Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

En ny roman om Cecilia Lund är på väg!

av | 18 maj, 2018 | Blogg

Lästid: 5 minuter

Jag har fått många mejl och privata meddelanden från läsare som saknar barnmorskan Cecilia Lund och som frågar när det kommer en ny roman om henne, OM det kommer någon ny roman om henne? Och jag har varit lite osäker på det, eftersom jag från början haft en plan på att låta denna serie bli 10 delar lång och sedan sätta punkt. Men jag är en så himla snäll författare som inte kan slå dövörat till när läsare vädjar och ber. Så det kommer en ny roman om Cecilia Lund den 25:e juni. Den heter ”Budbärarinnan”.

Jag har haft enormt mycket att göra sista halvåret, och därför undrat om jag ska orka skriva ännu en roman om Cecilia. För det är ett enormt arbete. Du läser boken på några timmar, några dagar, men jag arbetar dygnet runt månader i sträck. Jag lever med boken, har rösterna i huvudet, funderar på karaktärerna, stöter och blöter, ligger sömnlös, jag drömmer om dem, jag funderar, förkastar, antecknar… jag äter andas dricker dessa böcker mentalt medan jag befinner mig i processen. För det är en rätt så svår process, den är omständig, att bygga en roman med alla dialoger, spänningsmoment, förvecklingar, känslor, det görs inte i en handvändning. Sen ska boken vara underhållande, lättläst och tankeväckande. Och samtidsaktuell. Läsaren ska både känna igen sig men samtidigt också få något helt nytt och oväntat. Efter tio romaner har mina krav på mig själv höjts avsevärt!

Så jag tvekade in i det sista.

Förr i tiden, innan jag gav ut böcker själv, brukade jag lämna manus till den nya Cecilia Lund-boken runt jul. Under våren arbetade vi sedan med manuset, och så kom boken ut till midsommar.

Det var ändå ganska kort om tid.

Folk har frågat mig hur jag kan skriva en roman per år. Ibland fler böcker. I år har jag redan gett ut ”Bilden av Sverige”, som tagit mycket kraft känslomässigt, men också rent praktiskt. Den boken skrev och gav jag också ut på ren vilja, även den var jag tveksam till om jag skulle klara av att ge ut. Men det gick. Allt går. När folk frågar hur jag orkar, brukar jag svara att det handlar främst om fokus och självdisciplin. Att det gäller att bestämma sig och sedan köra på. Som ett maratonlopp. Smärtan och motgångarna är ett bevis på att man ger sitt yttersta. Har man klarat det förr, så klarar man det igen. Och igen. Jag är en jättehård chef mot mig själv och det funkar. Till slut kommer jag i mål. Känslan när det är klart är obeskrivlig. Utmattning blandad med stolthet. En njutning som inte liknar något annat.

Denna gång har jag fått springa mitt maraton på personbästa, slaget med råge. Jag har producerat boken under enorm tidspress. Jag har jobbat 12-14 timmar per dygn för att få allt på plats. Jag har rest bort, isolerat mig, lagt allt åt sidan. Jag har tvivlat, funderat på att lägga ner, känt hopplöshet och skrivkramp. Jag har vissa dagar inte kunnat skriva en bokstav medan paniken växt inombords. Ska jag verkligen klara av detta? Jag har brottats med både ångest och tvivel. Håller min story? Är den intressant? Ska hon göra si, ska hon göra så? Och hur ska jag få ihop allt?

Senast igår satt jag från åtta på morgonen till åtta på kvällen. Jag drack två koppar kaffe, åt två bullar och gick på toa en gång. Ja, det är superdåligt för hjärtat att sitta still tolv timmar i sträck, men vad gör man inte?

Nu har jag i alla fall skrivit klart den elfte romanen om barnmorskan Cecilia Lund. Romanen heter ”Budbärarinnan” och ges ut av mitt förlag Palm Publishing den 25:e juni.

Jag kommer att skriva mer om processen bakom romanskrivande i kommande blogginlägg, för dig som är intresserad. Just nu är jag otroligt stolt över mig själv, över att jag inte har gett upp alla de där dagarna när det varit motigt. Och att jag gått min egen väg med den här boken. Att jag tagit upp sånt som är besvärligt, och att jag åter utsatt Cecilia för en massa trubbel. Det värsta är att hon gett mig inspiration till en 12:e bok… Vi får se hur det blir med den saken, men kanske tvingas jag göra som hon vill.

För dig som vill veta vad boken handlar om, kommer här en baksidestext:

Ett brutalt terrordåd har skakat huvudstaden och berört Cecilia, precis som alla andra, på djupet. Nio personer har blivit kallblodigt mördade och flera av terroristerna befinner sig fortfarande på fri fot. Cecilia skriver en ilsken krönika om politikers ansvarslöshet, vilket leder till att hon kommer på kant med både etablissemanget och sin egen familj. Hur mycket får man egentligen säga högt – och är det alltid bra att hålla tyst för att vårda sitt varumärke och inte mista social ställning? 

Samtidigt, i ett så kallat utanförskapsområde, är 16-åriga invandrarflickan Leyla hårt påpassad av sina bröder och övriga släkten. Hedern måste bevaras till varje pris. Leyla är bortlovad till en äldre släkting och ska giftas bort till sommaren. Men Leyla vägrar acceptera den tvingande normen. Hon har blivit förälskad i en svensk pojke och bryter i smyg mot alla regler familjer tvingar henne att leva efter. I och med detta utsätter hon sig för stora risker, så pass allvarliga att hennes liv är i fara.

Oväntat korsas Cecilias och Leylas vägar. Båda är kvinnor som följer sitt hjärtas röst, men båda visar sig också vara brickor i ett spel mycket större än de själva till en början förstår. Oskyldiga liv är på väg att offras och bara Cecilia kan stoppa ännu ett vansinnesdåd. 

Här kan du bevaka utgivningen på Bokus

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer