Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Drevet mot Lamotte visar den etablerade journalistkårens rädsla för oberoende röster

av | 2 dec, 2018 | Debatt

Lästid: 4 minuter

Det kan nog inte undgått någon hur den senare tidens hausse kring ett Luciafirande på en skola i Västsverige skapat debatt på både nyhetssajter som nyheter 24 och tidningar som Expressen, såväl som hos twittrande journalister och politiska bloggare. En historia som började med att den fristående journalisten Joakim Lamotte blev kontaktad av fyra föräldrar och en lärare på en skola i Mellerud, som uttryckte sin upprördhet över att skolan, som de uppfattat det, inte skulle ha något Luciafirande och som slutade med ett mediadrev där man utmålar Lamotte som sensationsmakare som skapar fake news utan källor. Paulina Wennerlund ser ett drev som visar den etablerade journalistkårens rädsla inför oberoende skribenters växande genomslagskraft.

Bara någon vecka innan detta skrev både Expressen och Aftonbladet om en lärare som skulle ha blottat sig för elever på en resa och sedan blivit avskedad. Detta visade sig vara helt fel och en lärare trädde fram och berättade hur det verkligen låg till. Aftonbladet skrev också om ett annat Luciafirande i en annan skola som inte skulle bli av men detta visade sig inte stämma. Med andra ord så skrivs artiklar även av dessa stora elefanter som visar sig vara felaktiga.

Nyhetsvärdet som Lamotte såg i de uppgifter som en lärare och fyra föräldrar kom med var att föräldrar tänkte hålla sina barn hemma till följd av att skolan inte gått ut med information om något Luciafirande i sitt nyhetsblad. Rektorn kunde inte nås innan artikeln gick ut och när den väl hade gjort det och hunnit blåsts upp av andra sajter på bland annat facebook så skrev Nyheter 24 att Lamotte for med osanning och att rektorn inte visste något om detta och naturligtvis skulle man uppmärksamma Lucia. Nyheter 24 kontaktade inte Lamotte även om det stod så under deras artikel. Lamotte rätttade sin text och skrev att rektorn sagt att man visst skulle uppmärksamma Lucia på skolan men att det inte stod med i informationsbladet vilket ”kanske var en miss”. Ännu en lärare trädde fram tillsammans med den förra och hävdade att detta var en efterhandskonstruktion från rektorn. Hur det var med den saken lär vi inte få veta. Ord står mot ord som Lamotte själv uttryckte det.

Vid det här laget hade många nappat på betet och Expressen skrev en artikel om saken med rubriken ”Rektor hotad efter felaktiga uppgifter om Luciafirande” och så en bild på Lamotte som att han stod bakom hoten. Alla uppgifter helt hämtade från nätet. P4 Väst gjorde ett inslag där man pratade med rektorn på telefon. Vederbörande sa att hon inte visste mycket om saken och inte förstod vad det här kom ifrån. Programledarna hade även ringt upp Lamotte där han sa samma som han också skrivit; att han blivit kontaktad med dessa uppgifter, gått ut med dem med den vinkeln att föräldrar skulle hålla sina barn hemma och att nu ord stod mot ord eftersom två lärare menar att rektorn har gjort en efterkonstruktion. Programledarna sade dock att det var Lamotte som trodde att det var en efterkonstruktion vilket är felaktigt och som också hördes tydligt om man lyssnade noga på vad Lamotte sade i telefonintervjun.

TT-journalisten Owe Nilsson twittrade: ”Kan någon tala om för mig varför någon bryr sig om den här halvfiguren Lamotte?” Ett inlägg som socialdemokratiska minister Annika Strandhäll gav sitt gillande.

 

Det här är bara ett exempel på hur den etablerade journalistkåren försöker smutskasta sina frilansande kollegor, nedsättande kallade för ”swish-journalister”. Varför, kan man fråga sig? Jag tror att det beror på att dessa swish-journalister överglänser många av dem som är bundna till tidningar och nyhetsbyråer, fast anställda och med krav på sig att hålla en viss linje. Opartiskheten har fått vika för det som anses politiskt korrekt, vad nu det är i dessa dagar. Swish-journalisterna reser sig från sina skrivbord och ger sig ut i verkligheten, beskriver den rakt av och är också de som ”vanligt folk” vänder sig till när ingen annan vill lyssna. Att som anställd journalist klanka ner på en kollega med nedsättande epitet är ohederligt och ovärdigt. I mina ögon vittnar det om att man känner sig hotad.

Det är också ett starkt växande fenomen i vår tid att man inte klarar av att möta människor i sakfrågor utan sänker sig till personangrepp för att vinna billiga poäng. Det här sker både hos journalister och politiker och ger en känsla av att strävan efter god ton och heder har kastats åt fanders till förmån för barnsliga känslouttryck. Att mäktiga politiker som Strandhäll ger sig in och tar ställning på det här sättet är olämpligt. Lika olämpligt som när Sveriges utrikesminister Wallström säger att den kanadensiske professorn och författaren Jordan Peterson ska ”krypa tillbaka under den sten han kom från.”

Det här kommer att slå hårt mot de som använder sig av den här typen av personangrepp och icke-sakliga tillmälen mot sina meningsmotståndare och konkurrenter. Trovärdigheten för åtskilliga etablissementsmedier är redan hårt sargad och det kommer knappast bli bättre av att medievärlden tar lätta beten och startar drev till synes för skapa dimridåer för att dölja sin egen otillräcklighet.

PAULINA WENNERLUND

Paulina Wennerlund är frilansande skribent och ridinstruktör. Hon bor i Avesta i Dalarna.

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer