Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Eja Thellman, 15 år: ”Låt klimatalarmismen tystas av kärnkraft”

av | 8 okt, 2019 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Symbolpolitiken har gjort sitt. Att beskatta plastpåsar i Sverige kommer inte göra att vi når klimatmålen. Ska vi få ned utsläppen och ställa om till fossilfritt behöver vi en stabil och pålitlig men samtidigt koldioxidneutral elproduktion. Att avveckla kärnkraften och istället behöva importera smutsig el från Tyskland är inte svaret. Kärnkraft är. Det skriver Eja Thellman, 15, student, i dagens krönika på Katerina Magasin.

Kärnkraften. Ett vida omtalat fenomen som mer eller mindre stod i centrum när klimatet flitigt diskuterades under det senaste valet och något jag gärna går i god för när samtiden präglas av klimatalarmismen och Greta. Kärnkraften står för ungefär hälften av elproduktionen och ger oss koldioxidneutral el, samtidigt som riskerna är ett faktum. Så hur ska man egentligen behandla frågan kring kärnkraft och dess avveckling?

Ökad tillväxt- och sysselsättning såväl som minskade koldioxidutsläpp är tre väsentliga delar för att bygga upp ett hållbart samhälle idag. Tänk om jag berättade för dig att det finns en lösning för att kunna tillgodose alla dem tre målen? Tänk om jag berättade för dig att lösningen är kärnkraft?

Sverige när sig på en elintensiv industri. Vi är stora tillverkare av bland annat papper-, trä- och stål. Vi är ett industriland i stort behov av el och ingen missade nog rubrikerna som skrevs när Pågens förhoppningar om att kunna bygga ut las på hyllan på grund av elbrist. Under vinterns kallaste dagar kommer även Stockholms invånare få smaka på konsekvenserna av kärnkraftens avveckling.

Sverige ska ställas om och drivas helt på förnybar energi men efterfrågan på el stiger fort i ett samhälle där elektrifieringen av transportmedel stiger såväl som befolkningen ökar. Jag undrar om man tagit i beaktning att efterfrågan kommer öka desto längre vi kommer på vägen?

Istället för domedagspredikan, exploatering av unga för att späda på klimatalarmismen och skattefinansierad klimatångestterapi behöver vi se och komma med lösningar. Hållbara lösningar som kan tillgodose landets elbehov. Det uppenbara problemet med förnybara energikällor är att de oftast är väderberoende. Vi måste kunna tillgodose elbehovet oberoende av väder.

Idag finns inte kapacitet för att kunna lagra tillräckligt mycket el från förnybara källor. Vattenkraft, som faktiskt kan lagra mycket energi, är dessutom inte så hållbar som man kan tro. Faktum är att vattenkraft utgör ett hot mot den biologiska mångfalden och är väldigt skadlig för naturen.  Men hur är det med kärnkraften? Inte förnybar, men fossilfri. Enligt IPCC, FN:s klimatpanel, släpper ett kärnkraftverk ut lika lite som förnybara källor under hela dess livscykel.

Vi behöver kärnkraften idag. För att kunna ha en fortsatt ekonomisk- och hållbar tillväxt behöver vi en stadig och ren elproduktion. Med en stadig elförsörjning kan fler verksamheter och industrier växa och på så sätt skapa jobb som i sin tur sysselsätter människor. En stadig elproduktion är de facto grunden för en stabil välfärd och tillväxt.

Men, riskerna med kärnkraft är inget att förbise. Tjernobylolyckan är fortfarande ett grundläggande argument emot kärnkraften och det är viktigt att kunna redogöra för en säker miljö för arbetare och en säker hantering av radioaktivt avfall. På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida går det att läsa om det så kallade djupförsvaret och dem 5 skyddsnivåer det består av. Vad det är för kvalitet i konstruktionen-, driften- och underhållet, kontroller och upptäckter av driftstörningar för att förebygga olyckor, minimera konsekvenserna om en olycka skulle hända och att säkerställa att radioaktiva utsläpp till följd av en olycka är så låga som möjligt samt lindra konsekvenser. Det går att läsa om dem fundamentala säkerhetsfunktionerna i ett kärnkraft på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.

Våra svenska kärnreaktorer börjar bli slitna men istället för att stänga ned kärnkraften borde vi subventionera pengar för fjärde generationens kärnkraft. Varför är fjärde generationens kärnkraft bättre och hur skiljer sig Gen IV från Gen II och III? Dagens reaktorer utnyttjar bara ½-1% av bränslet. Gen IVs reaktorer kan utnyttja bränslet 100 gånger mer effektivt än tidigare då man kan återanvända det. I och med detta förkortas tiden som uranet behöver vara i slutförvaret innan det är oskadligt.

Symbolpolitiken har gjort sitt. Att beskatta plastpåsar i Sverige kommer inte göra att vi når klimatmålen. Ska vi få ned utsläppen och ställa om till fossilfritt behöver vi en stabil och pålitlig men samtidigt koldioxidneutral elproduktion. Att avveckla kärnkraften och istället behöva importera smutsig el från Tyskland är inte svaret. Kärnkraft är.

EJA ZEJLIN THELLMAN

Eja Zejlin Thellman är student och krönikör i Katerina Magasin.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer