Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Etablissemangvänsterns hat: Moped-Gustav är ännu en i raden av dem som mobbas

av | 9 jun, 2018 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 5 minuter

Många av oss har det senaste dygnet tagit del av den högst oväntade utvecklingen kring Expressens inlägg om den 15-årige Gustav och hans engagemang i grannsamverkan mot brott i hans bostadsområde. Polisen har uttryckt sitt gillande även om det blivit några falsklarm. De flesta av oss kan i likhet med polisen uppskatta ett sådant ideellt initiativ av en engagerad tonåring, även om ansträngningen kanske inte sätter några direkta spår i kriminalstatistiken. Ett gott uppsåt kan vara värt att uppmuntra även vid en liten eller helt utebliven effekt. Därför blir det oerhört märkligt när kända medieprofiler istället för att uppmuntra, väljer att mobba Gustav på sociala medier.

Sannolikt hade ”affären Gustav” passerat ganska obemärkt, om det inte vore för att artikeln kommenterats av Moa Wallin, anställd på public service-organet Sveriges Radio och där ansvarig för sociala medier. Moa, vars Twitternamn är @arbogakvinnan (syftar på en dömd mördare, ofräscht bara det!) lade ut en bild på 15-åringen med texten ”landets töntigaste person äntligen funnen”.

Inlägget gillades snabbt av den kände krönikören Alex Schulman (själv pappa till tre barn) på Expressen, som aldrig missar ett tillfälle att offentligt förfasa sig över andra människor och åsikter, samt runt 1500 andra personer. En icke oansenlig mängd mot en ung kille! Moa Wallin har tidigare uttryckt tanken att ”nätmobbning” blir en av årets trender för 2018. Uppenbart försöker hon se till att hennes profetia går i uppfyllelse, och därför väljer ett lämpligt offer: En minderårig som försöker skapa ett tryggare samhälle.

De flesta medborgare i Sverige med något så när normala värderingar brukar ha ganska höga mentala spärrar för att ge sig på barn och gamla. Den naturliga reflexen brukar snarare vara att anta en hjälpsam och överseende inställning till de begränsningar som åldern för med sig och erbjuda sin sittplats på tunnelbanan eller att som förbipasserande hjälpa den äldre med matkassarna ombord på bussen. Dessa instinkter borde normalt hindra att ordet flyger snabbare än tanken. Ingen av det ovanstående tycks dock ha hindrat Wallin eller fått henne att fundera på det lämpliga i att håna en 15-årings initiativ i sociala medier, vars bild hon dessutom hängt ut.

Det går fort på sociala medier. Ibland så fort att sprickorna blir tydliga i de fasader vi vill att omgivningen ska se som en korrekt och sann återspegling av oss själva. Vänstern är noga med sitt värdegrundsarbete och putsar den allt mer mattade strålglansen på varenda spik i den fasaden. Trots det idoga arbetet så har nu bräderna i samma fasad börjat murkna och dunstarna från den rännstensmoral som dolts med grannlåt har nu börjat sippra ut. Med en hand på sitt hjärta har etablissemanget i Sverige inga problem alls med hatfulla eller djupt olämpliga kommentarer i sig, trots ivrig retorik om motsatta ambitioner. Det mesta kan förtigas om syftet ansetts gott och avsändaren finns inom den egna gruppen och kan det inte förtigas så finns det alltid en förklaring och en ursäkt. I motståndarlägret finns däremot ingenting som är för litet för att inte vantolkas och blåsas upp till groteska proportioner. Jag skulle således bli djupt överraskad om tilltaget skulle få några som helst konsekvenser för Wallin eller Schulmans kommande gärningar hos deras respektive arbetsgivare eller att någon annan etablerad media skulle skriva om händelsen. Wallin har till exempel på vanligt vänstermanér skrivit att handbollsspelaren Linnea Claesson ”är en lögnaktig karriärist” och bör därför uteslutas från offentligheten för sina olämpliga åsikters skull. Som sagt – inga problem att straffa människor för deras åsikter så länge det är åsikter som inte harmonierar med vänstern, som de straffas för.

Offentlig ställning ger inflytande. Inflytande ger makt. Makt ger en skyldighet att utgöra ett föredöme för debatten i det samhälle vi alla delar sätter ton för vilka ideal vi väljer att lyfta fram. De signaler en 15-åring får från sin omgivning är viktiga för utformandet av en vuxen identitet. Av någon anledning får jag en känsla av att Gustavs jämnåriga i andra delar av staden, som går beväpnade och kastar sten på ambulans och polis, hade mötts med större förståelse av Wallin och Schulman. De hade helt säkert fått sitt beteende förklarat och ursäktat med mer än den spydiga rad som Gustav tilldelades. Jag hade helst vilja säga ”skäms på er” men vet att det inte kommer ha någon effekt alls. Ni kommer få stöd av era kollegor och skulle ni av någon övernaturligt anledning ställas till svars för det ni har skrivit så kommer ursäkterna inte att vara sprungna ur ånger utan enbart vara ämnade att lindra konsekvenserna för er själva.

Att leda genom föredöme och tydligt våga ta ställning för det rätta har helt fallit ur det politiska samtalet. De flesta folkvaldas moraliska kompasser befinner sig i konstant spinn och hittar inte längre den fasta punkten som pekar mot norr vilket har omöjliggjort liknande diskussioner sedan flera år. Att läxa upp medborgare om uppenbara rätt och fel kan ju skrämma i väg en och annan väljare som anser sig kränkt. Som riksdagskandidat vill jag i alla fall klargöra min egen inställning. 15-åringar som kastar sten mot polis och annan blåljuspersonal ska känna konsekvenserna av rättsstatens fulla kraft. 15-åringar som ger den hjälp de kan, ska känna samhällets stöd och politikernas välvilja för att de som vuxna bli goda samhällsmedborgare och inte bittra människor bakom en skärm. Vänsterns hat och splittring ska en gång för alla kastas över ända och inte tillåtas stå i vägen för ett bättre samhälle.

Gustav – jag hoppas innerligt att du läser detta! Det är tråkigt att det finns de som inte stödjer det du gör men jag hoppas att du inte tappar sugen och fortsätter kämpa på med din värdefulla insats. I sociala medier har många slutit upp för att ge dig sitt stöd. Hade jag kunnat hade jag gett dig en medalj. Jag hoppas att mina läsare tar till sig raderna ovan, följer Gustavs hedersvärda initiativ och funderar på vilka små saker vi alla kan göra i vardagen för varandra för att tillsammans uppnå ett bättre och mer enat samhälle.

 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer