Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Ensam på fältet kan inte kriga”

av | 15 mar, 2018 | Blogg

Lästid: 4 minuter

”Jag trodde att du hade påverkat Sverige. Jag trodde faktiskt det, säger min mamma. Men nu ser jag att ingenting händer. Jag tittar på nyheterna och hör att allt bara rullar på som förut. Om bara fler var som du! Det skulle behövas hundratals, kanske tusentals som du. Då skulle kanske något förändras i Sverige. Men så länge du står ensam så händer det ingenting. På ryska heter det, ensam på fältet kan inte kriga. Du står ensam på fältet. De andra är fega och tysta. De vågar inte säga ifrån. Ingen vågar säga sånt som du säger.”

Jag är hemma hos mina föräldrar. Mamma ligger som vanligt till sängs. Nej, hon har inte blivit bättre. Inte i kroppen i alla fall. Hon är fortsatt förlamad. Kan inte gå. Kan inte göra någonting. Men i huvudet är hon mer eller mindre klar. Och hon ser på teve. Min bror har monterat fast en teve i det rum där hon ligger till sängs. Nu väntar hon på att min nya bok ”Bilden av Sverige” ska recenseras i någon tv-soffa. Jag berättar att hon kommer få vänta länge, kanske i en evighet. Min bok kommer inte tas upp av den gråhårige mannen på SVT, som just nu talar om en holländsk bok om medborgarlön. Det är skojigt att man i SVT recenserar en sån bok, eftersom medborgarlön i nuläget är en utopi i Sverige, där man nu istället pratar om att skatteboskapen ska arbeta tills de trillar av pinn. Pengarna måste in. Vissa har dock redan medborgarlön, ursäkta, bidrag, andras pengar som ger dem ett bekvämt liv. Tyvärr är det inte alla de som byggde Sverige som får njuta av denna bidragsbaserade ”medborgarlön”. Jag säger åt mamma att det finns några till som säger ifrån, men att det är sant att vi är få. Att de flesta ”vanliga människorna” tiger samtidigt som de går runt och är förbannade och frustrerade.

– De tar upp alla möjliga böcker, säger mamma missnöjt. Jag tittar på tv hela tiden och ingen pratar om din nya bok. Varför tar de inte upp dig, undrar mamma.

– Men mamma, ingen i de etablerade medierna vill skriva om min bok. De vill gärna låtsas som om den inte finns. De vill tysta ner den, säger jag.

– Ja, och det gör mig så himla förbanad, utbrister mamma. De är så fega!

(Well, vad ska man säga…)

Vi fortsätter prata.

– Men vet du mamma, den största nyheten just nu enligt Dagens Nyheter och Expressen är att Google visar gamla filmer på Hitler, det är den största medienyheten just nu. Inte att man i Sverige förbereder en lag som ska beskära yttrandefriheten. Alltså en ändring i grundlagen som påverkar människor mer än vad de förstår.

– Vad går det ut på?

– Bland annat att bara statligt godkända journalister ska ha rätt att söka information. Att en sån som jag kanske inte får skriva.

– De är inte kloka! Vad håller de på med, svarar mamma. Och så det här med religiösa friskolor. De vågar inte säga ett ljud om att det är de islamiska friskolorna som särbehandlar flickor och pojkar. Att det är de som är värst. nej, för nu heter det att alla religiösa friskolor är dåliga. Så att de ska slippa nämna islam.

– Men mamma, hallå, du måste förstå en sak, islam får man inte kritisera i Sverige idag. Man får inte ens skoja om det. Det är flera tanter och farbröder som blir hämtade till förhör för att de skrivit otrevligt om islam på Facebook. Det är värre än gamla DDR.

– Vad är det du säger? Så nu får man inte tycka vad man vill i Sverige längre?

– Nej, så är det, säger jag. De har ju inte skrivit så trevligt alla gånger, men en del har skojat… Men det spelar ingen roll, man får inte skoja om islam heller.

– Om bara andra författare och medborgare kunde ansluta sig till dig, säger mamma. Många, flera tusen. Men de nonchalerar dig med flit. Det är en politisk fråga. Att de ignorerar din bok är ett politiskt ställningstagande.

Det är lite trösterikt att sitta hemma hos mamma och pappa och lyssna på deras prat. Jag försöker föreställa mig att mina föräldrar skriver något olämpligt i sociala medier. Jag fantiserar litegrann om att de får sjuktransport till polisen. Eller att åsiktspolisen kommer hem hit?

– Det är som i Tjeckoslovakien på 60-talet, säger jag. Fast det är fler privatspanare ute nu. Åsiktspoliser. Du vet sådana angivare som gärna skvallrar på sina grannar om att de är politiskt avvikande.

– Ja, som grannen vi hade, minns mamma. Den gamla tanten som gjorde sin lägenhet till en avlyssningscentral. Det var tider.

Det var tider, ja. Tider vi trodde vi skulle slippa. Nu är de på väg tillbaka med stormsteg.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer