Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Det saknas vilja och mod för att hjälpa utsatta flickor i Sverige”

av | 12 feb, 2018 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Vem tänker på flickor som gifts bort som barn och som kommer till ”frihetens Sverige” men som ändå tvingas leva i fortsatt förtryck? Detta beror på att vi har tjänstemän som saknar ryggrad och som är för fega för att stå upp för den värdegrund vi egentligen har i vårt land. Regeringen skulle kunna ordna upp saken genom klara direktiv om vad som gäller och sätta press på kommunerna att göra om och göra rätt. Men tyvärr saknar de både vilja och mod för att göra det som krävs för att hjälpa utsatta flickor. Ändå fortsätter hycklerilandet Sverige att stå på barrikaderna och låtsas vara feministiskt. Det skriver i dag Jenny Piper i Katerina Magasin.

Jag kom över intressant läsning om det västafrikanska ökenlandet Niger, som man inte hör så mycket om. Landet har den högsta andelen barnäktenskap i världen och flickor i 14-15 års åldern gifts bort med äldre män mot sin vilja. De flesta vågar inte kämpa emot eftersom de är rädda för att utsättas för ”förbannelser”.  Många föräldrar vittnar om att det inte är bra med att gifta sig för ung, men att de inte har något val eftersom flickorna annars riskerar att bli gravida och den som blir gravid utanför äktenskapet blir för evigt utfryst. Att ha förhållanden utan att vara gifta är tabu och att bli gravid före äktenskapet medför att hela familjen vanäras.

Extrem fattigdom är ett annat problem i landet som också bidrager till att föräldrarna gifter bort sina döttrar tidigt. Halva befolkningen lever på mindre än två dollar om dagen. Niger ligger på andra plats från slutet på FN:s Human Development Index. Det är också ett problem att de har en väldigt ung och snabbt växande befolkning – 69% är under 24 år och varje kvinna föder i genomsnitt 7 eller 8 barn. Som ett led i detta är nästan var tredje flicka 15 år eller yngre när de gifter sig och nästan 80% är gifta innan de fyllt 18 år.

Nafissa som nu är 22 år berättar; ”Jag var 14 år och gick fortfarande i skolan när de gifte bort mig med en 34-årig man som jag inte kände. Jag kommer ihåg att det var en bra dag för jag var glad eftersom jag fått bra betyg i skolan, men på vägen hem från skolan tittade alla på mig och ropade ”den unga bruden” – det var så jag fick reda på att jag skulle giftas bort.”

Hennes man tog henne till sin hemby som låg 1000 km från hennes egen by och efter bara några månader började han slå henne och tvinga henne till sex. Hon blev gravid när hon var 15 år och förlorade barnet. När hon blev gravid andra gången så bestämde hon sig för att fly. Hon födde en son och fick höra talas om ett hjälpprogram där personalen hjälpte henne att bygga upp sitt självförtroende samt lärde henne att läsa och skriva. De hjälpte henne tillbaka till skolan där hon sedermera tog examen. Hennes dröm är att bli elektriker, men hon arbetar också som ambassadör mot barnäktenskap och reser runt i landet och försöker övertyga andra flickor om att det är värt att kämpa emot. Man ser tendenser till att fler flickor nu börjar kämpa och hjälporganisationerna tar emot flickor som söker hjälp när de flyr från barnäktenskap.

Det finns också medicinska problem som uppstår när flickor som är för unga för att föda barn tvingas genomgå förlossningar – deras kroppar är för små och det leder till komplikationer, till exempel att fostren är för stora för förlossningskanalen, vilket kan vara förödande för både mamman och barnet.

När man läser detta så tänker man att det är i ett ökenland långt härifrån där de har långvariga traditioner att göra på det här sättet och att männen styr som de alltid har gjort. Men vi ska inte glömma bort det faktum att vi har problem med barnäktenskap även i Sverige, tack vare att vi har kommuner och myndigheter som inte följer de lagar och regler som är stadgade – istället ser man mellan fingrarna för att man inte vill ”splittra familjer” eller ”ställa till onödiga problem”.

Ingen skänker en tanke åt dessa stackars flickor som kommer till ”frihetens Sverige” men ändå får fortsätta leva på det här sättet och utsättas för diverse våld och skändligheter – bara för att vi har tjänstemän som saknar ryggrad och är för fega för att stå upp för den värdegrund som vi egentligen har i detta land! Regeringen skulle kunna ordna upp detta om de ville genom klara direktiv om vad som gäller och sätta press på kommunerna att göra om och göra rätt – men tyvärr saknar de både vilja och mod för att göra det som krävs för att hjälpa dessa utsatta flickor. Så hycklerilandet Sverige fortsätter att stå på barrikaderna och orera om att de är feministiska och står upp för kvinnors rättigheter när det egentligen bara handlar om att kvotera in kvinnor i styrelser på sin höjd.

JENNY PIPER

(Inlägget har tidigare publicerats på Facebook)

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Min kommande bok heter ”Bilden av Sverige” och släpps 28/2. Bevaka den gärna på Bokus.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer