Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

En ny bok tar form

av | 28 jun, 2017 | Kultur

Lästid: 3 minuter

Jag har faktiskt inte mindre än två nya Cecilia Lund-böcker i huvudet… en direkt fortsättning på ”Vapendragerskan” med fokus på nutid och  och sedan ytterligare en del, en som utspelar sig delvis i det förflutna. Det är inte helt okomplicerat att försöka få ihop en hel roman, med alla lösa trådar, karaktärer och handlingar som löper parallellt. Det är ett slags korthusbygge där allt måste stämma in i minsta detalj. Dessutom skriver jag delvis om en värld som inte är min naturliga, nämligen om barnmorskeyrket, och måste därför göra research på fältet innan jag kan börja skriva. Inför varje bok ”pryar” jag därför på en förlossningsavdelning för att få in nerven, dialogen och inte minst barnmorskornas arbetssätt, så att Cecilia liv känns så autentiskt som möjligt.

Inför nästa bok har jag funderat på att ”arbeta” på en förlossningsavdelning utanför Stockholm (hittills har jag varit på Danderyd, BB Stockholm, Karolinska sjukhuset Huddinge och även intervjuat läkare på Sös). Har ni några förslag? Jag har haft Göteborg i åtanke, kanske Mölndals BB… men denna förlossningsklinik stängdes i maj och nu får alla kvinnor föda på Östra sjukhuset. Så kanske där? Eller i Skåne, kanske i Malmö.

Nåväl. Det allra första som händer när en ny roman föds är att jag sätter titeln. I den ryms hela berättelsen, den är som ett embryo som avslöjar vad boken kommer att handla om. Titeln skapar en stämning och jag vill också att den ska väcka nyfikenhet. Vilka äventyr hittar hon på nu? Vad är det som ska hända med Cecilias liv, vad kommer hennes familj att råka ut för, och kommer hon än en gång dras in i några mysterier?

Till en början skriver jag en synopsis, det vill säga en grov beskrivning av vad boken ska innehålla. Jag brukar också skriva en baksidestext för mig själv, som om jag ska hålla en kort presentation av boken. Denna text måste vara spännande och locka till vidare läsning. Tänk att du står i en bokhandel och vänder på boken och läser på dess baksida vad den handlar om… Om du tycker det låter tråkigt så köper du troligen inte boken. Men om du blir intresserad och vill dyka ner i berättelsen, så har författaren troligen lyckats fånga din uppmärksamhet. Det gäller även mig själv! Jag måste fånga mitt eget intresse för denna story, måste få upp ångan och drivkraften att orka skriva. För det är ett drygt jobb, detta med att skriva böcker. Många ensamma timmar med datorn och de egna tankarna som enda sällskap. Koncentration, fokus, och tusentals ord som ska ut, ord som helst ska kännas fräscha och nyskapande i den kombination de formuleras.

Ändå ger jag mig på utmaningen igen. Min kommande historia är bra trots att den är sorglig…

Jag har dessutom några andra funderingar. Jag umgås med tanken på att låta en av karaktärerna i serien få en egen trilogi. Hennes liv är så pass intressant att jag skulle vilja fördjupa mig i det. och tror att du som läsare skulle uppskatta det! Så vad tror du? Skulle detta vara intressant? Mejla mig gärna på info@katerinamagasin.se och berätta!

 

**************

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swisch på 0733289122. Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer