Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

En svensk statsminister tiger

av | 23 jul, 2017 | Debatt

Lästid: 2 minuter

Det är sällan man önskar sig en fläkt av ett aggressivare folkkynne, men just här och nu vore det uppfriskande med ruttna tomater mot Rosenbad, man ur huse, svenska flaggor som restes och ett folk som slog näven i bordet. No pasarán! Vi tar inte mer skit! Men de blågula kattdjuren ligger snällt kvar och dåsar vidare. Vete sjutton längre vad som behövs för att väcka dem till liv.

Bilden av den blågulrandiga tigern skapades av Bertil Almqvist på uppdrag av Statens Informationsstyrelse, SIS, hösten 1941 och blev en samlande bild av dess så kallade Vaksamhetskampanj. Syftet var att mana befolkningen att hålla tyst om allt som kunde skada det neutrala Sverige. 1941 var landet omgivet av andra världskriget och Stockholm kallades till och med för Nordens Casablanca på grund av den höga spiontätheten i den kungliga huvudstaden. I princip samtliga europeiska länders underrättelsetjänster hade en filial i Stockholm och att hålla tand för tunga blev således en livsviktig dygd. På engelska sa man ”loose lips sink ships”.

Den blågula tigern sammanfattade det som avsågs: Starkt, smidigt, farligt djur – ett djur med koll på den rådande situationen.

Dessvärre är det inte vad man i dag kan säga om vår statsminister Stefan Löfven.

Nog för att han tiger – men inte ger han intrycket av att ha koll på den rådande situationen. Tvärtom ger han intrycket av att vara en rädd liten grabb som inte klarar av att styra ett land som befinner sig i sin värsta kris på decennier. En kris han själv varit med och skapat. En skandal han själv är ytterst ansvarig för. Ett hot mot rikets säkerhet, exakt allt det Bertil Almqvists bild varit symbol för att man skulle undvika. Nu har Stefan skänkt bort nyckeln till Kungariket, men istället för att kliva i som en landsfader har Löfven gömt sig och skickar fram sin stab för att mota bort besvärliga frågor.

Dessvärre är pressens hantering av Löfvens smygande tystnad representativ för det konflikträdda svenska kynnet. Om någon undrar vad klassiska svenska värderingar är, så blir en del av dessa tydliga nu. Man inväntar underdånigt statsministerns entré på scenen. Man nöjer sig med hans frånfälle. Man skrapar respektfullt med foten och vägrar ställa sig och knacka på hans dörr. Respekten för överheten är talande. Även en svensk journalist tiger.

Det är sällan man önskar sig en fläkt av ett aggressivare folkkynne, men just här och nu vore det uppfriskande med ruttna tomater mot Rosenbad, man ur huse, svenska flaggor som restes och ett folk som slog näven i bordet. No pasarán! Vi tar inte mer skit! Men de blågula kattdjuren ligger snällt kvar och dåsar vidare. Vete sjutton längre vad som behövs för att väcka dem till liv.

 

*********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer