Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Ett tjeckiskt-svenskt perspektiv

av | 28 jul, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 7 minuter

Eftersom så många efterfrågat en översättning av min tjeckiska intervju från idag, den 28 juli 2017 i CT24 (nationell TV), så har jag översatt den till svenska. (Jag är med ca 50 min in i programmet om du vill se!). Min medverkan var dels ett porträtt av mig men även en direktsänd intervju i studion. Först alltså en kort introduktion av mig och mitt författarskap. Jag tar med allting.

I början av programmet presenterades inslaget med orden ”Vi koncentrerar oss på Sverige, som ända tills nyligen hade öppna famnen gentemot flyktingar.”

Sedan följde en rad samtal och inslag, bland annat om kvotflyktingar och om EU:s krav på Visegradländerna (Tjeckien, Slovakien, Polen och Uungern).

Min medverkan var det sista inslaget i programmet. Här är det återgivet så ordagrant som möjligt. Programledaren introducerar mig med orden:

”Till slut återkopplar vi till temat migration, om vilket vi talade i början av programmet. Vår gäst blir den tjeckisk-svenska författaren Katerina Janouch, som bor i landet som varit väldigt öppet gentemot flyktingar.”

Ett kortare bandat inslag följer, bland annat en tidigare intervju om hur vi lämnade Prag på 70-talet:

Katerina Janouch fick jobba hårt för att bli omtyckt i sitt nya hemland. Bara tio år gammal måste hon lämna allt hon kände till. På grund av förföljelse som ett resultat av faderns politiska engagemang flyttade hela familjen till Stockholm.

– Det var en märklig höst, och de vuxna var ledsna, berättar jag. Det var en tid av anspänning och avsked, vi gick omkring i Prag och tog farväl av de platser som betydde något för oss. Jag var tvungen att säga hejdå till mina vänner och det var väldigt sorgligt.

De tunga upplevelserna i barndomen och resan till nytt liv, sedan även problemen i relationer tog hon med sig och använde i sitt författarskap. Böcker som ”Anhörig” och barnboken ”Så blev jag till” blev tack vare sin öppenhet oerhört populära i Sverige och har även översatts till andra språk, och till tjeckiska.

Här läser jag ur Anhörig på tjeckiska (inte perfekt översättning):

”Inför andra försöker man hålla god min, man kramar barnen… och ber tusen gånger om ursäkt för att man inte klarar av att ta itu med den hala alkoholparasiten…”

Förutom temat alkohol och droger pratar hon också öppet på temat sex. Hennes senaste bok som kommit ut i Tjeckien heter ”Barfotaflickan” och handlar bland annat om hemlösa.

Sedan är det bandade inslaget slut och vi går över till studion.

Programledaren (hädanefter kallad PL): Vår gäst är författaren Katerina Janouch, jag vill hälsa er välkommen:

Jag: God kväll.

PL: Vi kanske inte ska tala så öppet om sex och droger ikväll, men jag skulle väldigt gärna tala öppet om hur svenskar skiljer sig från oss, tjecker, och specifikt, hur skiljer sig den politiska kulturen och öppenheten gentemot andra, människor från andra kulturer? Intrycket är att Sverige är en extrem hemvist för politisk korrekthet och multikulturalism. Alla  dessa klichéer som utmärker den nya vänstern de senaste fyrtio åren – gäller de än?

Jag: Jag tror att det har gällt, och gäller än idag, eller, ända tills nu. Det som händer nu är att samhället liksom går på knäna och det visar sig att det inte fungerar. Sverige har velat vara en humanitär stormakt, ta emot alla, utan kontroll, utan krav på människor, och detta är inte något som ett samhälle klarar av.

PL: Om ni ska visa på något konkret exempel, om ni skulle ta med mig till Sverige och vi skulle gå ut bland folk, vad skulle jag inte kunna säga i Sverige som jag helt normalt säger här i Prag? Vad skulle man inte förstå, eller…

Jag: Så här. Svenska är oerhört rädda för att bli anklagade för att vara rasister och för att de skulle döma människor som kommer från något annat land, som har annan kultur eller religion. Man vill ta emot alla och omfamna alla, men det har inte gått så bra, eftersom ett land ju måste dra åt samma håll och arbeta tillsammans för att samhället ska må bra. Och så är det inte nu. I Sverige ser vi just nu en framväxt av parallella samhällen, bara på två år har vi fått ett ökat antal särskilt utsatta områden, från 15 till 23, vi har 60 områden som har en rad problem, och om ni kom till ett av dessa områden så skulle ni notera att ni knappt ser en enda svensk person, och att det finns främst arabiska butiker, bara nu helt nyligen blev en kvinna nekad i en butik för att hon inte bar slöja… Det är som att dessa människor inte lyder under svensk lag och har egna lagar och jag tror att det är ett stort problem.

PL: Den här förändringen, om vilken ni pratar, hur visar den sig? Är det bara en känsla eller finns det något konkret? Är det något i luften eller är det verkligen en förändring som sker?

Jag: Dessa problem har börjat diskuteras mer öppet. Det som tidigare inte gick att säga högt, kanske till och med för bara ett år sen, diskuteras nu, det skrivs artiklar, böcker, man har börjat diskutera frågorna. Det är väldigt intressant att detta väldigt mycket tas upp av folk som just inte är svenskar utan som har en invandrarbakgrund, som har kommit till Sverige… som till exempel jag. Jag gav ju en intervju här i Tjeckien i januari och det blev en otrolig skandal, för jag berättade uppriktigt om vad som händer i Sverige och vad jag tyckte och det var som en tändande gnista som startade en eld, man ifrågasatte hur jag kunde säga som jag gjorde, och det i sin tur ledde till att något hände, jag tror det kanske bidrog till en större öppenhet… den politiska korrektheten håller på att falla en aning.

PL: Om den politiska korrektheten håller på att falla och man börjar säga vad man tänker, i sociala medier men även i den offentliga debatten, saker som man tidigare ansåg vara tabu, icke korrekta, betyder det att den politiska scenen håller på att förändras i Sverige? Kommer det nya politiska partier? Eller klarar det nuvarande systemet av att absorbera denna förändring?

Jag: Jag tror att den politiska scenen kommer att förändras väldigt radikalt. Jag tror till exempel att det kommer gå väldigt dåligt för det stora traditionella politiska partiet socialdemokraterna. Det kommer nya politiska partier, ett av dem heter Medborgerlig samling, det är människor som är väldigt medvetna om att yttrandefriheten, det fria ordet, är väldigt viktigt, att människor måste få säga vad de tycker och vara fria att kritisera samhället, att man ska få prata om sånt som tidigare varit nertystat och som man inte fick prata om. Svensk television till exempel har problem med detta, man säger inte riktigt som det är utan man ger en tillrättalagd bild av verkligheten för att visa hur samhället borde se ut, men så är det ju inte… ett önsketänkande helt enkelt.

PL: Har ni någon teori om varför just denna mentalitet, eller syn på livet, finns i Skandinavien? Finns det någon historisk eller religiös anledning?

Jag: Sverige är ett land som haft fred i flera hundra år, man har inte haft något krig, det har varit ett land där alla varit väldigt överens på det hela stora. Man har haft god sammanhållning, gemensamma mål och arbetat åt samma håll. Nu har den här andan störts på något sätt och dessa inre konflikter sliter sönder samhället, och de har också splittrat samhället, det är ett väldigt polariserat klimat. Människor står mot varandra, de som säger att allt är jättebra och de som säger att allt är väldigt dåligt och de här grupperna klarar inte av att mötas.

PL: Kan man säga att den här uppdelningen är geografisk eller social? Är det städer mot landsbygd? Söder mot norr?

Jag: Problemen har nu även nått landsbygden, men, en av de städer som är utsatt är Malmö i södra Sverige, vi har Göteborg och Stockholm också, de tre storstäderna är drabbade, vi har Örebro som är en mindre stad som också dras med problem. Jag menar, vi har flera tusen jihadister i Sverige, människor känner sig hotade, under 2016 ökade antalet sexbrott, vi har poliskris, Sverige som varit ett sånt exemplariskt land fungerar plötsligt inte riktigt, och det gör människor oroliga.

PL: Jag vill knappt säga det, gud förbjude, om ni om några år skulle vilja, jag hoppas det inte kommer dithän, om någon skulle vilja emigrera till Sverige av säkerhetsskäl, att det inte blir samma typ av emigration som när ni kom dit, även för emigranter som skulle behöva fly av politiska skäl, att Sverige förändras även för dem?

Jag: Man säger att det kan rättas till men jag är inte helt säker, och det jag sa i januari, att fler och fler svenskar funderar på att lämna Sverige, så är det så, även om jag inte har någon statistik att visa upp så, men jag ser det i sociala medier och människor pratar om det, lite vem som helst som man pratar med funderar på vart man skulle kunna flytta, vad ska vi göra, och alla dessa problem, hur ska vi lösa dem?

PL: Vart ska man åka då?

Jag: Jag kanske borde flytta tillbaka till Tjeckien? Jag är ju både tjeckisk och svensk. Men jag vet inte vart allt detta ska ta vägen.

PL: En sak till, som kanske i viss mån hänger samman med detta, den svenska neutraliteten. Ni sa själv, hundratals år av fred, nu är det dock så att hot inifrån och händelser i Libyen, Syrien, som påverkar svensk säkerhet, insikten om att Ryssland börjar bli mer aktivt i norra Europa, svensk neutralitet är det en dogm som aldrig kommer att rubbas?

Jag: Det finns de som tycker att Sverige ska gå med i Nato, hittills så kvarstår den svenska neutraliteten, men jag vet inte.

PL: Mer antydningar?

Jag: Ja, snarare så.

PL: Tack så mycket, detta var Katerina Janouch och ett tjeckisk-svenskt perspektiv. Tack och adjö.

Jag: Adjö.

*********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer