Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

En midsommarnattsdröm för 2017

av | 22 jun, 2017 | Samhälle, Debatt

Lästid: 6 minuter

Jag har en midsommarnattsdröm. Det är en dröm om att vi kan sluta tjafsa om petitesser, om vem som har rätt och vem som har fel. Jag har en dröm om att vi slutar kalla varandra rasist och faktaresistent. Jag har en dröm om ett Sverige där vi samarbetar för att lösa våra problem. En dröm om att vi får ordning på vårt vackra land.

Imorgon är det midsommarafton, den svenskaste av alla högtider. Kanske kommer vi att sitta och huttra i filtar medan regnet öser ner, kanske får vi sol, och därmed dans runt en stång. Skrattande barn, små grodorna, sill och köttbullar. En lång, ljus natt då det vänder åter, då året sakta börjar gå mot höst. Men fortfarande har vi många dagar då vi kan låta fötterna vandra i nyslaget gräs, plocka blommor på ängen och njuta av hav, himmel och friska vindar mot kinden. Sverige, du är så vackert att det gör ont i hjärtat. Det gör ont i hjärtat av all denna skönhet som hastigt förmörkas av växande samhällsproblem.

Jag önskar vi kunde mötas runt midsommarstången, i naturens skönhet, i det att vi fortfarande har en chans att vända utvecklingen till det bättre. Jag önskar vi kunde se vad vi behöver göra för att alla i Sverige ska ha det bra, för att det åter ska bli ett rättvist land utan rädsla och förtryck. Ett land där vi kvinnor kan röra oss fritt, klä oss som vi vill, säga vad vi vill, ha sex med vem vi vill, gifta oss med vem vi vill. Oavsett varifrån vi kommer! Jag vill inte ha skillnad på kvinnor och kvinnor, flickor och flickor. Det gick så fort, från ett av världens modernaste länder, till något jag inte känner igen. Nu vill jag inte längre bli kallad rasist för att jag erkänner att jag är rädd när jag går ut, att natten inte längre är min och knappt ens dagen, att jag oroar mig för våld, kriminalitet, sexuella övergrepp. Jag vill inte behöva argumentera mot dem som tror att jag hittar på. Istället vill jag att vi sätter oss ner och skapar ett Sverige vi alla vill vara i, leva i.

Men för att kunna göra det måste vi se på fakta. Låt oss titta på polisens NOA-rapport som kom i förrgår. Den handlar om hur det är i Sverige idag. Sedan förra rapporten kom har antal utanförskapsområden ökat med åtta stycken. ÅTTA – på bara ett år. Trots att harmen kokar i mig får jag försöka sansa mig och bete mig som svenskar alltid gjort. Ta ett snack, helt enkelt. Så jag är beredd att förlåta dig Ygeman för att du satt och svamlade i teve om att det är bättre nu i Sverige än förra året. Jag är beredd att förlåta dig om du snälla presenterar en hållbar krisplan för hur vi skall göra att utanförskapsområdena är färre om ännu ett år. Jag förlåter också dig, Jonas Gardell, för att du skrev att jag rasistljuger i teve för några månader sedan. Kan vi sätta oss ner och tala om hur hbtq-folket ska slippa vara rädda för att utsättas för hatbrott? För jag får mejl från både bögar och transpersoner som uttrycker en rädsla de inte förut känt.

Jag får väl förlåta även dig, Gudrun Schyman för att du inte tagit hedersvåldet på allvar. Men du kan göra gott nu, om du vill. Till exempel presentera hur FI kommer stänga varenda café på offentlig plats där kvinnor inte är välkomna.

Jag förlåter dig, Henrik Schyffert för att du säger vi inte skall vara rädda, när polisen konstaterar att skjutningarna ökar och plötsligt sker i offentligheten, där tredje man nu är i farozonen för att bli skjuten. Dina barn, mina barn. Allas våra barn, vänner, men också våra gamla föräldrar som utsätts för rån och misshandel. Du Henrik, med din enorma plattform, du kanske kan bidra med någon bra idé om hur vi får stopp på gängkriminaliteten? Borde vi bjuda på pizza och få in de unga grabbarna i något slags stå-up-skola?

Jag förlåter även dig, Ann Ramberg, för att du kallade rädda människor i vårt land bruna råttor. Jag förstår att även du blev förvirrad av alla förändringar, men hoppas att du innerst inne vill väl. För har man mycket makt måste man också vara god, det är i alla fall de idealen jag levt efter i hela mitt liv.

Låt oss nu tillsammans titta på vad årets polisrapport säger. Sedan måste vi försöka hitta lösningar. Vi kan inte nöja oss år efter år med att politiker varit oförberedda, ovetande, naiva. För folket är inte naivt, vi förtjänar inte politiker som svär sig fria från den soppa de kokat ihop och tagit ifrån oss vår frihet, vår trygghet, vår sinnesro.

“Möjligheten att bedriva näringsverksamhet i områdena är många gånger begränsad och det bedöms ogörligt att verka ostört utan att förhålla sig till de kriminella. Genom hot, våld och skadegörelse pressas näringsidkarna till beskyddarverksamhet eller till att överlåta sina verksamheter till underpris.”

“Polisen ser en förändring i hur våldet mellan kriminella utövas. I majoriteten av områdena har skjutningar inträffat och särskilt allvarlig är situationen i Stockholm, Göteborg och Malmö, där konflikter mellan kriminella återkommande har lett till dödsfall. Tidigare skedde uppgörelser i det dolda på undanskymda platser eller inomhus medan våldet idag har flyttat ut och sker i det offentliga rummet. Det här bekräftas av BRÅ:s studie av det dödliga våldet i Sverige där en ökning ses i skjutningar med dödlig utgång på offentliga platser så som gata, torg eller allmän kommunikation. Att våldet flyttat ut i det offentliga innebär högre risk för att tredje man kan drabbas och polisen ser en likgiltighet hos de kriminella gentemot detta. Skjutningarna sker många gånger vårdslöst och det har skjutits från bilar och mopeder in i folksamlingar. Tredje man har även drabbats vid missriktade angrepp där det skjutits mot exempelvis fel person eller bostad.”

“BRÅ:s statistik visar även att skjutningarna med dödlig utgång i kriminella konflikter ökat i storstadslänen.

“De senaste två åren har användningen av handgranater ökat markant i Sverige och polisen uppfattar att det skett en normalisering av användningen. Det kan bero på att tillgången på handgaranter är god, priset är förhållandevis lågt och att det lett till få fall av lagföring. Sverige avviker i detta avseende mot andra jämförbara länder där användning av handgranater bland kriminella inte är vanlig.”

“Även räddningstjänsten och ambulansen utsätts för hot och våld i de utsatta områdena. I flera områden måste räddningstjänsten backa in sina fordon för att snabbt kunna köra där ifrån om det skulle kastas stenar eller andra föremål mot dem under deras arbete. Det har vid flera tillfällen hänt att verktyg har stulits ur brandbilarna när de lämnats obevakade. Ambulanspersonal angrips både då de ska hämta patienter i en lägenhet men även när de kör in i området. Ambulanspersonal har utsatts för att ungdomar beskjutit dem med raketer, och deras bilar har blivit totalt sönderslagna när de lämnats obevakade på gatan.”

“I de utsatta områdena bedöms det finnas en lokal social ordning som i olika grad avviker från det demokratiska samhällssystemet avseende normbildning, ekonomi och rättsskipning. Aktörer som inte representerar det demokratiska systemet har i olika utsträckning fått betydelse för områdenas utveckling. Det handlar främst om kriminella aktörer, men det kan även vara religiösa ledare som sprider budskap i strid mot svenska demokratiska värderingar.”

“Alla typer av extremism finns representerad i de flesta utsatta områden men den form som anses ha störst påverkan är den våldsbejakande islamistiska extremismen. Religiös propaganda är av betydelse för radikalisering. Propaganda sprids även öppet i vissa områden med exempelvis flygblad eller genom dörrknackning. Det förekommer att personer som enligt de så kallade rättstrogna har fel inriktning utsätts för verbala påhopp. Deltagare vid olika sammankomster har även blivit fysiskt angripna då sammankomsternas innehåll ansetts vara olämpligt. I flera utsatta områden förekommer starka åsikter om hur kvinnor ska klä sig och det finns kaféer där kvinnor inte är välkomna.”

Avslutningsvis säger rapporten:

“I de utsatta områdena står samhället och polisen inför en utmaning som kräver strukturella, sociala och polisiära åtgärder. Problemen grundar sig i en social utsatthet som utvecklats under lång tid, och som inte kan förändras i grunden genom insatser mot enskilda kriminella. Strukturen och den sociala ordningen i områdena är långt mer komplex än en kriminell företeelse. Då generationer och åldersskikt påverkar varandra och hänger tätt ihop bör det ses som en kriminell struktur som vuxit sig stark över tid snarare än ett led i den så kallade organiserade brottsligheten. Den del som rör den organiserade brottslighet är liten och ses främst i toppen av denna struktur. Denna typ av brottslighet skapar kriminella förutsättningar men är vanligtvis inte den som ger avtryck lokalt. Förekomst av hederskultur och den radikalisering som sker i områdena är därtill två faktorer som gör bilden än mer komplex.”

Inte vill vi vara det land där handgranater förekommer bland kriminella?

Inte vill vi vara ett land där det sker över sex tusen våldtäktsanmälningar om året, samtidigt som tretton anmälningar dagligen läggs ner?

Inte vill vi vara ett land som göder terrorism?

Inte vill vi ha ett land där vi kvinnor inte längre är jämställda? Där vi inte får gå på vilket café vi vill, inte får klä oss som vi vill, inte leva vårt liv som vi vill.

Imorgon lägger jag sju midsommarblommor under min kudde och drömmer om ett vettigt och fredligt Sverige. Men dit kan vi bara komma om vi börjar prata klarspråk om problemen.

Och om de som styr börjar agera.

 

 

 

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag tas tacksamt emot via swisch på 0733289122. Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. >3

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer