Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Det räcker nu – det är dags att vi står upp för vår franska kultur och för kristendomen”

av | 17 apr, 2019 | Utrikes

Lästid: 5 minuter

Det har gått 1,5 dygn sedan den ståtliga katedralen Notre Dame i Paris eldhärjades i måndags kväll, och Paris är en stad i chock. Jag har pratat med flera franska vänner som alla delar känslor av sorg, vanmakt, förtvivlan, men här finns också ilska och misstro mot samhället, mot etablissemanget, som inte agerar tillräckligt kraftfullt mot angreppen på det franska kulturarvet. ”Vi grät och bad till Gud, men ilskan växer också. Det är så många attacker mot kyrkor i Frankrike nu, det måste få ett slut”, säger en av dem jag intervjuat, som även anser att det är märkligt att medier så snabbt slog fast att det rörde sig om en olycka trots att ingen utredning hunnit göras.

Nej, kyrkor självantänder förstås inte, lika lite som ikoner, statyer och krucifix krossas av sig själva. I Frankrike sker i genomsnitt två attacker mot kyrkor, varje dag. vandalisering, förstörelse, attacker med bajs… dyrbara kulturföremål och artefakter som förstörs. Historia och arv som krossas och skändas. Enligt den tyska nyhetssajten PI-News skedde 1 063 angrepp på kristna kyrkor eller symboler (som ikoner, kapell och statyer) i Frankrike bara under 2018. Det motsvarar en ökning med 17% jämfört med föregående år (2017), då 878 attacker registrerades – vilket innebär att situationen förvärrats markant.

Här är några av attackerna i februari och mars 2019 : Vandaler plundrade Notre-Dame des Enfants-kyrkan i Nîmes och använde mänskliga excrement för att rita ett kors där. Saint-Nicolas-kyrkan i Houilles vandaliserades vid tre separata tillfällen i februari; en oersättlig 1800-tals staty av Jungfru Maria blev ”helt pulveriserad”, enligt en präst, och ett hängande kors slogs ned. Vandaler saboterade och krossade också kors och statyer vid Saint-Alain-katedralen i Lavaur, och bröt armarna av en staty av en korsfäst Kristus. Dessutom brände förövarna upp en altarduk. Söndagen den 17e mars, strax efter middagsmässan, utsattes den anrika kyrkan St. Sulpice i Paris för vad man misstänker är en mordbrand.

Det är förstås helt groteska siffror. Men att kyrkor attackeras, vandaliseras och förstörs rapporteras även från Tyskland. Och i Sverige finns också flera angrepp mot kristendomens symboler, till exempel attacken mot Alhemskyrkan i Sollefteå hösten 2018. I februari 2019 vandaliserades S:t Olofskyrkan i Falköping. Mainstreammedierna bagatelliserande och förminskande av detta är givetvis helt förkastligt.Istället borde dessa konflikter tas på ett mycket större allvar och analyseras på djupet, inte minst för att man ska kunna agera emot dem och förhoppningsvis förebygga att fler sker.

– Det som slår mig är hur Macron i sin valkampanj sa att det inte finns någon fransk kultur, säger Pierre, som jag intervjuat tidigare. Och nu i måndags, hade han ett så obehagligt grin i sitt ansikte. Jag blev illamående av att se det. Inte som att Paris hjärta brann, utan som att han var på en nöjesresa, att han hade roligt. Det var riktigt obehagligt och ovärdigt att se.

Det Pierre också gör mig uppmärksam på är att Macron i måndags kväll, klockan 20.00 skulle uppträda på TV för att redogöra för de åtgärder man skulle vidta för att stabilisera situationen i landet, som ett resultat av debatten, ”La grande débat” om oron och missnöjet… men det blev alltså inget framträdande. Istället slog lågor upp ur den 900-åriga katedralen. Konspirationsteorier? Självklart kan alla spekulationer avfärdas om att det var en olyckshändelser, men det finns många som anser att såväl timingen som symboliken skvallrar om annat. Påskveckan är en viktig symbol för den katolska tron och skulle man utföra ett attentat just då skapar det förstås en särskild laddning. Medierna var dock snabbt ute och förklarade att allt var en olycka, trots att ingen utredning gjorts. Experter menar att byggnadsställningar inte brinner på det sätt man nu såg, och att massiva ekbalkar inte fattar denna typ av explosiv eld. Byggarbetarna hade gått hem innan branden startade på kvällen. En tidigare chefsarkitekt, David Pujadas, med vilken jag länkat en intervju längst ner, uttrycker också sin förvåning över eldens aggressiva framfart.

Jag frågar Pierre vad hans känsla är just nu, hur avläser han stämningarna i samhället?

– Jag hoppas att folket vaknar upp, säger han. Det är för många kyrkor som brinner i Frankrike, det är för mycket… jag ser att människor börjar ställa sig upp och försvarar vår kultur och kristendomen. Det räcker inte längre att bara att vara ledsen, det räcker inte att säga att man ska stå enad… Många tror att det var en olycka, att det kan hända, och jag vet verkligen inte vad jag ska tro. Men det är påskveckan, och det är en tid som är en viktig symbol för katoliker. Vi vet som sagt inte vad som hände, men folk är arga, de tror att det är extremister som ligger bakom, islamister. Jag hörde hur folk på gatan pratade, en man sa till och med att han hoppades på det, att det då fanns skäl att verkligen slå tillbaka mot dem.

– Macron talade till det franska folket, han säger att vi måste stå enade. Och ja, människor är i chock, och då ropar man ropar efter enighet, men jag köper inte de tomma orden. Och jag är riktigt rädd för denna man, vad tänker han göra med Notre Dame? Det ryktas redan att man ska modernisera henne, göra henne till en symbol för alla religioner. Det vill inte jag. Jag vill ha Notre Dame kvar som den var. Inte moderniserad. Den är inte en symbol för alla religioner, och ska inte vara det heller. Den är en symbol för Frankrike, för kristendomen, för vår kultur, och jag hoppas att det ska förbli så. Det räcker nu.

Den franske arkitekten Benjamin Mouton, som i många år arbetat som arkitekt vid Notre Dame, intervjuas av LCI. Mouton anser att eldens snabba förlopp är obegriplig och att förklaringen att det hela är en simpel olyckshändelse låter otrolig. Intervjun är visserligen på franska, men jag publicerar den som en källhänvisning för den som är intresserad.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer