Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Ett tack till svenska folket från Bernt Herlitz: ”Ni har räddat vår familj”

av | 7 jul, 2018 | Almedalen 2018

Lästid: 4 minuter

Jag stod och signerade böcker och pratade med människor när jag plötsligt såg ett bekant ansikte i vimlet. En lång man kom gående ihop med sin fru och en liten flicka och föreföll bekant. Sen såg jag: Det var ju Bernt Herlitz, tandhygienisten som slog larm om asylsökande män som ljög om sin ålder och för det blev avskedad, åtalad och fälld för sekretessbrott av region Gotland, med kostnader på över 500 000 att betala. Men mannen som kom gående mot mig var glad och hans ögon strålade av lycka, inte av sorg. Han såg dessutom att ha blivit yngre. Allt tack vare de generösa donationer svenska folket gett för att Bernt inte skulle bli ruinerad. På tre dagar samlade vi ihop 630 000 till Bernt, genom flera kampanjer i sociala medier. Den ruttna staten lyckades inte krossa en ärlig visselblåsare. Folket bar Bernt. ”Tacksamheten jag känner går inte att beskriva med ord”, säger han själv när vi väl möts i en lång kram.

Ibland blir livet faktiskt som en film med ett lyckligt slut. Jag var en av dem som upprördes över den orättvisa behandlingen Bernt Herlitz fick, bara för att han uppmärksammade bedrägerier som begicks. Han hade närmare tio år av felfri yrkeserfarenhet när han blev avskedad av Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen efter att ha mejlat Migrationsverket sina misstankar om felaktig ålder hos några av hans patienter, ensamkommande flyktingar. Han följde myndighetens/MV rekommendation som rättsenhetens chef Åsa Carlander Hemmingway uttalade under ett seminarium i Almedalen 2016.07.07. Han var (och är) medveten om sekretesslagen men även att det råder undantag gällande delning av information mellan myndigheter, och han var övertygad om att även MV omfattades av detta. Istället blev han avskedad, överklagade beslutet till tingsrätten där han även delvis vann, något som Region Gotland i sin tur överklagade och anlitade en av landets absolut dyraste advokatfirmor för att få rätt mot Bernt, en ensam privatperson utan några ekonomiska resurser att sätta emot. Bernt förlorade helt i Arbetsdomstolen, domen som kom den 4 juli innebar att han åkte på att betala Region Gotlands skyhöga rättegångskostnader på 500.000 kronor. ”Mitt liv är redan förstört då jag länge nu gått arbetslös. Att dessutom nu bli tvingad att betala Regionens skyhöga rättegångskostnader skulle fullständigt ruinera mig och min familj. Jag behöver därmed allt stöd jag kan få!!! Av donerade pengar har jag tidigare betalat mina egna juridiska ombud på strax över 50.000:-”, skrev Bernt på sin hemsida.

Mainstreammedia har givetvis valt att helt förbigå Bernts fall med tystnad. Däremot har Bernts fall uppmärksammats i alternativmedia, bland annat här på Katerina Magasin i maj, då jag skrev om att Bernt skulle gått fri om straffvärdet för att ljuga vid asylansökan var högre.

https://katerinamagasin.se/bernt-herlitz-skulle-ga-fri-om-straffvardet-pa-att-ljuga-vid-asylansokan-var-hogre/

Jag uppmanade redan då folk att donera pengar till advokatkostnader, för jag visste att Bernt for illa och att hela hans familj mådde dåligt då de riskerade att tvingas från hus och hem eftersom både Bernt och hans fru blivit arbetslösa. Tillsammans skrapade vi ihop en slant till advokatkostnaderna.

Men nu har ett mycket tyngre lass dragits, en enorm summa pengar har samlats ihop. Och Bernts familj har fått livet åter.

Han kommer förbi min boksignering i Medborgerlig samlings tält nere vid strandpromenaden och vi ger varandra en lång kram. Vi har haft kontakt under våren och hörts på sms då och då, vi har också mejlats och jag har ju även skrivit om Bernt i min bok ”Bilden av Sverige”. därför att hans fall är en av symtomen på hur sjukt landet blivit. En visselblåsare som försöker bidra till att lagen följs ska inte straffas. Det är ett övergrepp och ett maktmissbruk utan guds like. Nu ses vi äntligen och jag hälsar också på hans söta fru och lilla dotter.

– Det blir väl 25 000, tänkte jag, säger han. Jag vågade inte hoppas.

Men det blev mycket mer än så. Hela 630 000 på bara tre dagar! Det är verkligen som en saga ur verkligheten.

– Det är helt fantastiskt. Om inte alla medmänniskor ställt upp för min lilla familj så vete katten hur det gått, säger Bernt. Det hade varit en tragedi att bli avskedad och sedan betala för det. Det hade knäckt oss fullständigt. Så mycket oro och så mycket ångest vi genomlevt… Jag tror nog ingen har förstått hur mycket detta stöd egentligen betytt för oss. Nu är allt frid och fröjd och vi kan njuta av sommaren och nästa och nästa. Tusen tack igen för allt som ni alla har gjort för oss. Jag blev nästan religiös på kuppen.

Bernts familj ser ljuset efter en två år lång mardröm. Och jag kramar även hans fru, och önskar dem lycka till. Vetskapen att vi kan bära varandra i svåra tider, då makten försöker krossa oss, är en känsla som faktiskt överträffar det mesta. Det må låta som en kliché, men den här utgången ger hopp om mänskligheten. Så tack än en gång. Vi gjorde det en gång, vi kan göra det igen. Jag bär med mig Bernts lilla dotters ansikte och vetskapen att hennes mamma och pappa fått den hjälp de behövt.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer