Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Dubbelgångaren på Sveriges Radio

av | 18 jun, 2017 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Uppdatering 10.30, måndag 19 juni: Enl två vittnesuppgifter har den aktuella skylten aldrig varit uppsatt på SR:s reportagebuss. Om dessa vittnesuppgifter är korrekta, betyder det att SR:s förklaring och historia är en lögn, oaktat vem som sedan höll i skylten eller deltog i demonstrationen.

Här nedan följer det ursprungliga inlägget, som jag skrev igår. Fortfarande saknas korrekt identitet på kvinnan i kepsen.

18/6

Satte verkligen My Rohwedders dubbelgångare fast skylten på My Rohwedders reportagebuss?

Om svaret är nej, och skylten med texten ”Jimmie=Rasist” istället bars av Sveriges Radios egen medarbetare under en demonstration mot ett demokratiskt valt parti, är detta slutet för det public service som vi känner till det. Istället träder bilden av statlig aktivism fram, endast bristfälligt förklätt till opartisk rapportering. Det finns skäl att ifrågasätta yttrandefrihetens grundvalar och regeringsmaktens inblandning i såväl nyhetsrapporteringen som opinionsbildningen. I slutänden är detta ett allvarligt hot mot demokratin. Dylika metoder känner vi till från totalitära stater och diktaturer, där medier är statens verktyg för att indoktrinera och styra folket – rena propagandaorgan, fjärran från saklighet och självständighet.

Hur opartiskt är egentligen Sveriges Radio med bakgrund av detta? Kan man verkligen lita på dess rapportering, om det nu skulle vara så att dess medarbetare fabricerar nyheter och själva driver politisk agenda mot ett demokratiskt valt parti? Och om detta nu visar sig stämma – vad mer ljuger Sveriges Radio om? Jag hoppas innerligt att jag har fel men tyvärr pekar just nu allt på att statliga Sveriges Radio faktiskt ägnat sig åt just sådan politisk aktivism som är oförenligt med dess uppdrag. Sveriges Television och Sveriges Radio ägs av staten. Det är regeringen som väljer ordföranden till dessa två statligt ägda bolag. Dess rapportering ska vara opartisk och saklig. Någon politisk propaganda ska alltså definitivt inte bedrivas i dess regi.

Montage: Den vänstra kvinnan i keps är ”aktivisten” som höll skylten, den högra är bekräftad bild av My Rohwedder från Järva den 18 juni 2017.

Det mest anmärkningsvärda i denna historia är kvinnan som höll i skylten under själva demonstrationen medan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade. Det är en ung kvinna i keps och mörka solglasögon. Hennes ansikte syns inte tydligt. Varför är hon maskerad? Det ser verkligen ut som om hon ville dölja sin identitet. Varför stod hon i denna folksamling och störde Åkessons tal? Tatueringen på hennes arm, var den äkta, eller ditmålad? Vi roade oss med att sätta ihop bilden av den mystiska kvinnan med skylten med bilden av Sveriges Radios reporter My Rohwedder. Inga filter, ingen photoshop, bara helt rakt upp och ner två bilder mot varandra. Det tog en minut. Resultatet är kusligt. Har My Rohwedder en tvillingsyster som ägnat sig åt en practical joke med den komprometterande skylten? Har My Rohwedder en god vän som även är hennes dubbelgångare som sätter skylten på hennes bil? Om inte, så bör kvinnan i solglasögonen och kepsen omgående träda fram och berätta vem hon är. För annars är det väldigt lätt att tro att kvinnan i kepsen inte är någon annan än – just det, My Rohwedder själv.

Om det nu verkligen var Rohwedder själv som demonstrerade med plakatet i handen, så väcker detta en rad frågor: Ägnar sig statlig radio åt politisk aktivism? Vem står egentligen bakom My Rohwedder? Styrs public service av politiska intressen?

Förklaringarna om hur skylten hamnat i reportagebussen gick till en början isär. Personligen undrade jag varför man från public services sida ställer upp en skylt med ett kränkande budskap om en folkvald politiker så den blir fullt synlig. Tänker man slänga en skylt så slänger man väl den på golvet, med den klottrade framsidan neråt? Att ett plakat ska kunna stå upp för egen maskin som skylten gjorde, såg ut att ha krävt viss finess från den som placerat den så. Skylten såg arrangerad ut där den blickade ut genom den öppna dörren. Enligt ett pressmeddelande som undertecknats av Ekots publiceringschef Klas Wolf-Watz var bussens dörrar öppna för att det var så varmt. Reportern My Rohwedder har i Aftonbladet förklarat att någon fäst skylten bakpå bussen, och att hon därefter avlägsnat den och ställt den i bussen, med avsikt att senare slänga den. Det är intressant att både Aftonbladet och Dagens Nyheter låter Sveriges Radio själva komma med en förklaring som man därefter kallar för ”sanning”. Men hur stor är chansen att en eventuellt skyldig person frivilligt ska erkänna en riktigt saftig publiceringsskandal, som hon dessutom är inblandad i? Hur stor är chansen att en reporter hos public service äventyrar hela sin karriär om hon kan låta bli?

På sociala medier har ögonvittnen berättat hur de uppfattade att Sveriges Radios reportageteam själva hade med sig skylten till demonstrationen och aktivt deltog i den. Trots att dessa personer har öppna Facebookprofiler är det ingen seriös journalist som valt att kontakta dessa vittnen.

Mest undrar jag nu var vår statsminister Lövfen är i denna fråga. Vår statsminister som tyckte att det jag, en privatperson och författare, sagt i tjeckisk teve var värt att kommentera offentligt. Så jag undrar, Lövfen, vi talar här något mycket större, den statliga medieaktören Sveriges Radio, public service, i allmänhetens tjänst, som du med regeringen är högst ansvarig för. Om en reporter på Sveriges Radio har en demonstrationsskylt i SR:s egen bil, för att demonstrera och skapa fake news mot ett av dina motståndspartier, det parti du förkastar som mest, var är ditt totala avståndstagande från detta? Var är dina starka ord om saklighet, opartiskhet och upprensning av politisk lobbyverksamhet inom statlig television och radio, som finansieras av våra skattepengar?

Det är bara någon månad sedan Sveriges Television klippte bort buropen då statsminister Löfven höll tal på Sergels Torg, och skyllde på tekniska problem. Statliga televisionen försökte ge en annan bild av verkligheten än den sanna. Detta är knappast opartisk public service – utan propaganda och politisk aktivism.

Jag hoppas innerligt att jag har fel om My Rohwedder och skylten. Annars är det i mina ögon mycket otäckt, och ger en oerhört bekymmersam bild av Sverige.

 

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag tas tacksamt emot via swisch på 0733289122. Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. >3

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer