Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Det våras för roddarna

av | 19 jan, 2018 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 5 minuter

Kanske har du hört begreppet roddare. Kanske inte. Det är hursomhelst ett träffande namn för alla kappvändare som just nu börjar märkas lite här och där. Det började med en rivstart när Magdalena Andersson gick ut den 23 december 2017 och deklarerade att flyktingar borde söka sig till något annat land än Sverige. Att säga något dylikt för ett år sedan hade varit helt oacceptabelt. Nu när valåret är ett faktum är det däremot comme il faut. Rasslet av kappor som vänds är nästan öronbedövande. Och det desperata plasket av roddarnas åror hörs överallt. Allt fler vill lämna den vänstra stranden. Samtidigt som man fortfarande vill skylla i princip alla samhällsproblem på svenskars ”rasism”.

Det pågår en politisk islossning och därför äntrar roddarna desperat sina båtar för att hinna med. De har tvekat, de har väntat med sin roddtur, men nu är det dags. Nu när till och med själva statsministern börjat yra om att man ska sätta in militären mot buset, då är det dags att hoppa från tuvan för det är bråttom att slänga sina gamla åsikter i soporna och köpa sig en bunt nya.

‍Tiggarna var visst organiserade, men det har vi väl hävdat hela tiden? Invandringen blev inte en jättevinst? Alla som kom från ett visst land var inte hjärnkirurger och raketforskare, men det har vi alltid hävdat var bara påhitt! Några bluffade och ljög och det var fel, men det har vi väl tyckt hela tiden? Alla män var väl dumma, eller hur var det vi sa, var några dummare än andra? Och var inte vården i världsklass, när allt kom omkring? Och oj, det fanns visst några som sa som det var, men deras åsikter snor vi nu skamlöst och gör till våra egna. Att tänka fritt är stort, att stjäla skamlöst är större.

Vad är då en roddare? Det var journalisten Ture Nerman som lanserade det träffsäkra begreppet 1945, i sin tidskrift Trots Allt. Han syftade på den helomvändning som svenska nazister gjorde då Hitlers krigslycka vände – och snabbt som ögat rodde över bruna vatten till andra icke-nazi vurmande partier. Givetvis utan ett ord om sin kursändring. Bokstavligt över en natt bytte man åsikt och låtsades som om det regnade. Hitler, som förlorade kriget, gjorde man förstås ett officiellt avståndstagande från. Man var ju god och fin! Och inte ville man stå där med skammen att tillhöra förlorarlaget när nazisterna förlorade makten. Frågan är hur det skulle sett ut om Hitler faktiskt segrade? Något säger mig att de ryggradslösa roddarna skulle heilat sig blå och sjungit tredje rikets lov.

För roddare är såna som flyter med strömmen. De är maktlystna, karriärsugna, giriga och skrupelfria. De ser till att sko sig och de gör det på andras bekostnad. De är också fega och bekväma. De byter åsikt som andra byter trosor. Du kan aldrig räkna med en roddares lojalitet. Roddaren springer helt enkelt dit vinden blåser. Och där det är varmt, bekvämt och skyddat. Gärna där makten och etablissemanget befinner sig.
Roddaren säljer ut sig för en billig peng. Roddaren är aldrig beredd att offra något. Roddaren är en äkta opportunist. Vänskap är inget värt. Lita aldrig på en roddare. För roddaren är anseende och pengar viktigare än samvete och heder.

Nu våras det för vår tids roddare. En hel strand full med självgoda pk-människor håller på att rämna, så bråttom som de har därifrån. De har skrikit att vi inte ska vara rädda, de har hävdat att Sverige aldrig varit tryggare, de har påstått att hedersförtryck inte har med kultur att göra, att alla som varnat och larmat för att utvecklingen går åt fel håll är rasister, fascister och nazister. De har saboterat debatten, de har skapat ett klimat där människor knappt vågar öppna munnen för att de är rädda att tvingas från hus och hem. Framför allt har de bidragit till att man inte kunnat diskutera till exempel integration på ett sansat sätt, vilket har lett till att situationen blivit fullkomligt ohållbar. Det är på grund av dessa människors enorma påverkan på debatten som vi nu sitter med tunga samhällsproblem i knät. På grund av att kloka, vettiga samtal inte kunnat föras eftersom detta skenheliga släkte satt sin egen förvridna självbild och sitt ego i första rummet. För att de prompt skulle representera det enda rätta. Den moraliska majoriteten.

Nu räcker knappt båtarna till, det är trångt om saligheten. Några tänker simma trots att vattnet är jättebrunt och kallt. Men hellre än att stå kvar med förlorarna på den där leriga stranden. Några försöker muta sig loss. Några hugger en kniv i ryggen på sina bästa vänner, allt för att komma iväg. Roddarna kör stenhårt – och hoppas att omvärlden ska glömma att de så sent som för några veckor sedan påstod att uppgifter om våld och kaos bara var högerextremistisk propaganda.

1945 fanns inte internet. Tidningarnas gulnade sidor fanns att hitta i arkiven, men många bevis förstördes. Sen var det bara att ro över till andra stranden och förneka att man någonsin haft en bindel med ett hakkors på i sin ägo. I dag har vi internet. Och internet glömmer aldrig. Det gör inte folket heller. Så visst, ro på så årorna brinner, men det förflutna kan komma att anordna en välkomstkommitté på andra sidan av det grumliga sundet.

 

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer