Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Dödssjukas verklighet i vårdköernas Sverige

av | 4 jan, 2020 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Vanvården av svårt sjuka sprider sig som en galopperande cancersjukdom genom den svensk samhällskroppen. Nu händer det även i Norrbotten, det som inte ska få hända, nämligen att cancersjuka personer med en nära förestående död tvingas tillbringa en hel natt på akutmottagningen utan att få tillgång till vård eller tillsyn. Garantin att slippa såväl smärta som ångest var inte mycket värd. Istället står den sjuke lurad av samhället i livets svåraste stund. Idag skriver Kerstin Hofgren om sin döende väns upplevelse av den svenska vården.

Min vän gick från frisk till att få sin dödsdom på mindre än två veckor. Men min vän fick garantier: ”Du ska inte behöva uppleva ångest eller smärta. Du kommer att bli inskriven på en palliativ avdelning, vilket innebär att du inte ska behöva sitta på akuten och vänta på din tur. Du kommer att bli direkt hänvisad till avdelningen”.

Så skönt att få sådana garantier, speciellt för den närmast anhöriga som lever med den dödsdömdas ångest och smärta dygnet runt. Vi pratar 24/7, alltså 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.

Men, det visar sig att garantierna och löftena bara var lögn. Två veckor senare är min vän tvungen att uppsöka akuten på grund av svår andnöd (metastaser i bägge lungorna). Att där mötas av beskedet att sjukhuset har endast en läkare i tjänst och den läkaren är totalt ny på tjänsten och vid sjukhuset (inhyrd?). Att sitta och vänta i mer än TOLV timmar (!!) för att bli omhändertagen kan knäcka de flesta. Föreställ dig då känslan när du är en spillra av ditt forna jag, sjuk, svag, rädd, och de facto döende.

Du har fått din dödsdom, men du har även fått garantier om du ska bli väl omhändertagen i ditt livs slutskede. Föreställ dig känslan!

LURAD är bara förnamnet!

Det är alltså inte bara i Skåne/Malmö som kriminella får förtur och prioriteras i vården. Resursbristen har nu även nått Norrbotten. En prioritering av resurserna där dödssjuka nedprioriteras i vårdköerna.

Vem eller vilka är det då som prioriteras i vårdköerna? I Malmö vet vi vilka de är: De kriminella som skottskadats. När akuten i Malmö stängs i princip varje vecka på grund av skjutningar/bomber/sprängningar så tvingas vi Malmöbor acceptera detta i ”mångfaldens och allas likas värdes namn”. Vi vet att vård inte går att få i Malmö, det är bara att acceptera det och söka sig till andra kommuners sjukhus och hoppas att inte de också drabbats av bomber eller skjutningar som måste prioriteras före alla andra.

Så nu står vi här. De som skrattat åt ord som samhällskollaps kanske håller sig för skratt när de själva får en diagnos som förändrar deras liv. När de inte får den vård de trodde de var garanterade via et så kallade samhällskontraktet, som de fortfarande betalar plikttroget. När de av egen erfarenhet får erfara att vårt svenska samhälle prioriterar de kriminellas vård och välfärd före vanliga medborgare.

Då, om inte förr, borde det gå upp ett ljus. Vi är faktiskt grundlurade! Vi kan inte längre räkna med att få den vård vi behöver eller de samhällstjänster vi trodde vi var garanterad, hur många garantier än som utlovas på pappret. Vi som gör vår plikt, arbetar och betalar vår skatt. Vi kan numera inte räkna med att få det vi betalar för via vår skatt. Regeringen och statsmakterna prioriterar andra före oss och våra familjer. Sug på den karamellen!

KERSTIN HOFGREN

Kerstin Hofgren är f d organisations- och ledarskapskonsult och bor i Malmö.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer