Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

En bruksanvisning till Värdegrunden

av | 13 nov, 2017 | Uncategorized, Relationer

Lästid: 5 minuter

Alla talar om Värdegrunden numera, men ingen kan riktigt förklara vad den egentligen betyder. Det ska till en författare för att försöka ge en uttömmande definition. Därför gör Eva-Lisa Dezmin ett tappert försök. Övning ger färdighet, handhjärtan skapar sinnesro och öppna ögon anbefalles ej.

Eftersom ingen kan definiera Värdegrunden, tänkte jag ta på mig uppgiften. Den korta förklaringen är att den är som Gud: Den är osynlig och det finns inga konkreta bevis för att den existerar. Den långa förklaringen rymmer lika många sidor som bibeln. Här finns precis alla föreskrifter om hur man bör leva som god tjänare till Värdegrunden.För att inte den här texten ska bli lika lång som ovan nämnda bok, kokar jag därför ner den till De tio värdegrundsorden. Lägg dem på minnet, så behöver du aldrig mer fundera över vad Värdegrunden är.

 1. Du skall inga andra värdegrunder hava vid sidan av Värdegrunden.
  Alltså, inga andra värdegrundsversioner än Värdegrunden går för sig. Politiskt korrekta åsikter är av yttersta vikt och dessa gäller oavsett hur absurda, eller verklighetsfrånvända de än må vara. På en del arbetsplatser och i vissa fackförbund, måste du maniskt anamma den enda sanna Värdegrunden, annars kan du stå utan både inkomstkälla och någon som försvarar dina rättigheter till den. Hyckleri är däremot heligt och gäller inte under detta värdegrundsord.
 2. Du skall inte missbruka Värdegrundens namn, ty ingen blir ostraffad som missbrukar dess namn.
  Innebär att alla människor inte har samma värde. Det är viktigt att peka ut vilka som inte delar Värdegrunden och därmed har ett mindre värde än den med rätt Värdegrund. Att t ex hävda att den som inte delar Värdegrunden också har ett värdegrundsvärde, är att smäda Värdegrunden. Detsamma gäller att exempelvis påstå att en vit heterosexuell man i jämställdhetens högborg, har samma värde som en man med bakgrund i ett land där patriarkala strukturer råder. Den sistnämnda är alltid ett offer och därmed mer värd än den förstnämnda som alltid bär skuld. Ifrågasätt detta och du är rökt.
 3. Du skall helga din Värdegrund.
  Ge dig själv och din värdegrund regelbundet med tid, då slipper du våldgästas av verkligheten. Bästa sättet är att göra det i grupp med likasinnade och gärna sjunga en psalm eller två. ”Ju mer vi är tillsammans” och ”We shall overcome”, är vanligt förekommande hymner vid andaktsstunderna.
 4. Du skall hedra din Värdegrund för att det må gå dig väl.
  Nämn Värdegrunden ofta när du deltar i diskussioner på nätet, eller i möten med andra människor. Då är du garanterad att få behålla ditt sociala nätverk, samt bekräftas som en ”god” människa, oavsett hur mycket du hatar, hotar, mobbar eller fryser ut meningsmotståndarna. Det anses också mycket värdegrundsfruktigt att bosätta sig långt ifrån den Värdegrund man predikar om. Då är man en förstklassig värdegrundsherde åt sin fårflock.
 5. Du skall inte dräpa Värdegrunden.
  Innebär att du aldrig får tvivla på Värdegrunden. Värdegrunden är en bräcklig lära, håll därför fittmössan nerdragen över öronen, ögonen stängda och hjärtat öppet. Öppna ögon dödar Värdegrunden. Gör ett handhjärta om du frestas att kisa, men fortsätt för allt i världen att blunda. Handhjärtat håller, liksom korsade pekfingrar, ondskan på behörigt avstånd.
 6. Du skall inte begå Värdegrundsbrott.
  Under hösten 2017 visade det sig att i yrkeskårer där Värdegrunden har sitt starkaste fäste, fanns ett flertal personer som brutit mot den. M a o får man t ex inte tafsa, sexuellt trakassera, eller våldta andra människor. Om någon saknar Tafsa inte-armband, är det däremot fritt fram. Polis och rättsväsende är emellertid satta att i första hand grilla korv med grovt kriminella, samt säkerställa att våldsverkarna inte straffas för hårt om de åtalas och döms, allt i enlighet med Värdegrunden. Som brottsoffer ansvarar du istället själv för din upprättelse, liksom skötsamma medborgare får garantera sin egen trygghet efter bästa förmåga. Sunt förnuft, fakta och logik är dock de i särklass värsta brotten mot Värdegrunden.
 7. Du skall inte stjäla ur Värdegrunden.
  Stöld ur Värdegrunden är en dödssynd. Trots det går det utmärkt att nyttja Värdegrunden i politiska syften och privata vinstintressen. Detta även om hårt arbetande människor, ekonomiskt utsatta, sjuka eller gamla får betala notan för det via skattsedeln, samtidigt som de ser sina egna behov av hjälp och resurser försvinna. Enligt Värdegrunden är det humanitärt att ställa grupper mot varandra i välfärdens namn. Till skillnad från bibeln är det alltså fullt möjligt att tjäna herr Mammon och herr Värdegrund samtidigt.
 8. Du skall inte bära falsk vittnesbörd mot din Värdegrund.
  Innebär att du inte kan säga en sak offentligt och sedan en helt annan mellan skål och vägg. Har man anammat Värdegrunden, kan man således inte ha åsikter som går tvärs emot den, bara för att man tror att värdegrundspåvarna inte ser eller hör. Undantaget det heliga hyckleriet i värdegrundsord 1, förstås.
 9. Du skall inte hava begärelse till din nästas Värdegrund.
  Dragningen till andras värdegrundsinnehåll skola kvävas i sin linda långt innan du faller för frestelsen och gör andra olyckliga. Exempelvis är grannfruns ensamkommande hennes. Besvärj kättjan och dela glädjen istället. Lyckoruset alltså, inget annat. Vid tveksamheter, se värdegrundsord 7.
 10. Du skall inte hava ont uppsåt mot Värdegrundens tjänare.
  Det betyder att allt du säger och gör mot Värdegrundens lärjungar, kan och kommer att användas emot dig vid ett senare tillfälle, i form av telefon- eller mejlkontakt med din chef eller uppdragsgivare. Alternativt resultera i att du blir avstängd från Facebook, eller hängs ut offentligt med dina värdegrundshedniska påståenden.
  Skulle du ändå ge dig in i en diskussion med lakejerna, försäkra dig då först om att följande tre viktiga regler vidtagits, annars kan det bli riktigt ruskigt.
  Värdegrundstjänarna får inte matas med hårdsmält fakta efter midnatt och får vid åsiktsutbytet inte komma i kontakt med starkt skärmljus, eller rött vin.

Så där. Nu vet alla vad Värdegrunden är och vilka grundvalar den vilar på. Avslutningsvis vill jag bara påminna om att det finns andra gudaläror än denna som i många avseenden är förnuftigare. Men var och en blir salig i sin tro, som Fredrik den store kom fram till, och det hade han uppenbarligen helt rätt i.

 EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin är författare och återkommande krönikör i Katerina Magasin. När hon inte grubblar över värdegrundsfrågor, går ut med sin hund eller umgås med sin man skriver hon böcker – nu senast Wicked game – och är delägare i förlaget dareme.se.

 *******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer