Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Etablissemangets daltande med pedofiler är faktiskt riktigt äckligt

av | 13 feb, 2021 | Samhälle

Lästid: 6 minuter

Vuxna som förgriper sig sexuellt på barn – alltså pedofiler – är på tapeten, nu mer än någonsin, i synnerhet sedan pedofilskandalerna inom Centerpartiet under hösten rullats upp en efter en. Det är bra. De här förövarna ska upp ur skuggorna. Deras nätverk ska kartläggas. Deras kontakter med politiker och inflytelserika personer ska exponeras. På detta sätt kan dessa individers vidriga sexuella övergrepp komma på agendan och stanna där, tills varenda unge förhoppningsvis slipper detta våld och groteska övergrepp. Det är inget fel på ”stigmatisering” av de här brotten – om detta kan skydda ett enda barn från att bli utsatt för att den vuxna förövaren hindras av skam eller skuld att begå sitt övergrepp. Att öppet prata om dessa frågor gör också att offer känner sig sedda och tagna på allvar. En del vuxna barn får äntligen upprättelse, efter åratal av lidande i tysthet. Barn som just nu lever i en sexualförövares våld kanske får mod att slå larm. Problemet nu är dock att flera av de stora organisationerna som säger sig värna utsatta barn framstår som skamlösa hycklare som inte är på de utsatta barnens sida. Varför skickar man annars tillbaka de pengar man får på grund av en raljant formulering?

Hej fina organisationer! Ni säger er stå på barnens sida men samtidigt har ni inga problem med att skicka tillbaka pengar som ni anser donerats av personer med ”fel” värdegrund. Bakgrunden är Patrik Sjöbergs utspel där han har poserat i sociala medier med en plagg som det står ”kill your local pedophile” på. Sjöberg har även startat webbsidan/organisationen 2Forty2.se där man kan köpa de aktuella plaggen. Kanske är det faktiskt första gången någon verkligen slår tillbaka mot förövarna och synliggör deras brott genom dessa slogans?

Men pengar som samlas in genom att man säljer kläder med pedofilnegativa budskap visade sig icke vara okej. För härmed ansåg såväl Childhood som BRIS att Sjöbergs donation om 10.000 luktade så illa att man skickade tillbaka pengarna, från Childhoods sida med långdragen motivering med kontentan att det egentligen är synd om pedofilerna och att det är kontraproduktivt med de antipatier texten ”kill” kan väcka. Läs mer här:

https://nyheter24.se/bloggbevakning/2021/02/07/childhood-foundation-tackar-nej-till-patrik-sjobergs-donation/

Att påskina att man tror detta handlar om att verkligen döda människor är dock en väldigt låg nivå. Att gömma sig bakom formuleringar är enbart löjeväckande. Till exempel så vet varje författare vad ”kill your darlings betyder”, att man ska skiljas från sina älsklingsformuleringar – ingen tror på allvar att det betyder att man ska gå ut och mörda de ”darlings” man älskar. På samma sätt heter det att man ”dödar debatten” – inte betyder detta retoriska ”döda” verkligt avlivande av levande varelser. Varför ser vi så sällan de ”goda” organisationerna verkligen ta utsatta barns parti? Och hur känns det för alla utsatta barn när de förstår att det är viktigare att godhetssignalera än att verkligen stå upp för dem som utsätts för några av de vidrigaste brott som finns?

Jag har alltid tagit extremt illa vid mig av övergrepp mot barn. Men nästan lika stark avsky känner jag mot det etablissemang och den vuxenvärld som normaliserar övergreppen genom sin tystnad och genom att på olika sätt förminska brotten. Det gör man genom att som till exempel Centerpartiet inte tydligare ta avstånd från sina politiker som skadat barn på olika sätt. Man uppmanas att ta avstånd från än det ena, än det andra, men pedofiler ska man tydligen bara sopa under mattan och låtsas som ingenting! Istället borde man straffa förövare med lagens hårdaste straff. Och man borde ta emot pengar från dem som själva är pedofilins offer, som Patrik Sjöberg, oavsett vilken text som står på hans tröja. Man står upp för barnen, punkt, slut.

Här kan du läsa Childhoods motivering till att inte ta emot Sjöbergs donation:
https://childhood.se/nyheter/childhoods-prioritet-ar-alltid-att-skydda-barn-fran-overgrepp/

Jag fick ett brev av en äldre kvinna, Carina, som berättar om sin hjärtskärande barndom. Hon är nu över 60 men minns blodet och smärtan från treårsåldern efter faderns brutala övergrepp. Ingen hjälpte Carina. Alltför få hjälper än idag de tusentals barn som våldtas av sina familjemedlemmar och andra vuxna. Genom att publicera deras berättelser kan vi åtminstone i publiceringen säga, ”vi ser er”. Vi hör er. Vi lider med er. Vi önskar att ni hade sluppit. Att publicera era vittnesmål om den tortyr ni tvingats utstå är det enda vi kan göra. Ja, och donera pengar förstås. Och förvänta oss att de blir emottagna, för att barnen ska få hjälp. Vem vet vilken nytta Patrik Sjöbergs 10.000 hade kunnat gjort om de tagits emot? Kanske hade just dessa pengar gjort skillnad, kunnat bidra till att ett barn slapp få sitt liv förstört. Vad betyder då en text på en tröja? Att någon pedofil  våldtäktsman blir kränkt genom en hård formulering på en mössa är ingenting om du jämför med Carinas berättelse om vad hon tvingats utstå och hur det förstört hennes liv. Man kan symboliskt säga att pedofilen redan ”dödat” Carina – men står någon organisation upp för henne?

Carina har gett mig lov att publicera hennes ord och jag har tidigare lagt upp dem på Facebook i gruppen 2forty2.

Läs Carinas historia:

”Nu ger jag upp. Jag har kämpat i 60 år. Ja förresten började ju när jag var 3 år. Det är iallafall det första jag minns. Att jag går till min mamma med blodet rinnande mellan mina ben.
Många gånger efter det blödde jag. Å en gång när jag var 5 så fick jag åka till Oskarshamns sjukhus. Å blev inlagd. Å vad jag trivdes där på nätterna, för då fick jag vara själv med personalen. På dagarna satt ju min pappa där och vaktade mig och sa vad som skulle hända om jag talade om vår hemlighet. På sjukhuset sa de alltid att jag hade en så snäll pappa.
Åren gick och övergreppen fortsatte. När jag var 13 år rymde jag hemifrån. Var borta i 3 veckor utan att någon efterlyste mig. Sedan gick det inte längre utan tillbaka till övergreppen som blev värre och värre. Om jag talade om för någon skulle min mamma och mina syskon dö.
Vid 15 års ålder var jag redan en fullfjädrad alkoholist.
Jag var hemifrån nästan varje natt. Så fort jag var hemma fortsatte övergreppen. Jag hade behövt komma iväg till en ryggspecialist men fick inte åka… Jag kunde ju skvallra.
Skolan kopplade in socialen. Å äntligen trodde jag att jag skulle få åka iväg. Till en flickskola som det så fint hette på den tiden. Men nej då. Min pappa sa nej så övergreppen kunde fortsätta. Jag lyckades själv bryta mitt missbruk å såg till att jag blev gravid vid 16 års ålder med en 13 år äldre man. Men tyvärr hade jag redan förlorat. Inget människovärde kvar. Såg mig själv som skit vars ända uppgift var att tillfredsställa männen.
Detta har sedan följt mitt liv. Misshandel och övergrepp på vägen. Men för två år sedan lyckades jag komma ur ett av alla de förhållande jag haft genom att bli sol och vårad. Förlorade hus och allt däri med en skuld hos fogden på 100000. Nu är jag snart hemlös. Å orkar inte mer.

Jag ville bara berätta om att vara utsatt för sexuella övergrepp som barn förföljer en hela livet. Man får aldrig sitt människovärde tillbaka. Du får gärna berätta om detta.
Mvh Carina”

 


*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer