Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Entreprenören: ”Varken regeringen eller journalister har koll på att fler och fler flyttar sina företag och tillgångar utomlands”

av | 24 sep, 2019 | De nya utvandrarna

Lästid: 5 minuter

”Kanske blir svenskarna de nya iranierna – de intellektuella, smarta och drivna lämnar landet”. Jag har pratat med två framgångsrika affärsmän/entreprenörer, av den sorten som inte syns särskilt mycket men som verkar desto mer. De har pengar, fastigheter och ett rikt nätverk inom affärsvärlden och är viktiga i samhället då deras verksamheter skapar tusentals arbetstillfällen. De senaste åren har de med växande oro noga följt utvecklingen i det svenska samhället. Här öppnar de upp om hur samtalen och tankegångarna går i deras kretsar. Allt fler har sedan längre tid börjat flytta sina tillgångar utomlands. Exit Sverige är ett vedertaget begrepp. Detta är ingen bild som ges officiellt, men att så är fallet. Ett direkt svar på att Sverige blir allt mer dysfunktionellt – resultatet av politisk inkompetens och vanvård.

Jag träffar dem på en lunch någonstans i centrala Stockholm, lite efter den värsta rusningen. Sorlet har lagt sig i den luftiga lokalen och kyparen smyger runt likt en effektiv, men inte påträgande, skugga. Linneservetterna är vita och stärkta, glasen minutiöst putsade och besticken tunga. De bjuder och vi beställer fisk från a la carte-menyn. De vill tala om ett Sverige de inte längre känner sig bekväma i. Ett Sverige vars framtid de betraktar både pragmatiskt men också känslomässigt. De har båda barn, flera stycken, och de är också oroade över de kommande generationernas möjligheter i ett alltmer segregerat samhälle där skatterna används på fel sätt.

Att vara alltför öppen med sina politiska åsikter när man arbetar inom affärsvärlden och inom näringslivet är inte gynnsamt, fortfarande finns det mycket politiskt korrekthet och ”värdegrund” och är man rakt igenom ”Sverigevänlig” kan stämningen bli stel, säger de medan vi serveras porlande mineralvatten i tunna höga vinglas. Därför vill de inte vara med på bild, och de vill vara anonyma. Men de vill ändå berätta hur tankegångarna och samtalen går i deras kretsar. Inga problem, säger jag.

– Du ska veta att vi är många som följer dig, diskuterar och sprider det du skriver.

Det är lätt att prata om det svenska tillståndet, det bara bubblar ur dem, och de skräder inte orden. De pratar om ”Exit Sverige” och vilka länder som kan vara bra att bli nybyggare i.

– Jag har många som är i samma tankar. Kanske blir svenskarna de nya Iranierna – de intellektuella smarta drivna svenskarna sprider sig över världen. Resten blir kvar med det sjunkande skeppet… låt oss bygga en koloni någonstans, föreslår den yngre av de två. Han ler, men jag hör allvaret i hans röst.

De är båda djupt kritiska till hur Sverige hanterar energifrågorna och kärnkraften.

– Hur kan vår regering satsa på nedläggning av effektiv och klimatvänlig kärnkraft och negligera investeringar i viktig infrastruktur, som till exempel elnätet? Satsningar sker i stället på populistiska ineffektiva tågsatsningar i Norrland, genusprojekt, och annat trams. Och så slösar man med bistånd, stöttar terroristorganisationer som Hamas i Palestina…

De skakar på huvudet över att Miljöpartiet, ett marginellt extremistiskt parti, har sådan stor makt i Sverige och att de andra allianspartierna dansar efter MP:s pipa. För att inte tala om vad de anser om Miljöpartiets härjande i Stockholm. Temperaturen stiger snart vid vårt bord och medan vi nu får vår mat sägs saker som inte lämpar sig för tryck. Bland annat får Daniel Helldén en rejäl känga. ”Stockholms mest hatade man, utan konkurrens” är det snällaste de har att säga.

Fisken smakar trevligt, och vårt samtal fortsätter.

– Folk måste förstå vad som är på väg att hända, säger den äldre. Vad händer när entreprenörerna och kapitalet söker sig från Sverige? Vem ska då skapa arbetstillfällen och därmed skatteintäkter? Vem vill investera i ett land med sjunkande BNP och ökad kriminalitet, rån, skjutningar, sprängningar, våldtäkter, splittring i landet och en sjunkande valuta?

En av dem bor i Stockholms innerstad, den andre bor en bit utanför. Men det spelar ingen roll, för snart finns inga trygga områden i landet, menar de båda.

– Jag hade hellre betalat mer skatt om vi sluppit utveckligen av ett mer segregerat och otryggare samhälle, menar den yngre. Som det är nu flyttar fler och fler sina företag och tillgångar utomlands.

– Varken regeringen eller journalister har någon koll på detta, inflikar den äldre. Det handlar inte om skatten – det handlar om samhällsutvecklingen. Vilken framtid man vill ge sina barn. Var fjärde elev i den svenska skolan har en utländsk bakgrund – inte så konstigt att den svenska skolan inte fungerar. Och för att inte tala om sjukvården…

– Och det handlar inte om rasism – marknadsekonomin bryr sig varken om hudfärg eller religion. Jag har haft tusentals anställda i mina bolag från världens alla möjliga hörn. Det handlar bara om rätt kompetens på rätt plats. Men i slutänden handlar det också om värderingar och kultur – och den matchen har inte migranterna som kommer till Sverige idag. Och då det kommer så många kommer de heller aldrig att integreras i den svenska kulturen och anamma våra värderingar, för de länder de kommer ifrån står på helt motsatta sidan vår kultur och värderingar. Svenska företags framgång beror främst på vår arbetskultur, högt förtroende i kombination med innovation. Alla dessa ingredienser raseras nu – lägg en kraschad kronkurs ovanpå det…

– Vi entreprenörer ligger alltid steget före, säger den äldre. Jag började redan för ett par år sedan flytta ut tillgångar ur landet och investera i andra länder. Med facit i hand har det varit rätt beslut, då kronan kraschat sedan dess och det ser inte direkt ljusare ut framöver. De rådgivare som hjälper företagare att etablera sig utomlands har mer att göra än någonsin. Själv har jag flera bolag utomlands och satsar mer på den internationella marknaden än den svenska och anställer jag folk gör jag det i första hand i andra länder. Exit Sverige är förberedd – flera jag känner har redan flyttat, många planerar det och ännu fler pratar om det.

Vi dricker kaffe i eleganta vita koppar. Samtalet går mot sitt slut. De ska vidare till andra möten, sammanträden och fortsatt business. Drömmen är ett Sverige som fungerar, men ingen av dem är främmande för att starta om.

– Kanske borde vi bygga en fristat någonstans, avslutar den yngre. Ett Sverige så som det borde vara.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer