det finns ett tillräckligt skydd i ursprungslandet. Därmed kan vi inte heller i ett enskilt ärende, med hänvisning till tillräckligt myndighetsskydd, anse att en sådan ansökan är uppenbart ogrundad.” Även om Migrationsverket inte kommer att kunna avvisa dessa ärenden med omedelbar verkställighet kommer de fortfarande att prioriteras och handläggas så snabbt som möjligt, enligt Migrationsverket. Migrationsverket kommer nu att inhibera – alltså tillfälligt ”frysa” – ärenden med öppna beslut om omedelbar verkställighet i väntan på att de har prövats av domstol. ”Vi tittar nu på de ärenden som berörs, för att hantera dem efter den nya praxisen. De omedelbara åtgärderna är att säkerställa att ingen, som i och med domen har rätt att få sin ansökan prövad av domstol, avvisas”, säger Fredrik Beijer.

Läs Migrationsverkets rättsliga kommentar här.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer