Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

En studie i härskarteknik

av | 8 jul, 2017 | Blogg

Lästid: 3 minuter

Det skulle bli ett lättsamt samtal, ett semestersamtal, Sommarkväll ni vet. Sånt där mysigt soffprogram när man sitter och småpratar om feelgoodämnen… Lite kärlek med stor åldersskillnad, lite deckare i Almedalen, lite tuffa företagarkvinnor som kommer från ett annat land… och sen skulle det kryddas med något helt otippat. Nu blev det på lite annorlunda vis.

Okej. Jag gillar verkligen Rickard Olsson och jag gillar faktiskt även SVT Göteborg, ”lite mindre pk” än storebrollan public service i kungliga huvudstaden (ja, man får ge och ta, det är lite av spelets regler detta med vad som händer när man hamnar i teverutan). Jag borde dock ha lyssnat på min magkänsla och kanske avstått medverkan i ett program ihop med just Björn Rosengren. För det blev varken mysigt, feelgood eller för den delen respektfullt för min del. Ja, jag vet att jag skrivit en hel del om skev kvinnosyn i kvinnofientliga kulturer men undrar nu faktiskt om jag själv inte drabbades av en av de värre infödda svensktalibanerna som går att uppbringa. Jag som 53-årig kvinna har nog sällan blivit så uselt behandlad som av Björn Rosengren den där kvällen i Göteborg. Fortfarande går det chockvågor genom kroppen när jag tänker på den dryga, arroganta och rent ut otrevliga stilen han körde mot mig. Ni vet, någon som tittar på en som om man var SMUTS och fnyser lite och himlar med ögonen och suckar och flinar och vad man än säger så blir man avbruten och tilltryckt och bara mosad. Och vad jag än svarade (utanför kameran) så avfärdades jag som mindre vetande och som om han var Gud allsmäktig och visste exakt allt. Det är inte alltid man finner sig i såna lägen, kan jag berätta. Ibland blir man så perplex att man tappar både andan och målföret.

Jag har varit med om så mycket i mitt liv men detta var en ny nivå av lågt, det måste jag erkänna. Framför allt är jag lite ovan vid att folk i offentligheten uppvisar sån arrogans! Det som skedde utanför kameran var liksom som en lång uppvisning i mobbning. Han visste bättre, kunde bättre, och jag var en liten korkad bimbo som till varje pris skulle tryckas ner. Med facit i hand fattar jag exakt porrklubbsbesöket. Jag fattar denna typ av man som tycker en hora eller en strippa ska vara en leksak för hans njutning. Som inte är någonting värd. Kvinnor man betalar ska bara hålla käft och göra som husbonn kräver. Herregud om jag inte haft fördomar innan om gubbslem som går på porrklubb och kränker och dominerar så fick jag samtliga dessa bekräftade med råge. Det var inte svårt att föreställa sig. Inte ett dugg. Och jag fick själv lajva en liten strippa som får stå där framför gubben i kostym och vara till lags.

Programmet var bandat. Jag minns inte allt jag sa som klipptes bort. Men bland annat minns jag att jag konstaterade att public service har bäddat säck åt sig och att det är därför som folks förtroende för dem sjunker. Därför att man fulvinklar och skarvar och utelämnar och väljer noga vilka som får komma till tals. Nu med kravallerna i Hamburg till exempel. Att det är våldsvänstern som härjar talas det väldigt lågmält om. Vad är det, om inte extremt tillrättalagda nyheter? Det är ju därför folk söker sig till alternativa källor. Om public service gjorde sitt jobb, skulle de alternativa inte behövas. Hur svårt är det att fatta detta?

En sak till: Att man i Sommarkväll på något sätt jämställde mig med Rosengrens sunkiga porrklubbsfadäs är också anmärkningsvärt. Ja, man kan absolut tala om olika sorters drev, saken är bara den att jag inte är politiker, jag har inte den makt som en dryg politruk sitter på, jag är inte minister, jag är en författare och journalist som tydligen uttalat mig på ett så pass hotfullt sätt att självaste statsministern måste försöka trycka till mig. Hur dessa två saker kan jämföras… alltså, jag vet verkligen inte. Rosengrens pajiga strippklubbsdebacle spelar i en annan, sunkig, gubbgrisig kategori och har inget med mig att göra. Drevet han fick var inte helt ologiskt. Att han fick stå till svars för sitt gubbrunkande var inte mer än rätt.

Ja, det skulle bli mysigt, feelgood och somrigt småprat men istället blev det uppvisning i hur mycket av svensk politik ser ut. Nämligen inkompetent maktelit som försöker få tyst på kritikerna, som struntar i det land de valts att sköta och som vräker sig på andras bekostnad.

 

********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swisch på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnumret). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer